Bu martılar işini çok iyi biliyor

25.08.2019 20:30

Antalya’nın Sıçan Adası’nı üreme bölgesi olarak kullanan gümüş martılarının, balık stoklarının azalması nedeniyle besin bulamayınca zeytinle beslendikleri ortaya çıktı.

Bu martılar işini çok iyi biliyor

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı TUDAV’dan yapılan açıklamada şöyle denildi; “Antalya’nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” Avrupa Birliği Projesi’nin, Kaş-Kemer bölgeleri arasında Türk Deniz Araştırmaları Vakfı uzmanlarınca ikincisi gerçekleştirilen deniz sörveyine araştırmacı olarak katılan ve bölgedeki deniz kuşlarının tür tespitlerini ve sayımlarını gerçekleştiren Ege Üniversitesi’nden Doç Dr. Ortaç Onmuş, Kalkan’ın adalarda nesli koruma altında olan Ada Martısı, Larus audouinii gözlemledi. 

Ada Martıları da Kalkan’ı seçti

Ada Martısının bölgede bulunması nedeniyle bölgenin NATURA 2000 Alanı ilan edilmesi gerekliliğini vurgulayan Onmuş, martıların sayımlarını da gerçekleştirmiş olup, 18 çift Ada Martısı ürediğini bildirmiştir. 

Ada martılarının açık deniz kuşu olmaları nedeniyle istavrit ve kalamar ile beslendiği tespit edilmiştir. Ayrıca, bölgedeki adalarda 2 çift Gökdoğan (Falco peregrinus)’da gözlenmiştir. 

Çok miktarda zeytin çekirdeği bulundu

Antalya kıyılarının denizel biyoçeşitlilik konusunda risk raporlarının hazırlanması için gerçekleştirilen deniz sörveyinde ayrıca Gümüş Martıların ürediği Sıçan Adası’nda martı peletleri (kusmukları) içinde bol miktarda zeytin çekirdeği tespit edilmiş olup Gümüş Martıların (Larus cachinnans) balık stoklarının azalması nedeniyle balık bulamayınca zeytin yediği tespit edilmiştir. 

Bölgede toplam 450 çift gümüşü martı sayılmıştır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto