Bu fotoğraflar Antalyalıları 70’li, 80’li yıllara götürecek

23.11.2019 09:58

1983 yılında yıkılarak tarihe karışan Antalya’nın meşhur Vatan Kahvesi, 36 yıl sonra hayata geçirilen Millet Bahçesi Projesi içinde aynı bölgede ve aynı mimariyle yeniden inşa edildi.

Bu fotoğraflar Antalyalıları 70’li, 80’li yıllara götürecek

Antalya’nın simge yapılarından olan ve Elhamra Sinemasıyla birlikte bundan 1983 yılında yıkılan Vatan Kahvesi, Antalya sosyal hayatının nabzının attığı mekanların en önemlilerinden biriydi.

Aradan geçen zamanın ardından yıkılan, sonrasında ise Atatürk Stadyumu’nun yerine yapılan Millet Bahçesi Projesiyle yeniden can bulan Vatan Kahvesi, aynı bölgede ve aynı mimariyle inşa edildi.

Vatan Kahvesi neden önemliydi?

Peki Vatan Kahvesi madem ki bu kadar önemli bir mekandı, o zaman niye yıkılmıştı?

Kent tarihçisi Hüseyin Çimrin’in ifadesiyle, Antalya'nın toplumsal ve siyasal yaşamında Vatan Kahvesi'nin eski önemini kaybetmesinde, Antalya'da 1976 yılında kurulan Yeni Şehir Kulübü'nün açılmasının büyük rolü olmuştu.

Yıkımın ardından anılardaki yerini alan Vatan Kahvesi, kent sakinlerinin hafızalarından ve yüreklerinden asla silinmedi.

Belirli bir yaşın üzerindeki Antalyalıların sık sık sosyal medyada fotoğraflarını paylaştığı Vatan Kahvesi, yanı başındaki Elhamra Sineması ile birlikte anılardaki yerini daima korudu. 

Televizyon yoktu, gazeteler bir gün gecikmeli gelirdi

1960 ile 80 yılları arasında Antalya halkı kahvehanelerde buluşur, çoğunlukla okey, tavla ve kağıt oyunları oynayıp vakit geçirirler, başta siyaset olmak üzere her konuda sohbetler ederlerdi. Henüz televizyonun ve bilgisayarların olmadığı günlerdi. Radyo ve birkaç gün gecikmeli gelen gazeteler en önemli iletişim araçlarıydı.

En önemli buluşma noktalarıydı

TRT Caddesi’nin devamındaki Beton Kahve, Zerdalilik’teki Kozaklı Kahve, Değirmenönü’ndeki Çaybaşı Kahvesi, Karaalioğlu Parkı’nın girişinde, bugün Büyükşehir Belediyesi’nin hemen yanındaki Vatan Kahvesi günümüzdeki deyişle trend mekanlardı. Ve tabi birlikte vakit geçirilen en önemli buluşma noktaları. 1960-70’li yıllarda Antalya’nın en önemli buluşma noktası, bugün kent merkezinde Balbey Camii’nin karşısındaki asırlık Çınar ağacının hemen yanında bulunan Çınaraltı Kahvesi idi. Özellikle iş arayanlar, hamallar gün boyu burada beklerdi. Günümüzde sadece Çınar ağacı duruyor. Ağacın çevresi de iş merkezleri ile çevrili durumda.

Millet bahçesi perdelerini açtı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeşil alana dönüştürülmek için  yıkılan eski stadyum alanı, Kent Müzesi ve Karaalioğlu Parkı ile birlikte Millet Bahçesi haline getirildi. Millet Bahçesi Projesi’nin önemli bir bölümünün tamamlanmasıyla, Işıklar Caddesi üzerindeki manzara da değişti.  

Efsane tribün yeniden yerinde

Proje kapsamında yürütülen çalışmalar son hızla devam ediyor. Türkiye’de ilk kez bir stadyum yeşil alana dönüştürülmek üzere yıkıldı. Proje içindeki yer altı otoparkı da büyük ölçüde tamamlandı.

Efsane açık tribün mimari bir hatırlatma ve nostalji olarak yeniden yapıldı. Alandaki alt yapı çalışmaları ile projede yer alan süs havuzunda çalışmaları da tamamlandı. Peyzaj alanı, yürüyüş yolları, yeşil alanların imalat çalışmaları da bitti sayılır.

Açık tribün sembolik olarak yerini aldı

Proje tamamlandığında eski stadyum alanı yeşil alan ve meydan olarak, Kent Müzesi ile birlikte Karaalioğlu Parkı’na dahil olacak. Kapalı Spor Salonu içi de kent müzesi olacak.

Tarihi Büyükşehir Belediyesi Binası belediye müzesi olarak hizmete açılacak. Fen İşleri ve Çevre Sağlığı binaları da farklı müzelere ev sahipliği de yapacak. Karaalioğlu Parkı, içinde Kent Müzesi, meydanı, yeşil alanı, Türkiye’nin ilk Millet Bahçesi’ne dönüştürülmüş olacak.

Öte yandan alınan yeni bir kararla, Antalya Millet bahçesi aynı zamanda afet toplanma yeri olacak.


 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto