Bu görüntüler Kundu'ya yakışmadı!

29.09.2020 21:52

Antalya’nın 5 yıldızlı tatil köyü ve otellerle dolu turistik Kundu beldesinin, turist gezen caddelerinde en küçük bir çöpe dahi rastlanmazken beldenin çevresini saran, turistin gitmediği ormanlık alanlar ile yol kenarları adeta çöplüğü andırıyor.

Bu görüntüler Kundu'ya yakışmadı!

Antalya’nın süper lüks tatil köyü ile otellerinin yer aldığı Kundu beldesinde temizlik konusunda büyük bir çifte standart uygulanıyor. Beldenin turist gören caddeleri ile kaldırımları pırıl pırıl temizlenirken beldeyi çevreleyen ormanlık alanlar ile yol kenarları kendi kaderine terk edilmiş durumda.

Turistlerin gezmediği bölgeler çöplük 

Muhteşem doğası ve yatırımlarıyla Türk turizminin gurur kaynağı Kundu’da temizlik konusundaki çifte standardın kabul edilemez olduğu belirtiliyor. Kundu’ya gelen turistlerin görüş alanı içznun otelleri, caddeleri, kaldırımları, alışveriş merkezleri tertemiz bir görünüşe sahip. Oysa Kundu kent merkezinden çıkar çıkmaz başlayan ormanlık alanlar ile yol kenarları ise çöpten ve kirlilikten geçilmiyor. Çöplüğe dönmüş olan kesimlerin turistlerin gitmediği bir bölge olması nedeniyle önemsenmediğinin altı çiziliyor.

Ormanın içi de öbek öbek çöplerle dolu

Çoğu, ormanlık alanın hemen dibindeki karayolundan geçen sürücüler tarafından atılan çöplerin üzerindeki toz ve güneş altında meydana gelen şekil bozukluklarından çöplerin uzun zamandır  yol kenarında oldukları anlaşılıyor. Yalnızca yol kenarları değil, beldeyi saran ormanların hemen her tarafında çöp birikintileri göze çarpıyor. Çöplerin arasında plastik ve cam şişeler, karton, metal ve naylon atıklar göze çarpıyor. Geniş çaplı kirlilik yol kenarından ormanlık alanların içine doğru genişliyor. 

Turistik tesis ile yöneticileri de gayret göstersin

Kirliliğin yarattığı imaj sorununun yanı sıra, doğa için de bir takım riskler taşıdığı biliniyor. Mercek görevi yapan cam şişeler orman yangınlarına neden olurken, diğer atıklar da çok uzun yıllar bu alanlarda yok olmadan kalıyor. Bölge sakinleri görüntülerin Kundu’ya hiç yakışmadığını belirterek, kirliliğin önlenmesinde, bölgenin tüm nimetlerinden yararlanan turistik tesis yöneticileri ile sahiplerinin de gayret göstermesi gerektiğinin altı çiziliyor. Öte yandan bölgenin karayolunu kullanan servis araçları şoförleri ile vatandaşların da daha dikkatli olmaları yönünde bilinçlendirme çalışmaları yapılmasının altı çiziliyor. 

Seyahatçiler çevreye duyarlı mı?
 

Plastik poşet, pet şişe, cam şişelerin doğaya verdiği zararın boyutlarını ölçmek mümkün değil.
 
Teneke kutular zaten doğada zor çürüyor. Cam şişelerin mercekli olanlarının kırılıp güneş ışığını yansıtarak orman yangınlarına neden olması her zaman mümkün. Kâğıtların bile doğada dönüşümü bir iki yıl sürüyor. Üstelik bir sürü kimyasal da toprağa geçerek, sulara, çevreye zarar veriyor.

Bu bilgiler yabancı ülkelerden:

  • Paris’te naylon torba kullanımı 2009’dan beri yasak. 2011 itibarıyla bütün Fransa’da yasaklanması planlanıyor.
  • New York’ta 5 bin metrekareden büyük ya da beşten fazla şubesi olan mağazalar ise mağazalarına plastik torba geri dönüşüm kutusu yerleştirmek zorunlu. Ayrıca geri dönüşümü olmayan plastik poşet kullanımı da kesinlikle yasak. Geri dönüşümsüz poşetler San Francisco, Oakland ve Kaliforniya’da alışveriş merkezleri ve eczanelerde kullanılmıyor.
  • Çin plastik poşetleri ücretli yaptı yılda 37 milyon fıçı petrol tasarrufu sağlıyor.
  • Hindistan’da Yeni Delhi ve Bombay dahil dört bölgede naylon torba, Tayvan’da ise plastik çatal-bıçak kullanımı da yasaklandı.
  • İrlanda’da ise plastik torba kullanmak isterseniz, 20 cent vergi ödemek zorundasınız. Kenya ve Ruanda’da ise 2008’de naylon poşet yasaklanmış.
  • Güney Afrika’da ise ince naylon torba yasak, geri dönüşümlü olanlar ise serbest kullanımda. İnsanların yenildiğini ve yamyam olduğunu düşündüğünüz Uganda da ince naylon poşetler yasak, kalın poşetler ise vergi ödenerek kullanılabiliyor. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto