GERÇEKTEN KRAL PROJE

08.05.2017 17:00

Değerli Okurlarım, Bugün size mükemmel bir sosyal devlet projesinden bahsetmek istiyorum. İşsizlik seviyesinin hat safhalarda olduğu bu dönemde bahsedeceğim proje engelli kardeşlerimi…

Değerli Okurlarım,

Bugün size mükemmel bir sosyal devlet projesinden bahsetmek istiyorum. İşsizlik seviyesinin hat safhalarda olduğu bu dönemde bahsedeceğim proje engelli kardeşlerimi epey heyecanlandıracak.

Bildiğiniz gibi yasa ve yönetmeliklerle devlet ve özel sektörün çalıştırdıkları personelin  %4’ünün engelli bireylerden oluşması gerekiyor. Bu verileri sağlamayan şirket sahiplerine ciddi tutarlarda idari para cezaları yansıtılıyor. İşte yansıtılan bu idari cezalardan Türkiye İş Kurumu bir fon oluşturmuş. Engelli istihdamına katkıda bulunmak isteyen ve engelli bireylerin kendi girişimcilik projelerini hayata geçirmelerini  arzu eden Türkiye İş  Kurumu,  engelli olduğunu%40 ve üzeri sağlık kurulu raporuyla belgelendiren vatandaşlara kendi işlerini kurmaları için  çeşitli miktarlarda  hibeler  sunuyor.   

Sunulan bu hibeyle engelli girişimci, kendi işinin patronu olma fırsatı yakalıyor. Fakat sunulacak projenin sürdürülebilir, fayda sağlayıcı olması önemseniyor.

Bu fırsattan yararlanmak isteyen engelli kardeşlerimizin İş Kurumu’na kayıtlarının bulunması ve girişimcilik eğitimi sertifikası almaları gerekiyor. Sertifika, üç günlük eğitimlerin sonunda yapılan bir sınavla verilebiliyor. Bu eğitimden yararlanmak ve sertifika almak  isteyenlerin  kendi illerinde bulunan en yakın iş kurumuna başvurmaları, hazırladıkları projeleri de kendilerine en yakın İş Kurumu’na teslim etmeleri  yeterli oluyor. Projeler Türkiye çapında fakat il bazında değerlendiriliyor.

Gözümüzde büyütmeyelim. Bizden sayfalar dolusu analiz, sentez, sorun çıktısı gibi uzun uzadıya şeyler istenmiyor. Özetle birkaç yüz kelimeyle bu işi kurmamızın amacı, hedeflediğimiz şey,  kurduğumuz işin kimlere hitap edeceği ve kurulması için nasıl bir bütçeye ihtiyaç duyduğumuz isteniyor.

36 bin Türk Lirası’na kadar hibenin sağlandığı bu girişimcilik fırsatının birçok engelli kardeşimin hayalindeki işi  yapması için fena bir miktar olmadığını düşünüyorum.  Son başvuru tarihinin 12 Haziran 2017 olduğunu da vurgulamamda yarar var.

Aşağıdaki linkten detaylı bilgilere ulaşılabiliyor:

http://www.iskur.gov.tr/TabId/189/ArtMID/1139/ArticleID/474/İŞKUR-Engelli-İstihdamına-Yönelik-Desteklerini-Sürdürüyor.aspx

Şimdi bu yazıyı okuduktan sonra bile kafanızda şekillenecek onlarca proje olabileceğini tahmin ettiğimden hala vakit var diye düşünüyorum.

Haftanın ortasında, 10 Mayısta,  başlayacak olan bir engelliler haftası var. Artık bu haftalarda basında;

*** üç bin numarayı hafızasında turtan,

*** görmediği halde oruç tutabilen,

*** yürüyemediği halde öğretmenlik yaparak öğrencilere ışık olan,

*** duymadığı halde dans eden…

Engelli kardeşlerimizin  değil de kendi işini kurabilmiş, engelsizlere de istihdam sağlayabilen, işini yönetme gücü kazanmış, parasını kendi emeğiyle kazanan engellilerin haberlerini ve başarı öykülerini okumak istiyoruz artık.

Belki de bu yazıyı okuyup proje  ilanını  inceleyen bir kardeşim  benim  vesile oluşumla hayatında  bir dönüm noktası yaşar da bir dua da ben alırım diye düşünmekteyim.

 Bunedenle dostlarım, bu yazıyı okuyan herkes  sosyal medya hesaplarından  paylaşsın ki böyle heycanlandırıcı ve hayırlı  bir işe  vesile de siz olun. 

 Artık engelliler üretken bireyler olsunlar toplumumuzda. Gerçekten hiç de zor değil. Her şey bir kıvılcımla başlar ve büyür. Buna inancı tam olan daima kazanır…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto