SriLankanAirlines yaşanan tehlikeyle ilgili bir bildiri yayınlarken, haber Singapurlu medya kuruluşları tarafından dünyaya duyuruldu. Hindustan Times'ın bildirdiğine göre, pilotların uyanıklığı bir felaketi önledi. Sri LankanAirlines tarafından yayınlanan olayla ilgili açıklamada ulusal taşıyıcısı tarafından pilotlardan büyük övgüyle bahsedildi. Ulusal taşıyıcı SiriLankanAirlines, "pilotların uyanıklığı ve uçaktaki son teknoloji iletişim ve gözetim sisteminin UL504 sefer sayılı uçak için güvenli geçiş sağladığını" açıkladı.

PEKİ KAZA RİSKİ NASIL GERÇEKLİŞTİ?

İddialara SriLankanAirlines’ın UL504 sefer sayılı uçağı, Londra'dan Kolombo'ya uçuyordu. A-330 Airbus 275 yolcu ve 15 mürettebat taşıyordu. İçinde 250'den fazla yolcu bulunan bir British Airways uçağı ise, UL504 uçuşundan kısa bir süre sonra Heathrow'dan ayrıldı. British Airways uçağı Londra'dan Dubai'ye ve ardından Singapur'a gidiyordu ve bildirildiğine göre SriLankanAirlines uçağından daha hızlı hareket ediyordu. İddialara göre; Olaya aşina olan kaynaklar, Ankara hava trafik kontrolünün SriLankan Havayolları pilotlarını Türk hava sahasına girdikten sonra 33.000 fitten 35.000 feete tırmanmaları konusunda bilgilendirdiğini açıkladı. Ancak bunu yapmak, SriLankanAirlines uçağını British Airways uçağının uçuş yoluna gönderecekti.

KULE HATALI TALİMAT VERDİ İDDİASI

UL504 ekibi daha sonra yetkilileri derhal bilgilendirmek ve talimatları sorgulamak için adımlar attı, ancak bildirildiğine göre daha yüksek irtifada başka uçak olmadığı söylendi.

UÇAK SİSTEMİ BAŞKA BİR UÇAK GÖSTERDİ

SriLankanAirlines pilotları, hava trafik kontrol talimatlarına hemen uymak yerine, uçaklarının sisteminde, bir British Airways uçağının 35.000 fitte onlardan sadece yaklaşık 24km (15 mil) uzakta olduğunu gözlemlediler. Dakikalar sonra, Ankara hava trafik kontrolü SriLankanAirlines pilotlarını British Airways uçuşunun varlığı konusunda acilen bilgilendirdi ve onlara 33.000 fitte kalmaları talimatını verdi. Yabancı medyada yer alan iddialara göre, SriLankan Havayolları pilotlarına Türk hava trafik kontrolü tarafından yanlışlıkla iki kez izin verildi. SriLankanAirlines uçağı 35.000 feet yükseklikte British Airways uçağının yoluna girseydi, iki uçak havada çarpışabilirdi. Attlatılan kaza, pilotların raporunun ardından ortaya çıktı. UL504, akşam saatlerinde Sri Lanka'daki Bandaranaike Uluslararası Havalimanı'na indi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.