TRT-1 Televizyonu’nda Türkiye’nin antik kentlerini tanıttığı bir program da hazırlayan Arkeolog-turizmci Ümit Işın, tarih hırsızlığı yaparken antik dönemlerden kalan eserlere büyük zararlar veren define avcılarının iyice yoldan çıktığını belirterek, “Geçenlerde TV izlerken gözlerime inanamadım. Define avcıları televizyonda program yapıyor” dedi.

BU GİDİŞATA DUR DEMELİYİZ

Anadolu’daki dünya kültür mirasının defineciler tarafından adeta yok edildiğinin altını çizen Ümit Işın, yaptığı çağrıda, “Tüm arkeolog ve kamu yöneticilerimizden beklentimiz artık bu define avcılığına, yani tarih hırsızlığına son vermek için gayret göstermeleridir. Bu gidişata mutlaka dur demeliyiz” diye konuştu.

DİNAMİT VE İŞ MAKİNESİ KULLANIYORLAR

Tarih hırsızları çıktıkları define avlarında dinamit ve iş makineleri dahi kullanarak antik kalıntılara büyük hasarlar verirken Türkiye çapında bu hırsızlık çeşidinin giderek artan bir ivme göstermesi büyük rahatsızlık yaratıyor. Ancak antik kentlerin ve kalıntıların adeta sahipsiz olması define avcılarının cüretini daha da artırıyor.

YÜZDE 100 ARTIŞ GÖSTERDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) altındaki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) 2020 Raporuna göre, 2020 yılında kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığına yönelik 707 operasyon yapıldı. Operasyonlarda bin 260 şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı ve 132 bin 371 adet tarihi eser ele geçirildi. 2016 yılından bu yana olay ve şüpheli sayılarında yüzde 100 civarında bir artış söz konusu. 2020 yılında yapılan bir operasyonda tam 66 bin 781 tarihi eserin ele geçirilmesiyle, tek seferde en çok sayıda tarihi eser yakalaması yapıldı. Ancak bu tarihi eserleri topraktan çıkartanlar o antik bölgeyi adeta yok ederek amacına ulaşıyor. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.