EXPO FİYASKOYA DÖNMESİN DİYE...

27.02.2015 11:00

Expo nedir?.. ‘Exposition’ kelimesinin kısaltılmışıdır. Dünya Fuarı da diyebiliriz. Türkçe karşılığı ise ‘SERGİ’dir. 2016 yılının 23 Nisan’ı geldiğinde Antalya ‘Çiçek ve Çocuk’…

Expo nedir?..

‘Exposition’ kelimesinin kısaltılmışıdır.

Dünya Fuarı da diyebiliriz. Türkçe karşılığı ise ‘SERGİ’dir.

2016 yılının 23 Nisan’ı geldiğinde Antalya ‘Çiçek ve Çocuk’ temalı bir dünya Expo’suna ev sahipliği yapacak. Ülkemize verilen ilk Expo özelliğide taşımaktadır.

Şimdi mevzuyu bilen herkesin sokakta birbirine şu soruyu soruyor “Expo 2016 Nisan’a yetişecek mi?” , hatta “Expo yetişmeyecekmiş iptal edilecekmiş, ertelenecekmiş” diyenler bile var. 

Hiç kuşkum yok… Evet bu Expo2016 Nisan ayına yetişecektir.

Bunun ertelenmesi, iptal edilmesi veya gecikmesi söz konusu bile olamaz.

Eksikleri olsa bile planlanan tarihe yetişecektir. Ama endişem o ki bu hızla ve mantıkla devam edilirse gördüğümüz ülkelerdeki gibi bir dünya Expo’su hayaldir.

"Biz Antalya halkının nefes alacağı bir panayır alanı, dinlenme-gezinme parkı yapacağız" diyorsanız sözüm yok. Bu alanda pekala güzel bir park yapabilirsiniz.

Ama bizim peşinde olduğumuz expo organizasyonu bu değil…

Expo2016’nın Antalya’ya kazandırılmasında kentin dinamiklarinin sivil toplum kuruluşları, başta temsil ettiğim kurum olan Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Antalyalı gazetecilerin payı çok büyüktür. Ülkenin bakanı kentin valisi bu şehrin gazetecilerinin sivil toplum kuruluşlarının kente ülkesine olan sevgisini bilmiyor olabilir, ilkini geçen yıl verdik, yılın gazetecileri yarışmasına Expo2016 katagorisi ekleyerek farkındalık yaratmak adına bir gazeteciye ödül veriyoruz. 

Zamanın valisi Alaaddin Yüksel’in liderliğinde kurulan çalışma ekibinde yer alıp kentin gazetecilerini temsilen üzerimize düşeni yaptık. Bize bir görev verilmesi halinde bugüne kadar olduğu gibi yarın da hiçbir karşılık almadan yapmaya hazırız. Halen Expo2016 Antalya Ajansı’nın konsey üyesiyim. Yine ajans bünyesinde kurulan çalışma gruplarından biri olan tanıtım çalışma grubunda adım var.

Adım var diyorum çünkü, çalışma grubu olarak bugüne kadar doğru dürüst bir iş yapamadığımız gibi muhatap bile alınmadık. Defalarca Expo2016 Antalya Ajans yetkililerinden toplantı talebimiz oldu ama olumlu yanıt alamadık. Çalışma grubu başkanımız aynı zamanda ATAV Başkanı Nizamettin Şen’dir. Kendisi her konsey toplantısında(kayıtlarda vardır bu) tanıtım ile ilgili rahatsızlıklarımızı dile getirdi. Bu konuda bilgi talep ettik ancak bu taleplere de "yakında bir tanıtım şirketine ihale yapacağız, size haber vereceğiz denildi" ama hala ihalenin kime verildiğini dahi tanıtım grubu olarak bilmiyoruz. Kısacası göstermelik bir çalışma grubu olduğumuzu hissediyoruz artık. 

Böylesi ciddi bir organizasyonu eğer kent dinamiklerinden kopartıp, "biz yaptık oldu" der kentten uzaklaştırırsanız gövdesinden kopuk bir baş olmaktan öteye gidemezssiniz.  

Burada amacımız bu projeyi eleştirerek emek verenlerin, vargücüyle çalışanların moralini bozmak değil kambazlamak değil, aksine gördüğümüz aksaklıkları, endişeyi kaleme alarak bir an önce düzelmesine katkı sağlamaktır.

2016 Nisan ayına ne kaldı ki? Tamı tamına 421 gün.

Havadan karadan gördüğümüz kadarıyla alanda hala inşaat çalışması devam ediyor. Bugün tüm ağaçları yerlerine dikseniz bile Antalya’nın iklimini de göz önünde bulundurduğumuzda, 421 gün o bitkilerin yeşermesi, kendini bulması için yeter mi?

En son duyduğum 1 ülke gelmek için imza atmıştı, 20 kadar ülke de gelme sözü vermişti. Benim asıl endişem son zamanlarda olumsuz gelişen ekonomik ve siyasi olaylar bahane edilerek bize lazım olan ülkelerin gelmekten vazgeçmesi olasılığıdır. 

Expo2016’ya Kongo veya Kenya gibi ülkelerin katılması elbette kötü olmaz ama Antalya’ya lazım olan ülkelerinin katılması daha elzemdir. 

Şu saatlerde maskot ve müzik tanıtımı yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M.Mehdi Eker bu bilgileri verecekmiş. 

100 ülke katılacak diye hedef koyduk.  Şimdi herkes gibi ben de merak ediyorum sayın bakanın açıklayacağı ülke sayısını. Umarım bizi mahcup edecek düzeydedir.

421 gün kaldı kent kalkı hala Expo’nun farkında bile değil.  Örneğin Expo ile ilgili toplantıların 5 yıldızlı otellerde kent merkezi dışında yapılmasının Expo’yu kentten uzaklaştırmaktan bir otel salonuna sıkıştırmaktan başka birilerine para kazandırmaya yarar.

Expo olayının Antalya halkına anlatılması konusunda kenti yönetenlerin de yeterince çaba sarf etmediklerini görüyor olmak beni daha fazla üzülyor. Yönetime girebilmek için çalışan çabalayan isimlerin aynı arzu ve istekle yönetime girdikten sonra çalışmaması adeta koybolmaları bu sinerjinin azalmasına önemli bir etkendir.  

Antalya’ya hayat verecek böylesi önemli bir organizasyonun kaç kişi farkında? Farkında olanların bile unuttuğunu söylesem hiç abartmış olmam.

Efendim daha 421 gün var harcarız parayı herkes öğrenir duyururuz’ da doğru bir yaklaşım değildir. İngilizce bir web sayfası olmayan, onlarca yabancının önünden geçtiği alanda yabancı dilde bir tabelanın dahi yapılmadığı dünya Expo´sundan bahsediyoruz.

Expo 2016’nın sahibi Antalya’dır, Antalyalılardır. Eğer siz hala derdinizi Antalya’ya anlatamadıysanız Almanya’ya, Hollanda’ya Rusya’ya veya gelsin diye beklediğiniz bir başka ülkeye anlatamamış olmanız gayet normaldir.

Yapılacak daha çok şeylerin olduğunu biliyoruz. Onun için bu yazıyı yazıyoruz.

Expo2016 Antalya; rant kapısı, birilerine çıkar sağlayan, siyaset kurumlarının nemalandığı bir organizasyon olmamaldır.

Herkesin yüreğini, enerjisini, gönlünü ortaya koyması gereken milli bir projedir.

Küçük bir kıvılcım Antalya halkını ateşlemeye yeter artar bile.

Bilmem anlatabildim mi? 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto