Okul içi ve dışı güvenliğin geliştirilmesi için verilmekte olan kurumsal desteklerin arttırılıp işbirliğinin üst düzeyde geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen Güvenli Okul projesi kapsamında Antalya’daki ilk ve ortaöğretim okullarında sıkı bir denetleme başlatıldı.

Şubat Ayı’nın 19’unda başlayan denetlemeler Nisan ayının kadar devam edecek. İşte teftişler sırasında incelenecek konuları içeren 39 maddelik liste:

1 - Güvenli Okul Yürütme Kurulu oluşturulmuştur (Resmi yazı ve toplantı tutanağına bakılacak)

2 - Okulda Güvenli kapsamında mevcut durum analizi yapılmıştır.

3- Güvenli Okul kapsamında öğrencilere, anne-babalara, yönetici ve öğretmenler ile diğer personele verilecek eğitim temaları tespit edilmiştir. (tespite ilişkin resmi bilgi ve belgelere veya tutanaklara bakılacak)

4- Güvenli Okul Yürütme Kurulunca Okul Eylem Planı hazırlanmıştır. (plan ve tutanağa bakılacak)

5- Güvenli Okul Eylem Planı çerçevesinde yapılacak çalışmalara ilişkin performans hedefleri konmuştur.

6- Güvenli Okul Eylem Planında yapılacak çalışmalara ilişkin sorumlu personel / birimler belirlenmiştir.

7- Güvenli Okul Eylem Planı İlçe MEM’e gönderilmiştir. (resmi yazıya bakılacak)

8- Güvenli Okul kapsamında yapılacak çalışmalar planlanarak görev dağılımı yapılmıştır. (Resmi yazı ve toplantı tutanaklarına bakılacak)

9- Güvenli Okul Eylem Planı ve çalışma takvimi kapsamında yapılan çalışmalar resmi kayıt altına alınarak dosyalanmaktadır.

10- Krize Müdahale Ekibi kurulmuştur. (Resmi yazı ve toplantı tutanaklarına bakılacak)

11- Psikoeğitim almamış rehberlik öğretmeni/ leri İlçe MEM'e / RAM bildirilerek eğitim alması sağlanmıştır. (resmi yazışmalara bakılacak)

12- Okulda sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler planlanmıştır. (plan ile tutanak vb belgelere bakılacak)

13- Okulun fiziki şartlarında iyileştirme yapılarak güvenlik seviyesi arttırılmıştır.( Okul giriş kapısı, Bahçe içi ile diğer ortak alanlar, güvenlik kamera sistemi vb)

14- Okulda öğrencilerin dilek temenni ve isteklerini okul yönetimine duyurması amacıyla dilek ve şikâyet kutusu bulunmaktadır. ( kutu sayısı açıklama sütununa işlenecektir)

15- Okulda nöbetçi öğretmen uygulaması etkin olarak gerçekleştirilmektedir ( Okul ana giriş ve çıkışlarında, okul bahçesi, ortak alanlar ile okul binası içerisinde)

16- Okula devamsız öğrencilerin velileri günlük bilgilendirilmektedir. (Bilgilendirme sayısı ile devamsız öğrenci sayısı açıklama sütununa işlenecektir)

17- Okul Aile Birliği tarafından risk grubu öğrencilere destek sağlamaktadır. (destek sağlanan risk grubu öğrenci sayısı ve yardım tutarı (TL) açıklama sütununa işlenecektir.)

18- Okul kantini denetimi yapılmaktadır. (Denetim bilgi ve belgelerinden; toplam denetim sayısı saptanacak ve açıklama sütununa işlenecektir.)

19- Okul Öğrenci Servis Araçları denetlenmektedir. (Denetim bilgi ve belgelerinden; toplam denetim sayısı saptanacak ve formun açıklama sütununa işlenecektir.)

20- 112 Acil Çağrı Merkezinin tanıtımı ve aranması ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır. (veriler; açıklama sütununa işlenecektir.)

21- Okullarda görevli öğretmenlere ve diğer personele “İlkyardım” konulu eğitim verilmiştir. (veriler; açıklama sütununa işlenecektir.)

22- Güvenli Okul kapsamında RAM tarafından hazırlanana standart eğitim materyalleri kullanılarak belirli bir plan dahilinde eğitimler gerçekleştirilmektedir. (Eğitim planına, katılımcı bilgilerine ve eğitici görevlendirmesine bakılacak)

23- Güvenli Okul kapsamında risk düzeyi yüksek öğrencilere yönelik ev ziyaretleri yapılmaktadır. ( Ziyaret tutanaklarına bakılacak ve toplam ziyaret sayısı ve ziyaret edilen öğrenci sayısı açıklama sütununa işlenecektir.)

24- Şiddete maruz kalan öğrencilerin evlerine ziyaret düzenlenmektedir. ( Ziyaret tutanaklarına bakılacak ve toplam ziyaret sayısı ve ziyaret edilen öğrenci sayısı açıklama sütununa işlenecektir.)

25- Sokakta yaşayan veya çalıştırılan öğrencilere yönelik ev ziyaretleri yapılmaktadır. ( Ziyaret tutanaklarına bakılacak ve toplam ziyaret sayısı ve ziyaret edilen öğrenci sayısı açıklama sütununa işlenecektir.)

26- Sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuklar konusunda öğretmenler bilgilendirilmiştir. ( Konuya ilişkin yapılan toplantı / seminere ait tutanağa /lara ve imza sirkülerine bakılacak, eğitim sayısı ve katılımcı sayılarına ilişkin veriler açıklama sütununa işlenecektir)

27- Okul rehberlik öğretmeni tarafından psikososyal uygulaması hakkında okuldaki yönetici ve öğretmenlere yönelik bilgilendirme yapılmıştır. ( Konuya ilişkin olarak yapılan toplantı / seminere ait tutanak/lara ve imza sirkülerine bakılacak, eğitim ve katılımcı sayıları açıklama sütununa işlenecektir)

28- Okul Rehberlik öğretmenlerce ilgili sınıflarda kayıtlı öğrencilere psikososyal eğitim verilmiştir. (Konuya ilişkin bilgi ve belgelere bakılacak, Güvenli Okul hedeflerine göre eğitim verilmesi gereken 3. ve 5. sınıf öğrenci sayısı tespit edilecek ve bu sayısı aynı sınıflarda kayıtlı öğrenci sayısına bölünerek eğitim verilen % açıklama sütununa işlenecektir)

29- Okul Rehberlik Servisince denetimli serbestlik uygulaması kapsamındaki öğrencilere ve ailelerine yönelik psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri ile aile rehberliği çalışmaları gerçekleştirilmektedir. ( Birey sayısı ve oturum sayısı açıklama sütununa işlenecektir.)

30- Madde bağımlılığını konu eğitimler verilmektedir. ( Modül / Resmi bilgi ve belgelere bakılacak. Katılımcı sayıları ile oturum sayısı açıklama sütununa işlenecektir.)

31- İhmal ve istismarı önleme kapsamında; İhmal ve istismarı Önlemeye Yönelik Yaşam Becerileri Kazandırma Eğitimi uygulama esasları doğrultusunda eğitimler verilmektedir. ( Resmi bilgi ve belgelere bakılacak. Katılımcı sayıları ile oturum sayısı açıklama sütununa işlenecektir.)

32- Okulda; Duvar Gazetesi veya elektronik görsel pano /lar kurulu olup işlevseldir.

33- Okul öğrenci güvenliği açısından dışarıdan yiyecek-içecek sokulmaması,

34- Fırtınalı günlerde okul bahçesinde bulunan ağaçların devrilmeye karşı önlem alınmıştır.

35- Merdiven boşluklarında düşmeye karşı önlem alınmıştır.

36- Pencerelerin açılır kanatlarında düşmeye karşı önlem alınmıştır.

37- Merdiven tırabzanlarında kaymayı önleyici tedbirler alınmıştır.

38- Okul Bahçesine Araç girişine izin verilmemesi(İtfaiye araçlarının müdahalesini engelleyecek veya geciktirecek her türlü araç parkı engellenmeli) Zorunlu araç girişlerinde hız limitinin 10 km/sa olarak uyarı levhalarının asılmıştır.

39- Okul içine yetkisiz giriş çıkışlar engellenmeli, giriş çıkışlar kontrol altında yapılması.