Felaketin öncüleri Kemer'de!

20.11.2019 17:40

Muğla’nın Ege ve Akdeniz sahillerinde balıkçıların avladıkları balıkların kulağından ve derisinden girerek kılçığına kadar yiyen vampir yaratık isopodların öncülerinin Antalya’nın Kemer ilçesi sahillerinde görülmeye başlandığı belirtildi.

Felaketin öncüleri Kemer'de!

Kemer Ayışığı Plajı’nın yan kesimindeki kumluk alanda karaya vurarak ölmüş vampir yaratık isopodların kalıntıları görülmeye başlandı.

Bu gelişme Antalyalı balıkçıların da Muğlalı balıkçıların çektiği çile ile gördüğü kabusu birebir yaşayacakları anlamına geliyor.

Muğlalı balıkçılar ağlarındaki balıklara saldıran isopod adlı vampir yaratıkların verdiği zararlar nedeniyle geleneksel balık avlama alışkanlıklarını değiştirmişler ve vampir isopodların saldırganlaştığı dolunayda ava çıkmamaya ve ağlarını suda iki saatten fazla bırakmamaya başlamışlardı. 

İlk olarak MYGazete duyurmuştu

MY Gazete Haber Merkezi’nin edindiği bilgiye göre, Muğlalı balıkçıları adeta perişan eden isopodların Antalya’ya doğru koloniler halinde yayılmaya başladıkları da ortaya çıkmıştı.

Yaklaşık 1 hafta önce bu yönde bir özel haber çalışmasıyla sorunu Antalya ve Türkiye’ye duyuran MY Gazete Haber merkezi’ne bu kez de Kemer sahilinde gezinen vatandaşlardan çarpıcı bir haber geldi.

Kemer’in dünyaca ünlü Ayışığı sahilinde gezen vatandaşlardan çevre gönüllüsü Gülsen F. Karakoç, ölmüş ve sahile vurmuş isopdların görüntülerine MYGazete’ye ulaştırdı.

Gülsen F. Karakoç, sahillerde gezintileri sırasında son zamanlarda bu canlıya sık sık rastladıklarının ve bu durumun kendilerine de garip geldiğini ve fotoğraflamak ihtiyacını duyduğunu kaydetti.  

Büyük ekonomik zarara yol açıyorlar

İsopodların Antalya sahillerinde görülmeye başlanmasının turizm kentinin balıkçıları ile balıkseverlerini huzursuz edecek gelişmelerin habercisi olarak değerlendiriliyor.

İsopodların bölgedeki balık popülasyonuna ciddi anlamda zarar verecekleri özellikle balıkçıların ağlarındaki savunmasız deniz canlılarına saldırılara büyük ekonomik zarara yol açtıkları belirtildi. 

Isırdıkları balıkların gövdesine delik açan ve içeri giden isopod adlı ‘vampir pireler’ balıkları adeta kılçığına kadar canlı canlı yiyor ve büyük maddi zarara yol açıyor.

Balıklardan geriye sadece kılçık ve derisini bırakan vampir pireler, dev koloniler halinde hareket ederek balık sürülerine saldırıyor. Küçük canlılar oldukları için balıklar bu minik hayvanları bir tehdit olarak görmüyor ve kaçamıyor.

Dolunayda saldırganlaştıkları için vampir deniyor

Özellikle balıkçı ağlarına takılan balıklara saldıran bu etçil tür, diğer su canlılarının kulağından ve derisinden ısırarak içeriye giriyor. Bu canlılar çok hızlı hareket ediyorlar ve bir balığın vücudunu yarım saat içinde parçalayarak tüketebiliyorlar.

Suyun içinde büyük bir hızla hareket eden bu canlıların diğer bir ilginç özelliği ise efsanevi vampirler gibi dolunayda daha da saldırganlaşması.

Bu nedenle balıkçıların vampir pireler adını taktıkları bu canlıların bir özelliği de, denizden çıktıktan sonra karada da uzun süre yaşayabilmeleri. 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto