Antalya'daki Apollon kaya kabartması için MYGazete.com uyardı!

18.02.2020 09:38

Denizli’deki Karahayıt Kabartmasının defineciler tarafından kayadan sökülerek çalınması, Antalya’nın Serik ilçesindeki bir antik kentte sahipsiz durumdaki Apollon kaya kabartmasını akla getirdi!

Antalya'daki Apollon kaya kabartması için MYGazete.com uyardı!

Antalya’nın doğasında sahipsiz bir durumda çok sayıda antik kent ve bu kentlere ait tarihi eserler bulunuyor. Definecilerin hedefindeki bu tarihi eserler tarih boyunca binlerce kez yağmalanmış ve tahrip edilerek büyük zarar görmüş olmasına rağmen bu yağma ve hırsızlıklar bir türlü önlenemiyor.

Korumakla yükümlü kurum açıkladı

Geçtiğimiz günlerde Denizli’de yaşanan bir tarihi eser hırsızlığı, definecilerin gözlerini ne kadar kararttığını gösterir nitelikteydi. Denizli’de Karahayıt-Hierapolis suyolu üzerinde yer alan Roma dönemine ait Karahayıt Kabartması defineciler tarafından çalındı. Hırsızlar, 60 santimetre yüksekliğinde ve 97 santimetre genişliğinde olan kabartmayı kayadan sökerek çaldılar. Çalınan kabartma, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde duyuruldu.

Prof. Celal Şimşek paylaştı

Karahayıt Kabartması’nda üç figür bulunuyordu. Sağda Efes Artemis Kült Heykeli, Solunda Apollon Kitharodos ve Dionysos Tokalaşması betimlenmişti. Yüzeysel olarak işlenmiş kabartmada figürlerin yüz, elbise ve tokalaşan elleri aşınmıştı. Söz konusu kabartma ile ilgili daha önce yayın yapmış olan arkeolog Prof. Dr. Celal Şimşek, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün çok üzüldüm Karahayıt-Hierapolis suyolu üzerinde yer alan bu kabartma maalesef çalınmış. Tek yayın benim yazdığım. İnşallah bulunur.” Yaşanan bu gelişme gözleri tekrar aralıksız devam eden tarih yağmasına çevirdi. Denizli’deki hırsızlık, tarih yağmacılarının doğada sahipsiz bulunan her türlü tarihi eseri bir yolunu bulup çalabileceklerini gösterdi.

Artık açıkta ne bulursa götürüyorlar

Bu olay Anadolu’nun adeta heykel deposu olan Antalya için de dersler taşıyan bir gelişmeydi. Antalya, kent merkezinde veya yakınındaki antik kentlerin yanı sıra, dağları-tepeleri de antik kentlerle dolu bir şehir konumunda… Denizli’de bir kayanın üzerindeki figürü söküp çalacak kadar gözünü karartan hırsızların mevcudiyeti, Antalya’nın Serik ilçesindeki bir antik kentte yer alan Apollon kaya kabartmasının da güvende olmadığını gösteriyor.

Denizli’dekiyle aynı kaderi paylaşmasın!

MY Gazete Haber Merkezi olarak Serik’teki Apollon kaya figürünün hangi antik kentte olduğunu yazmamayı uygun gördük. Ancak haber merkezimize gelen bilgiler, Toroslar’daki çok sayıda tarihi eserin doğada sahipsiz olarak durmasının doğru bir strateji olmadığını gösteriyor. Bu yönde sosyal medyadan, uzmanlar tarafından yapılan uyarıların da takip edilmesi ve dikkate alınmasının gerekliliği de açıkça gözüküyor. Umarız Antalya’nın çok değerli bir kaya kabartması da, Denizli’dekiyle aynı kaderi paylaşmaz ve yaşanan gelişmelerden dersler çıkartılarak bu yönde ciddi adımlar atılır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto