Antalya'nın havasını değiştirebilen bitki!

29.06.2019 21:30

Havasındaki yüksek nem oranları nedeniyle halkın ve turistlerin zaman zaman memnuniyetsizlik yaşadığı Antalya’da dikimi yapılan önemli bir bitki turizm kentinin nem oranlarını artırıp, eksiltebiliyor.

Antalya'nın havasını değiştirebilen bitki!

Ekonomik değeri yüksek olan ve Antalya’da da önemli oranda dikimi gerçekleşen pamuk bitkisinin havadaki nem oranlarını değiştirebildiği belirtildi.

Nem oranı 3 kat arttı

Geçenlerde basın kuruluşlarında ilginç bir haber yer aldı; “Şanlıurfa'nın Harran ve Akçakale ovasında pamuk sulamalarının yoğun bir şekilde başlamasının ardından, havadaki nem oranının arttığı bildirildi.

Sulama mevsimi başlamadan önce yüzde 6-7 olan nem oranının, sulamanın başlamasıyla birlikte yüzde 20'ye yükseldiğini belirten yetkililer, sulamanın gündüz değil gece yapılmasını önerdiler.”

Havadaki nemi içiyor

Pamuğun dikildiği her bölgede nem oranlarını arttırdığı veya azalttığı bilinen bir gerçek. Havadaki ve topraktaki nemle sürekli yakın bir ilişki içerisinde bulunan pamuk bitkisi, havadaki nemi kullanarak su buharının azalıp, çoğalmasına neden oluyor.

Örneğin pamuk bitkisinin dikim alanlarının metrekare oranı yükseldikçe o bölgenin havasındaki nem oranı azalıyor. Bu gelişmeye, pamuğun havadaki nemi kullanması neden oluyor.  

Pamuğu gece sulayın

Suya en fazla çiçeklenme döneminde ihtiyaç duyan pamuk bitkisinde, ilk sulamanın ardından bitki ve toprağın durumuna bağlı olarak belirli aralıklarla sulama yapılması sonucu bölgedeki nem oranları önemli oranda artıyor.

Özellikle Temmuz ve ağustos döneminde artan sıcaklıklarla birlikte belirli aralıklarla sulama yapılıyor.

Bu nedenle yükselen nem oranının insan sağlığına ciddi anlamda rahatsızlık verdiğini söyleyen yetkililer, "Bölge çiftçisinin, öğle saatlerinde 12.00 ile 16.00 arası pamuk sulaması yapmamalıdır.

Çünkü bu saatlerde suyun sıcaktan dolayı buharlaşması ve güneşin dik gelen ışınları suyu ısıtır. Bundan dolayı yoğun ve bunaltıcı nem oluşur.

Sulama yapan çiftçinin nefes almasını zorlar ya da güneş çarpması neticesinde ciddi rahatsızlıklar oluşur. Bu saatteki sulama aynı zamanda ekine de zarar verir" diyorlar.

 Sıcakların 40 dereceye ulaştığı şu günlerde, "Bölge çiftçisinin gece sulama yapmasını tercih etmelidir" diyen yetkililer, "Tavsiyemiz bu doğrultudadır. Bu hem kendileri için daha sağlıklı olur hem de pamuk içinde iyi olur" dediler.

Halılar neden kokar?

Pamukla ilgili bu gelişmelere bir de örnek verilecek olursa; Nemli havalarda halı ve kilimler özellikle de kalın olanlar havadan büyük miktarda nem alır.

Böylece halılar kokmaya başlar ve içerlerdeki farklı cins ipliklerin farklı ölçülerde genleşmelerinden dolayı buruşabilirler. Bu nedenle Akdeniz bölgesindeki kentlerde yazın halı ve kilimler yerden toplanıp kaldırılır.

Halı ve kilimleri yüksek nemden korumak için onları rulo haline getirip evin serin bir yerine kaldırmak faydalıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto