Antalya’nın kent merkezindeki en büyük ormanlık alan olan Zeytinpark yüzlerce sansara ev sahipliği yapıyor. Diğer vahşi hayvanların tersine kent yaşamına tereddütsüz giren bir hayvan olarak tanınan sansarlar başta kuduz olmak üzere çok tehlikeli hastalıklar taşıyabiliyor.

Geceleri çift olarak ava çıkıyorlar

Tavuk kümeslerinin korkulu rüyası sansarların küçük olması sizi yanıltmasın. Zekalarını ise kesinlikle küçümsemeyin, onların hiç acıması yok. Öylesine vahşidirler ki, girdikleri kümeslerde öldürecek canlı kalmayana kadar durmazlar. Şehirlerde yaşayan insanların pek tanımadığı hayvanlardan olan sansar, küçük yerleşim yerlerinde ve köylerimizde oldukça ünlüdür.

Köylülerimizin korkulu rüyası ve kümes hayvanlarının en büyük düşmanlarıdır. Kuzey Amerika, Orta Avrupa ve Kuzeydoğu Asya’ya kadar uzanan geniş bir alanda yaşar. Bu bölgelerdeki ormanlarda bulunan ağaç kovuklarında yuva yaparlar. Yırtıcı ve saldırgan bir memelidir. Vücudunun üst kesimi kül rengi, göğsü beyazdır.

Kuyrukları tüylü ve uzundur. Bacakları siyaha yakın, arka kesimi beyazdır. Uzunluğu 50-60 cm kadardır. Başı üçgen biçiminde, kulakları yuvarlak, pençeleri küçüktür. Sansarlar geceleri ve çoğunlukla çift olarak avlanan hayvanlardır. Genellikle kuş, her türlü yumurta ve küçük boylu memelilerle beslenirler.

81 vilayette vukuatları var!

MY Gazete Haber Merkezi’nin edindiği bilgiye göre, yüzlerce sansar kent merkezindeki Zeytinpark’ın (Eski adıyla Vakıf Çiftliği) devasa ağaçlık alanında hızla ürüyor ve yaşamını sürdürüyor.

Ağaçların arasında kuşlar ve tarla fareleriyle beslenen sansarların sayılarının kaç olduğu bilinmiyor. Sansarların yanı sıra ağaçların arasında zaman zaman tilkilerin göründüğü ve insanlardan kaçtığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Kediler bile görünce kaçıyor!

Farenin girdiği yerden girebilen, kedinin çıkamadığı yerlere de çıkabilen sansarların diş ve tırnakları oldukça güçlü ve dayanıklıdır. Bölgedeki yerleşim yerlerinde görülebilen Sansar ailesi (Mustelidae)nin bir boy küçüğü Kakım (Mustela erminea), iki boy küçüğü ise Gelincik (Mustela nivalis)tir. En babayiğit kedilerin bile sansarla karşılaştığında kaçtığı bilinmektedir.

Kimi zaman evlere de giren sansarların, köy evlerinin çatılarında yaşadıkları da rivayet edilmektedir. Dükkanların açık kapısından içeri girebilen, kümeslerin kokusunu alıp onlara saldırmanın bir yolunu bulan ‘Zeka küpü’ sansarlar Türkiye’nin hemen her kentinde birçok vukuata imza atan hayvanlar olarak kayıtlara geçmiştir.

Elle asla müdahale etmeyin

Bu nedenle Antalya’nın merkezindeki Zeytinpark’ın içinde aşırı sayıda üreyen sansarların ileride tehdit yaratabileceğinin altı çizilerek şimdiden önlem alınmasının gerekliliği vurgulanıyor.

Öte yandan sansarla karşılaşan vatandaşların her türlü tehlikeli hastalığı taşıma ihtimali olan bu hayvanlara elle veya ayakla müdahale etmemeleri, belediye görevlilerini çağırmaları önemle tavsiye ediliyor.

Öte yandan Zeytinpark içinde gruplar halinde gezinti yapan vatandaşların da bu doğal alanda yaşayan canlılara dikkat etmeleri gerekiyor.