Antalyalılar dikkat! Korona trafiği yolda

17.05.2020 20:58

Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl seyahat edecek yerli ve yabancı turistlerin uçak veya otobüs yerine özel araçlarını tercih edebilecekleri belirtildi.

Antalyalılar dikkat! Korona trafiği yolda

2019 yılı verilerine göre, yurtdışı tatil hareketinde yüzde 6,3’lük bir paya sahip olan Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin yüzde 58’i uçakla seyahat etti, yüzde 57’si ise otellerde konakladı. Yapılan analizlerde covid-19 salgını nedeniyle gelecek olan turistlerin uçak yerine kendi araçlarını tercih edebilecekleri ve bu nedenle Antalya’nın trafiğinde ciddi oranda bir artış meydana gelebileceği belirtiliyor. 

Ulaşım araçlarında kurallar değişti ancak…

Her yıl 15 milyon yabancı turiste ev sahipliği yapan Antalya’da 2020 sezonu çok farklı gelişmelere sahne olacak gibi görülüyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yerli turizm hareketleri çerçevesinde yayınlanan genelgede, 1 Haziran -1 Ekim tarihleri arasında toplu taşıma araçları ve otobüslerde yüzde 50 doluluk ve maske kullanımı kriterleri titizlikle takip edilecek. Genelgeye göre 1 Haziran-1 Ekim tarihleri arasındaki trafik denetimlerinde sosyal mesafe kurallarına dikkat edilecek” denildi. Görüldüğü gibi seyahat hareketleri de tüm ülkeler tarafından ciddi şekilde kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Bu hareketlerin içinde covid-19 bulaşma riskini artıracak en önemli ulaşım araçlarının başında ise uçaklar geliyor.

Otopark sıkıntısı zaten mevcut

Salgın nedeniyle ciddi korku ve endişe yaşayan yerli ve yabancı turistlerin tatillerinden de vazgeçmeyecekleri ve 2020 yılı sezonunda da Türkiye ve Antalya’daki tatil destinasyonlarına akın edebilecekleri belirtiliyor. Ancak bu kez gelişlerinde covid-19 bulaşma riskinin yüksek olduğu uçak, tren ve gemi gibi ulaşım araçlarını tercih etmeyerek kendi araçlarıyla yola çıkabileceklerinin de altı çiziliyor. Bu tercih de elbette Antalya trafiğini olumsuz yönde etkileyecek. Özellikle kent merkezinde  ciddi park yeri sıkıntısı bulunması nedeniyle de sorunun büyüyebileceği tahmin ediliyor. Araçlarıyla gezmek için kent merkezine gelenler, hem kendileri hem de Antalya sakinleri için sorun yaratabilecekler. 

Havayolu şirketleri de zorda

Öte yandan tur operatörlerinin başlangıçta ihtiyatlı davranıp uçak koltuk kapasitelerini düşük planlayacakları da tahminler arasında yer alıyor. Bu gelişme de uçakla seyahat imkanını azaltıp, özel araç tercihine etki yapabilir. Havayollarının kar edebilmesi tek seferde en fazla sayıda yolcunun taşınmasına ve uçakların zorunlu bakımlar dışında 24/7 sürekli seferde olmasına dayanıyor.

Pandeminin dayattığı toplumsal mesafelenme koşulları, potansiyel olarak, uçakların yarı yarıya dolu havalanmalarını gerektiriyor. Yarı yarıya dolu ve çarpıcı biçimde sayısı azalmış seferlerle, devlet desteği olmaksızın, hiçbir havayolu şirketinin ayakta kalması olası değil. Bu da işin ayrı bir boyutu… 


 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto