Antalya'da 5 Şubat alarmı!

04.02.2020 09:05

Kimyager ve deniz bilimci Prof. Dr Ahmet Cemal Saydam, 5 Şubat’ta meydana gelebilecek şiddetli hava olayları nedeniyle Antalya’yı da kapsayan birkaç merkez için uyarılarda bulundu. Prof. Saydam Antalya için, “Özellikle 5 Şubat gününe yine dikkat çekmek isterim. Akdeniz sahil bölgesindeki tüm limanlar, turizm tesisleri, tekneleri botları vs. sahilleri şimdiden boşaltmak zorundalar. Tanrım yardımcımız olsun” dedi.

Antalya'da 5 Şubat alarmı!

Afrika’dan şiddetli rüzgar geliyor

Prof. Ahmet Cemal Saydam, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 5 Şubat için uyarılarda bulunarak, “İsrail Oşinografi Bölümü dalga beklenti haritası Batı Akdeniz ve Güney Ege için hiç de iyi olmayan tahminler veriyor. Olma olasılığı % 95 olan bu beklentinin nedeni Mısır Libya'dan bize kadar kesintisiz esecek olan rüzgar”  dedi.

4-5 metre yükseklikte dalgalar

Hemen ardından uyarısının nedenini açıklayan tanınmış deniz bilimci, Lodosa açık her türlü marinada bırakın denizdekileri karadakiler için bile tedbir alınması şart; Özellikle 5 Şubat gününe yine dikkat çekmek isterim. Akdeniz sahil bölgesindeki tüm limanlar, turizm tesisleri, tekneleri botları vs vs sahilleri şimdiden boşaltmak zorundalar. Rüzgar su seviyesini yükseltecek, dalga 4-5 metreye ulaşacak, aşırı yağışlar da dereleri nehirleri dolduracak ama bu yük denize boşalmakta zorlanacak” diye yazdı.

Canını, malını sevenleri uyarayım

Prof. Saydam uyarılarına şöyle devam etti: “Ege Denizi için komşu üniversite sitesi seç beğen şeklinde rüzgarlar vermekte. 5 akşamı için güney Ege ve Batı Akdeniz'deki beklentileri ifade edebilmek için ölçeğe 27 metre saniye rüzgar ilave edilmiş. 25 desek 90 km. rüzgar demek oluyor. Bu beklentiler ile yetkililer uyarı yapmasa bile ben canını malını serasını tarlasını bahçesini kendini sevenleri uyarayım. Çok ciddi bir hava olayı yolda, benden demesi. Tanrı yardımcımız olsun.”

TIR’ları geçirmeyin, uçaklara dikkat

Prof. Saydam, 6 Şubat tarihinde ise İstanbul Havalimanı için ciddi uyarılarda bulundu. İşte Cemal Hoca’nın o uyarısı; “6 Şubat sabahı için İstanbul Havalimanı rüzgar durumu. Bakalım kaç uçak inebilecek. Bu da uçuş programını alt üst edecektir. Yavuz Sultan Selim köprüsünden de TIR geçirmemeleri lazım. Bu yan rüzgar TIR dorsesini devirir. Hele bir de boş ise. Yerdeki boş uçakları nasıl sabitlerler onu da bilemem, onca Boeing 737 Max yerde duruyor.100 km rüzgar esince kanat doğal olarak havalanacağını sanacak.”

Kumluca ve Demre’de fırtına

Prof. Saydam, Batı Antalya için de uyarılarda bulunarak şöyle dedi: Lodos..fırtına,,yağmur..5 ve 6 sı.. rüzgar 50-60 km hızlara çıkabilir..5 ve 6 sı esince seraları epeyce sarsar.”  Prof. Saydam, Antalya’nın Demre ilçesi için de fırtına uyarısında bulundu. 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto