Bu meyvelere dikkat!

13.11.2019 19:37

Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Coşkun Usta, bazı meyvelerin siyanür zehirlenmesi yaşatabileceğini söyleyerek, uyardı!

Bu meyvelere dikkat!

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Coşkun Usta tıpta siyanid zehirlenmesi olarak geçen zehirlenme tipinin dünyadaki en tehlikeli zehirlenme tipi olduğunu söyledi.  Siyanojenik glikozidlerden zengin bazı meyvelerde  siyanid açığa çıkabileceği unutulmaması gerektiği belirtildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Coşkun Usta

Siyanür zehirlenmesi 

Usta,”Hücrelerin oksijensiz kalmasıyla karakterizedir. 2-4 saat içinde ortaya çıkabilen karın ağrısı, genel uyuşukluk, bulantı, kusma, baş ağrısı ve sık nefes alma görülür. Unutmayalım ki nefeste acıbadem kokusu ,siyanür zehirlenmesini düşündürür” dedi.

Hangi meyveler?

Usta, “Siyanojenik glikozidlerden zengin bazı meyvelerde örneğin kayısı olmak üzere elma, badem gibi meyvelerin çekirdeklerinde de bulunabilen ve siyanid açıga çıkabileceği unutulmamalıdır. Tıpta hipertansiyon tedavisinde kullanılan Sodyumnitropurissti adlı ilaç vücutta değişime uğrayarak siyanid açığa çıkabilir.
Olasılıkla internet üzerinden başka bir isimle pazarlanarak değişik amaçlı kullanılması söz konusu olabilir” diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto