Antalya İl Müftülüğü'nden kurban açıklaması!

05.08.2019 15:15

Antalya İl Müftüsü Osman Artan yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Antalya İl Müftülüğü'nden kurban açıklaması!

Antalya İl Müftüsü Osman Artan, Kurban Bayramına sayılı günler kala düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı. 

Kurban etinin bir kısmının aile içinde, bir kısmının komşularla yenilmesi, bir bölümünün de maddi durumu iyi olmayan insanlara dağıtılması gerektiğine işaret eden Osman Artan, sözlerine şöyle devam etti:

"Kurban Bayramı sadece et yeme ya da et bayramı olarak addedilmemesi lazım. Çünkü Kurban bir ibadettir. İbadet niyetiyle belli başlı şartları taşıyan belli zaman içerisinde kesilen hayvanlara Kurban diyoruz.

Ama bu gün öyle bir noktaya geldi ki sanki et bayramı ve bunun yanında tatil bayramı olarak ele alınmaya başlandı. Biz şunu hiçbir zaman unutmayalım.

Kurban sadece tatil yapmak, deniz kenarında veya belli yerlerde vakit geçirmek değil aynı zamanda Kurban büyüklerimizle bayramlaştığımız, anne ve babalarımızın gönlünü aldığımız, onların sevgisini, muhabbetini paylaştığımız, eşimizi, dostumuzu ziyaret ettiğimiz ve fakirleri, yoksulları garibanları görüp gözettiğimiz zaman bayram olma özelliğini taşır.

Onun için Kurban bayramlarında sadece kurbanı kesip etini dondurucuya koyup sonra birkaç gün tatile çıkmak Kurban Bayramının asıl amacı değildir.

Ayeti kerimede yüce rabbimiz; 'Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır' buyuruyor.

İşte bu yönüyle baktığımızda Kurban ibadetinin çok önemli olduğunu, Allah’ın bize verdiği can ve mal güzelliğinin bir şükrü olduğunu hiçbir zaman unutmamamız lazım."

Artan kurban ibadeti yapılırken etrafa da rahatsızlık verilmemesi gerektiğini söyledi. 

"Etrafımızı rahatsız etmeyecek şekilde ibadetimizi gerçekleştirmeliyiz"

İl Müftüsü Artan, Antalya’ya geçen yıl yaklaşık olarak 15 milyon yabancı turistin geldiğini, kentin dünyanın güzide merkezlerinden bir tanesi olduğunu belirterek,

"Antalya'yı ibadet yapacağız, Allah’ın emrini yerine getireceğiz derken etrafımızdaki komşularımızı, etrafımızdaki insanları rahatsız edecek görüntülere yer vermemek lazım. Apartmanların önünde kurban kesmek uygun değil.

 Vatandaşlarımız sokaklarda apartman önlerinde veya trafik lambalarına takmak suretiyle nahoş görüntü oluşturmak yerine belediyelerce tespit edilen kurban kesim yerlerinde daha hijenik ortamda veteriner kontrolü yapılmak suretiyle kurbanlarını kesecekler. Aileleri ile birlikte oralara gidecek, bu ibadeti yerine getirecekler ve bu vesileyle kazasız belasız Kurban bayramını geçirecekler" dedi. 

Artan konuşmasına şöyle devam etti: 

"Kurban ibadeti, et toplama, et stoklama değil, kesilen kurbanın dostluğun pekişmesi, toplumda kardeşlik duygusunun sağlanması amacıyla paylaşılmasıdır.

Maddi durumu iyi olan bazı aileler, iki kurban keserek birini aile içinde tüketiyorlar, diğerini ise vekalet yöntemiyle bağışta bulunuyorlar. Bu çok güzel bir davranıştır."

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yurt içinde ve dışında vekalet yöntemiyle kurban kesimlerinin gerçekleştirildiğini söyleyen Artan, 2018 yılında Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 430 bin vekalet yoluyla kurban kesildiğini, ve bu yılda bu organizasyon kapsamında Vekaletle Kurban kestirme fiyatlarının yurt içinde 890 lira, yurt dışında 725 lira olduğunu bildirdi.

Vekalet yönteminde güvenilir ve devlet tarafından denetlenebilir kuruluşların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Artan, "Vekaletle kurbanları toplayıp, kasaplara satan kuruluşların olduğuna şahit oluyoruz.

Aynı şekilde bu dönemde topladıkları derilerle zengin olan, vurgun yapan kişilerin ya da kuruluşların olduğunu öğreniyoruz. Türkiye bir FETÖ örneğini yaşadı, aynı hataların yapılmaması için vekâlet kurbanlarınızı ve derilerinizi güvenilir ve devlet tarafından denetlenebilir yerlere verilmelidir" dedi.

"Taksitle kurban alınabilir" 

Bazı marketlerin taksitle kurban satışına değinen Artan, gününde ödeyip, faize bulaşmamak kaydıyla taksitle kurban almanın bir mahsuru olmadığını dile getirdi.

Ayrıca, kurbanın kesilerek yerine getirilen bir ibadet olduğunu, kesmeden sadece parasının verilmesiyle bu ibadetin yerine getirilmiş olmayacağını vurguladı.

Her belediyenin kurban satım ve kesim yerine ilişkin hizmetleri olduğunu aktaran Müftü Artan, şöyle dedi:

"Ehil olmayan kişilerce kesilen hayvanlar eziyet görüyor, hijyenik olmayan koşullarda kesimler yapılıyor. Hayvanın, derisi, bağırsakları israf ediliyor. İnsan bunları görünce üzülüyor. Özellikle çocukların gözü önünde kurban kesilmemesi gerekir."

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto