Doğa ve çevre örgütü WWF-Türkiye'den çarpıcı iddia

02.01.2019 21:00

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF'nin 2018 yılında hazırladığı raporda Türkiye'den Akdeniz'e, "GÜNDE 144 BİN KİLO" plastik atık boşaltıldığı öne sürüldü

Doğa ve çevre örgütü WWF-Türkiye'den çarpıcı iddia

Dünyada 100’den fazla ülkede çalışmalar yürüten uluslararası doğa koruma kuruluşu WWF (World Wildlife Fund) Türkiye Temsilciliği,Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla Türkiye'yi Akdeniz'i plastik atıklarla en çok kirleten ülke olarak gösterdi. Dünya Doğayı koruma Vakfı adlı örgüt,bu iddiasını 2018 yılında hazırladığı bir rapora dayandırarak şu paylaşımı yaptı:

Akdeniz’in açık sularını, deniz tabanını ve kıyılarını kirleten atıkların %95’i plastik. Bu atıkların başlıca kaynağı ise Akdeniz'e günde 144 ton plastik atık boşaltan Türkiye'den geliyor. Bu sayıyı azaltmak #BirlikteMümkün!#poşet25kuruş

Ülkemiz açısından yüz kızartıcı olan bu suçlamanın dayandırıldığı WWF'nin raporu 2018 yılında hazırlandı. "Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz'i plastik kirliliğinden kurtarmak" başlıklı raporda kısaca şu görüşlere yer veriliyor:

İşte o rapordan bölümler

Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz'i plastik kirliliğinden kurtarmak   

Medeniyetlerin beşiği ve olağanüstü bir çevre mirasının merkezi Akdeniz, dünyada plastik kirliliği seviyesi en yüksek denizlerden biri haline geldi.

Akdeniz’in açık sularını, deniz tabanını ve kıyılarını kirleten atıkların %95’i plastik. Bu atıkların başlıca kaynağı Türkiye ve İspanya. İtalya, Mısır ve Fransa da bu iki ülkeyi takip ediyor.

Çin’den sonra dünyanın ikinci en büyük plastik üreticisi olan Avrupa’da yılda 150 bin ila 500 bin ton makroplastik, 70 bin ila 130 bin ton mikroplastik denize atılıyor. Bu plastiklerin çoğu yolculuğunu Akdeniz’de tamamlayıp deniz hayatına büyük bir tehdit oluşturuyor.

Akdeniz’deki mikroplastik yoğunluğu Büyük Okyanus’un kuzeyinde bulunan plastik adasındaki mikroplastik yoğunluğunun dört katından daha fazla. Gıda zincirinin bir parçası haline gelen bu parçacıklar giderek daha fazla sayıda hayvan türünü ve insan sağlığını tehdit ediyor.

Plastik kirliliğinin temelinde çoğu Akdeniz ülkesinin plastik atık yönetimini geciktirmesi ve tamamlamaması yatıyor. Avrupa’da her yıl açığa çıkan 27 milyon ton plastik atığın sadece üçte biri geri dönüştürülüyor, İtalya, Fransa ve İspanya’da plastik atıkların yarısının son durağı katı atık depolama alanları oluyor. Geri dönüştürülmüş plastikler ise şu an Avrupa’daki plastik talebinin sadece % 6’sını oluşturuyor.

Başta balıkçılık ve turizm olmak üzere Akdeniz’in kilit ekonomik sektörleri plastik kirliliğinden olumsuz etkileniyor. Kirlenen kıyılar nedeniyle turist sayısının azalması ve bu sektörde iş kayıplarının ortaya çıkması ihtimali de ortaya çıkıyor.

İyi haber ise Akdeniz’in plastikten arındırılması ve korunmasının mümkün olması. Bunun için hükümetler, işletmeler ve bireylerin, kısaca herkesin elini taşın altına koyması ve işbirliği yapması şart. WWF bu raporda plastiksiz bir Akdeniz için kurumların ve bireylerin yapabileceklerine dair bir dizi öneri getiriyor.

WWF adlı örgütün faaliyetleri

Türkiye'de de bir temsilcilik bulunduran WWF, internet sitesinde kendisini şöyle tanımlıyor: Küresel ölçekte bir değişim yaratmaya, yeryüzünün en değerli yaşam alanlarını ve canlı türlerini korumayı hedeflemektedir. Doğa korumanın ülke sınırlarını aşan boyutu nedeniyle WWF, biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik mücadelesinde ülkeler arasında işbirliklerinin gerçekleşmesine öncülük eder.WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 1996 yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş, 2001 yılında ise WWF’nin  Türkiye ulusal kuruluşu olarak  WWF-Türkiye ünvanını almıştır. WWF-Türkiye çalışmalarını bağışlar ve kurumsal sponsorluklar ile yürüten kâr amacı gütmeyen bağımsız bir vakıftır ve doğa korumada 30 yılı aşkın süredir sayısız başarılı projeye imza atmıştır.WWF-Türkiye’nin Amacı küresel iklim değişikliği ve doğal kaynakların sürdürülemez tüketimi gibi insan kaynaklı olan, hem doğal yaşam alanlarının hem de türlerin kaybıyla sonuçlanan tehditleri durdurmayı amaçlar. Mevcut süreçleri değiştirerek, insanın doğayla uyum içinde yaşadığı bir gelecek için çalışır. Bunun için; yerel ve merkezi hükümet, iş dünyası ve vatandaşlarla ortak akıl üretmeyi, farkındalık yaratmayı ve karar süreçlerinde etkili olmayı hedefler. WWF-Türkiye çalışmalarını “ülkemizin doğasının korunması”, “yaşam tarzımızın  değişmesi” ve “iklim değişikliğiyle mücadele” olmak üzere üç ana bileşende yürütür.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto