Antalya'da yüz kızartan iddia

21.11.2019 14:15

Kepez 75. Yıl Caddesi üzerindeki Çocuk Parkı’na fidan olarak yıllar önce dikilen ve adeta birlikte büyüyen 2 Çin Ardıç ağacından biri yıllar sonra bilinmeyen bir nedenle kurudu. Çevredeki esnaf bu ağacın kuruma nedeni olarak yüz kızartan bir iddia ortaya atarken Orman Mühendisi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ise bu olumsuz gelişmeye bakın nasıl teşhis koydu.

Antalya'da yüz kızartan iddia

Antalya Kepez’deki Çocuk Parkı’nda elektrik trafosunun yanına 2 tane dikilen ve yıllar sonra biri yavaş yavaş kurumaya başlayan Çin ardıcıyla ilgili yüz kızartan iddia ortaya atıldı.

Çevre esnafına göre ardıçlardan biri bulunduğu konum itibariyle dibine tuvaletini yapanları ve hemen arkasında içki içenleri göstermediği için adeta tuvalet olarak kullanıldı ve bu yüzden kurudu.

Fidan olarak dikildiler, beraber büyüdüler

Çin Ardıcı, (Juniperus chinensis)Türkiye’deki parklar ve bahçelerde sıklıkla dikilen gösterişli ağaçlardan biri... Bu ardıçlar, Uzak Doğu’nun ‘Bonzai’ diye adlandırdığı ağacın bir türü olarak literatürlerde yer alıyor.

Kepez bölgesindeki parklarda da sıkça görülen Çin Ardıçlarından ikisi, Kepez ilçesi sınırları içinde yer alan Akdeniz Üniversitesi’nin yan kesimindeki Çocuk Parkı’na da dikildi.

Fidanların birkaç metre arayla dikilmesinin ardından insan boyunu aşan ardıçlardan biri 2 yıl önce kurumaya başladı. Bu kuruma süreci hızla devam ederek ağacın neredeyse yıkılmasına varacak düzeye ulaştı.

Yürüyüş yapanlar bile tuvaletini bu ağaca yapıyor

Çevre duyarlılığıyla da bilinen MY Gazete muhabiri, durumun bildirilmesiyle olay yerine giderek ardıç ağacının kuruma nedenini araştırdı.

Görüşülen ve  sorunun takipçisi olan yöre esnafı, ikiz ardıçlardan kuruyanın bulunduğu konum itibariyle korunaklı bir yerde bulunduğunu belirterek, “Akşam kimi vatandaşlar gelip bu ağacın arkasına oturuyor ve içki içiyor. Burada görünmüyorlar. Çünkü arkalarında elektrik trafosu, önlerinde ise bu ağaç var.

Tuvaletleri geldiğinde de haliyle bu ağacın dibine yapıyorlar. Hatta yürüyüş yapanlar da, tuvalet ihtiyacı geldiğinde bu ağacın dibine yapıyor. Ağacın bu nedenle kuruduğunu tahmin ediyoruz. Açıkta olan diğer ardıca tuvalet yapılmadığı için o kurumadı” diye konuştular.

Güneş almadığı için kuruyabilir

MYGazete Haber Merkezi, yaşanan bu olumsuzluğun doğru olup olmadığını ortaya koymak adına Orman Mühendisi ve Ekolog Prof. Dr. Tuncay Neliyçi’den görüş aldı.

Prof. Neyişçi, bu olayda ağacın dibine tuvaletin yapılmasının bir zararı olmadığı kanaatini taşıdığını belirterek, “Tuvalet yapılarak kurutulması olası değil, hatta olumlu yönde gübre etkisi bile yapabilir. Üre gübre olarak satılıyor.

Ancak tuvaletlerini yaparken ağacın etrafındaki toprağı sıkıştırmaları daha kötü. Fotoğrafa baktığımızda kuruyan ağaç trafonun önünde olduğunda n bir yönden ışık alıyor bu nedenle kurumuş olabilir. Diğer ardıç ağacı ise açıkta” diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto