Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdikleri eylemlerle de sık sık adlarını duyuran çevreci ve hayvansever grup olan A Platformu, (Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu) Kumluca Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği boğa güreşlerine sert tepki gösterdi.

Platform sosyal medya hesabından yayınladığı bildiride ağır ifadelerle eleştirdiği Kumluca Belediyesi yönetiminin insanlık suçu işlediğini öne sürerek, “Bu ahlaken bir çöküştür” ifadesini kullandı.

A Platformu’nun sosyal medya hesabından yayınladığı ve Antalya Lara Forumu adlı çevreci grup tarafından da paylaşılan bildirinin tamamı şöyle:

Antalya kumluca belediyesi mağara devri, taş devri ve ortaçağ anlayışıyla hayvanlara eziyet etmiştir ve bunu devlet eliyle meşrulaştırmıştır.

hayvanlar üzerinden eğlence anlayışı ortaçağ anlayışıdır."

Antalya Kumluca Belediyesi 3. Karagöl Yayla Şenlikleri kapsamında Türkiye Hayvan hakları savunucularının yıllardır elde ettiği bütün kazanımları yerle bir eder şekilde:

1. Boğa güreşi yaptırarak 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu maddesi uyarınca “Hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürmek yasaktır” maddesini çiğneyerek, boğaları birbiriyle dövüştürmüş ve SUÇ İŞLEMİŞTİR. Bu dövüşün köpek dövüşünden farkı yoktur.

2. Dövüştürülen boğalar birbirine zarar vermiş, kanlar içinde kalmış, kaşı patlamış, canları yanmış, birbirlerine acı çektirmiştir ve kendileri de acı çekmişlerdir. Belediye acı içinde birbiriyle kavga eden boğaları topluma seyrettirmiş ve toplumu diğer canlıların acılarına karşı duyarsızlaştırmış, empati yoksunu haline getirerek ahlaki çöküşe zemin hazırlamıştır. Bu da ayrıca toplumsal belleğe girecek bir başka insanlık suçudur.

3. Eşekleri, 50 derecelik Antalya güneşi altında tutarak, insanları da üzerine bindirmiş, futbol oynatmış ve eşeklere eziyet etmiştir!

Belediyeler bir kamu kuruluşudur, bir kamu kurumu, halktan aldığı yetkiyle hayvanlara eziyet edemez! Bu bir suçtur. Kamu kurumu, gücünü, güçsüz ve kendini insanlara karşı savunamayacak durumda olan hayvanlar üzerinde kullanıp, tahakküm kurup, ona eziyet edemez. Bu ahlaken bir ÇÖKÜŞTÜR!

4. Bir kamu kurumu olan belediye, bir devlet kurumu eliyle, festival adı altında hayvana eziyeti, yaptığı bu uygulamayla meşrulaştırmıştır.
Bu hem kamu ahlakına sığmaz, hem de asla etik değildir.

Devlet aklı, kamu ahlakını geliştirici ve tesis edici olması gerekirken eziyet eden bir forma sokmuştur. Bu anlayış ortaçağ zihniyetidir ve ortaçağ zihniyetini hortlatmadır.

5.Hayvanlar üzerinden, hayvanlara eziyet eden eğlence anlayışıyla ortaçağ zihniyetini tekrar sahneye koymuştur.

Kumluca Belediyesi hayvanların öldürüldüğü arena anlayışını adeta tekrar sahneye koymuştur. Ortaçağdaki sığ, bilgiden ve hak anlayışından yoksun bir eğlence anlayışını bu yüzyılda tekrar sahneye koymak ayrıca insanlık suçudur.

6.Ortaçağda seyirlik eğlence anlayışını yeniden hortlatarak, hayvan haklarına saygılı insanları da aşağılamıştır.

İnsanlığın, hayvan haklarıyla ilgili elde ettiği tüm kazanımlara adeta hakaret edercesine, hayvan haklarını çiğneyerek, bunu da insanlara seyrettirerek, tüm insanlığı da aşağılamıştır.

5. Seyirciler arasında çocukların, kadınların vb toplum şiddetine açık olan kitlelerin var olması da ayrıca bir başka handikaptır.

Bilim, hayvanlara eziyet edenlerin, çocuk ve kadınlara çok daha kolay eziyet eder duruma geldiğini ortaya koymuştur. Toplumsal olarak halen koruma mücadelesi verdiğimiz kadın ve çocukları, şiddete açık hale getirecek bu kötü örneği ayrıca kınıyoruz.

Kumluca’da hayvan haklarıyla ilgili yeterli bilgisi olmayan halk çoğunluğu olmayabilir ancak; dünya ve Türkiye’de bu konuda ömürlerini harcayan insanların tüm kazanımları üzerine tüy dikecek bir ahlaki çöküşü yine şiddetle kınıyoruz.

Ayrıca yeni seçilen bir belediyenin göreve gelir gelmez ilk olarak en savunmasız canlıların hakları olan hayvan haklarına saldırmasını da (zayıflara saldırmak tipik zalimlik davranışıdır) ayrıca kınıyoruz!

Bizler hayvan hakları ve çevre hakları savunucuları olarak Kumluca Belediyesini şiddetle kınıyor ve bu suça karşı tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.

A Platformu (Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu)