Bu haber tüm çalışanları ilgilendiriyor!

17.10.2019 09:47

SGK’da fazla prim ödeyen daha az emekli maaşı alıyor. Tüm dünyada sigorta sistemlerinde çalışanların ödedikleri prim gün sayısı arttıkça, prim ödedikleri süre daha fazla olduğu için emekli maaşları daha fazla oluyor. Dünyada sistem böyle işlerken Türkiye’de tam tersine emekliliğe hak kazananlar veya emekliye hak kazanamadıkları için sistemde kalmaya devam etmek zorunda olanların her ay için emekli maaşlarında 2-3 lira civarında bir düşüş oluyor.

Bu haber tüm çalışanları ilgilendiriyor!

SGK’nın bu uygulamasına göre, 1.10.2008 sonrasında çalışma süresi arttıkça aylık bağlama oranı düşmekte. Sözde bu sistem sigortalıları erken emekliliğe teşvik ediyor. Yani, sisteme daha uzun süre prim ödeyenler düşük aylık bağlama oranıyla adeta emekli maaşı düşürülüyor.

Oysa 25 yılın üzerinde prim ödeyen sigortalılar hem daha fazla prim ödüyor, hem de emekli olması halinde alabileceği emekli maaşından feragat ediyor.

Bu nedenle sosyal güvenlik sistemine daha uzun süre prim ödeyen sigortalıların aylık bağlama oranları gün sayısındaki artışa bağlı olarak kademeli şekilde artırılmalıdır.

Bu sorunun esaslı bir değişiklikle, daha uzun süre prim ödeyenlere daha yüksek aylık bağlama oranı getirilmesiyle ve sistemdeki hataların düzeltilmesiyle çözülebileceğini açıklayan sosyal güvenlik uzmanı Onur Önal, EYT konusunun çözümü gerçekleşirse bu sorunun da ortadan tamamen kalkabileceğini belirtti.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto