Börekçi Tevfik'in hikayesi

20.11.2019 19:54

Antalya ile özdeşleşen serpme böreğin ilk adresidir Börekçi Tevfik. Kolay değil ta 1925′li yıllardan geliyor.  Tevfik Usta’nın dedesi Tevfik Çalışkaner askerlik yaptığı İzmir’de kalıp Konak’ta Elhamra Sineması’nın yanında börekçi dükkanı açar. Sinemada çıkan yangın sonrası dükkanını kaybeden Tevfik Usta Antalya’ya döner. Tevfik Usta’ya Antalya’da “İzmirli” lakabıyla hitap ederler. Çalışkaner, ilk dükkanını Kalekapısı’nda açar. Ardından oğlu İbrahim Çalışkaner’i de yanına alarak dükkanı işletmeye devam eder.


1948 yılında baba-oğulun yanına torun da eklenir. Çalışkaner, kendisinin de 1957 yılından itibaren abisinin yanında çalışmaya başlar ki henüz 12 yaşındadır.

Ekizoğlu, abisinin çok titiz olduğunu bu nedenle de çok istediği börek doğrama işini ona vermediğini belirtiyor. Öyleki; kendi yiyecekleri börekleri bile kestirmiyor. “Müşteri görürde çocuğa börek kestirtiyor”, derler diye.
3. Kuşak torun Tevfik usta ilk dükkanını açar. 1969 yılının Antalyası’nda ilk gün 120 börek satar. Ustası olan abisi gelip alnından öper ve bu yolculuk 22 yıl aynı adreste sürer.1991 yılında Ay İşhanı’nda şimdiki dükkanına geçer.

“Usta” durumundaki abisinin oğlu geçte olsa bayrağı taşımaya niyetlenmiş. Şimdilerde yanında. “Şube” değil, aynı mekanı devam ettirmek derdinde olduğunu söylüyor.
Tevfik Usta’ya göre serpme börekte işin iki sırrı var. Kaliteli malzeme ve hamurun açılışı. “Hamurun karşıdan karınca duasını okuyacak kadar ince olması gerekiyor.”
Tevfik Usta’yı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise yağ. Ekizoğlu, yağın içerisine Elmalı’dan özel olarak getirdiği tereyağı koyuyor ve bunun böreğe özel bir aroma kattığını düşünüyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları