Havuzlardaki büyük tehlike!

03.07.2019 10:37

Çöl sıcaklarının gelmesiyle birlikte hepimiz kendimizi serin sulara bırakıyoruz. Kimimiz denizi tercih ederken kimimiz berrak, içini görebildiğimiz havuzları tercih ediyor. Peki bu halka açık yüzme havuzları ne kadar sağlıklı? Yapılan bir araştırma havuzun içerisindeki gizli tehlike 'kripto'nun sağlığımızı tehdit ettiğini ileri sürdü. Uzmanlar bu salgına karşı vatandaşları uyardı.

Havuzlardaki büyük tehlike!

Berrak ve soğuk yüzme havuzları yazın bu bunaltıcı sıcaklarında oldukça çekici görünüyor. Ancak uzmanlar havuzda gizlenen tehlikelere karşı insanları uyarıyor. 

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapora göre ishale neden olan cryptosporidium salgını her yıl % 13 artıyor. 2009'dan 2017'ye kadar 7,465 kripto enfeksiyonu kaydedildi. Salgınların sayısı 444'e ulaştı.

Ancak, havuzda bulunan ve sağlığa zarar veren tek mikrop kripto değil. Bir araştırmaya göre; 2000 ve 2014 yılları arasında 493 çeşit bakteri, parazit veya kimyasal salgınının, havuzlar ve jakuziler dahil olmak üzere eğlence tesisleri ile ilişkili olduğunu ortaya çıktı.

Bu salgınların 27.219 vaka ve 8 ölüme neden olduğunu belirtildi. Bu ölümlerin çoğu bakteri veya diğer patojenler, % 6'sı kimyasal maddelerden kaynaklandı.

Daha geçen ay, Utah'da halka açık bir yüzme havuzunda bir pompa arızalandıktan sonra yaklaşık 50 kişi klor gazına maruz kaldı. 

Havuza girerken bir daha düşünün

Bakterilerin ve virüslerin neden olduğu salgınlardan% 58'i, 3 haftaya kadar sürebilen ishale neden olan cryptosporidium'dan kaynaklanıyor.

Kripto klorine karşı oldukça dirençlidir, bu da suya girdikten sonra öldürülmesini zorlaştırır.

Uzmanlar içinde kripto bakterisi bulunan suları yutmanın mide krampları, bulantı, kusma gibi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi. 

Her yıl ortaya çıkan mide bakterileri ve ishal gibi salgınların halka açık yüzme havuzlarına bağlı olduğu kaydedildi. 

Klor kokusuna aldanmayın

Halka açık bir havuza girerken, klor kokusu içeri girmek için bir neden olmamalıdır. Kokladığınız şey temiz suyun kokusu değil, tam tersidir. 

Uzmanlar doğru şekilde işlem görmüş yüzme havuzlarının hiçbirinde güçlü bir kimyasal kokusu olmadığını, havuz suyunda bulunan klorun kir, vücut yağları, ter, idrar ve havuzda yüzenlerin dışkı maddesi gibi maddelerle birleşince, kloramin adı verilen kimyasal maddeyi ürettiğini, kokan maddenin bu olduğunu söyledi. 

Yani burnunuza çarpan güçlü koku, havuz suyunun kirli olduğunu ve klor ve pH seviyelerinin test edilmesi gerektiğini gösterir.

Kloramin seviyeleri, onları koklayabileceğiniz bir noktaya ulaştığında, gözlerinizi, cildinizi ve burnunuzu tahriş edebilir.

Havuzlarda idrar problemi

Öte yandan insanların bir kısmının havuzları tuvalet olarak kullanması da büyük bir problem. 

2017 yılında, Alberta Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 31 yüzme havuzunda ve jakuzide suyu test etmiş ve her yerden yüksek düzeyde yapay tatlandırıcı asesülfam potasyum seviyeleri bulmuşlardır.

Bu da insanların havuzlarda ve jakuzilerde idrarlarını yaptıkları anlamına geliyor. 

Bu sorunların çözümü ise suya daha fazla klor dökmek değil. Klor ölçülü olarak eklenmeli yoksa havuzda yüzenlere zarar verebilir. Yanlış şekilde klorlanmış su, insanlarda dermatit, cilt enfeksiyonları ve kızarıklıklara yol açabilir.

Havuzdaki mikroplardan korunmak için ne yapmalıyız?

Eğer ishalseniz havuza girmeyin. Çocuğunuz da aynı durumdaysa yüzmesine izin vermeyin.

Suyun pH ve klor seviyelerini kontrol etmek için test bantları kullanın. 

Suyu yutmamaya çalışın.

Havuza girmeden önce duş alın.

Sık sık duş molaları verin

Çocuğunuzun bezini bunun için yapılmış özel bir alanda ve sudan uzakta değiştirin. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto