Bakanlığın 'petrol tankeri' teklifi Büyükşehir'in gündeminde

01.10.2020 19:09

Avukat Mustafa Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sarısu Plajı'nın yanına petrol tankeri iskelesi yapımı ile ilgili teklifinin Konyaaltı Belediyesi Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından değerlendirildiğini iddia etti.

Bakanlığın 'petrol tankeri' teklifi Büyükşehir'in gündeminde

Antalya Barosu avukatlarından Mustafa Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın “Sarısu Plajı’nın hemen yanına petrol tankeri iskelesi” yapımına lişkin teklifinin, Konyaaltı Belediyesi Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündeminde olduğunu öne sürdü. 

Avukat Mustafa Şahin 

Çok sayıda STK ile platformun yönetiminde bulunan Avukat Mustafa Şahin, Antalya Kentli Dayanışması adlı bloğunda yaptığı açıklamada, “Buna göre Konyaaltı İlçesi, Liman Mahallesinde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve  1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarında değişiklik yapılarak Antalya Limanı ve Antalya Balıkçı Barınağı arasında yer alan Sarısu Plajının tam önünde planlama alanı 64 bin 174 metrekare olan bir yanaşma iskelesi ve kullanım alanı yapılması isteniyor” diye yazdı.

‘Çeşitli özel kuruluşların da akaryakıt elleçlenmesinde’

İskele yapımının gerekçesini de ifade eden Av. Şahin, “Gerekçede; Ulaştırma Alt Yapı Bakanlığı’nın Antalya Limanı batısındaki kıyı şeridinde yer alan çeşitli özel kuruluşların da akaryakıt elleçlenmesinde*  kullandıkları şamandıra sistemini düzene sokarak, daha emniyetli ve tek merkezden yönetiminin sağlanması olarak açıklanmış. Önemli bir not olarak da, söz konusu iskelenin NATO tarafından talep edilen borulama proje kapsamında gerçekleştirileceği eklenmiş” dedi. 

Projede NATO’nun da adı geçiyor  

Yazısında bakanlığın bu girişimine eleştirilerde bulunan Av. Şahin şöyle devam etti:

“NATO bilmez ve umurunda değildir ama ulusal mevzuatı bilmesi gereken Bakanlık ve Belediyeler başta olmak üzere, herkesin Anayasa, Kıyı Yasası ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ilgili düzenlemelerine göre hareket etme zorunlulukları vardır.” 

‘Plaj kapatılacak ve gözden çıkartılacak’

Av. Şahin yazısında şu eleştirilere yer verdi:

“Bakanlığın iskele ve kullanım alanı yapılmasını istediği alan, yer seçiminde uyulacak kriterleri de ortaya koyan yasal düzenlemeler gereği “dokunulamaz” bir alan olarak adlandırılsa yeridir. Hele hele petrol nakil hatları, tankerler, doldur boşalt petrol ürünleri ile hasbihal edilecek olması bu alanın tamamen gözden çıkarılması demektir. Diğer bir ifade ile, bir zamanların halk plajı, kadınlar plajı, mesire alanı olarak kent sakinlerinin buluşma ve dinlence alanı olan bu bölge halka kapatılmakla kalmayacak, doğal yapısı da geri dönüşümsüz zarar görecektir.    

Gözden çıkarılması düşünülen bu alanın önemi Sarısu Plajı'ndan veya mesire alanından göz hizasından fark edilmeyebilir. O nedenle denizde uzanan yaklaşık 1 kilometrelik uzunluktaki iskeleden sonra kara/sahil  alanında bir iki yüz metre ilerleyince mesire alanını geçip Teleferik hattından Tünektepe'ye çıkabilir, oradan kuşbakışı bakabilirsiniz."

‘Koruma alanları ateş çemberinin içine atılacak’

Şahin, eleştirilerine şöyle devam etti: “İskele ve işgal edeceği sahil şeridine yakın bir mesafede Sarısu Çayı'nın denize döküldüğünü; aynı çapın içinde Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun bu alan için belirlediği Nitelikli Doğal Koruma Alanının özelliklerini görebilirsiniz.

Ayrıca bu alan Güney Antalya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi içinde yer almaktadır. Kısa bir yürüyüş mesafesinden sonra ise Beydağları Sahil Milli Parkı ile birlikte bu bölgenin Antalya’nın paha biçilmez niteliklere sahip olduğunu fark etmemeniz mümkün değildir.

İskelenin imalatı halinde, sahilinden yararlanılan plajının işlevsiz hale getirilmesinden başka, alanın florası, faunası, sit alanı, milli parkı, endemik türleri ile koruma alanlarının ateş çemberinin içine alınmış olacaktır.

Böylece kamu yararına kullanım tamamen ortadan kaldırılmak suretiyle plana yasa dışı fonksiyonlar yüklenerek güzergah boyunca konumlanan yerleşim alanlarını da içine alacak şekilde oluşacak belirsizlik, risk ve maddi zarar  belli ki yönetimin umurunda değildir.”

*Elleçleme deyimi, gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi veya tamiri, havalandırılması, kalburlanması, karıştırılması ve benzeri işlemleri ifade eder.


 
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto