Antalya denizindeki tehdit kansere çare oluyor!

18.11.2019 10:33

Özellikle Akdeniz sahillerindeki balık türlerini tehdit eden zehirli balon balıkları artık kanser tedavisinde kullanılacak.

Antalya denizindeki tehdit kansere çare oluyor!

Son günlerde gündemden düşmeyen, özellikle Akdeniz sahil şeridinde sayısı artan zehirli bir tür olan balon balığı, diğer balık türleri için büyük tehdit oluşturuyor.

Türkiye Gazetesi'nden Fikret Çengel'in haberine göre; balon balığı derisi yeni bir kanser ilacının üretiminde kullanılıyor.

Bir Kuzey Amerika ülkesinden 5 bin ton balon balığına ilaç endüstrisinde kullanılmak üzere talep geldi.

Kanser hastaları için çare olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sahillerimizi tehdit eden balon balığının ihracatına başlayacağı öğrenildi. 

Bu şekilde balon balığının tehdit değil, kanser hastaları için çare olması hedefleniyor. Böylece zehirli balon balıkları, ekonomiye katkı sağlayacak. 

15 yıl aradan sonra yeniden start aldı 

Kanser ilacı olarak balon balığının ekonomiye kazandırılması fikri, mayıs ayında ilk adımı atılan 3. Tarım Şûrası’nda ele alınan binlerce önemli konudan birisi.

Temelde çiftçileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruşlarını bir araya getirerek tarım ve ormancılık alanında çözüm getiren önerilerin ele alındığı bir platform olarak kurulan tarım şûrası 15 yıl aradan sonra yeniden start aldı.

18-21 Kasım tarihlerinde toplanacak şûra, 6 aylık çalışmasını sonlandırıp kamuoyu ile paylaşacak.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şûra öncesi ekonomi basını ile bir araya gelerek çalışmalar hakkında konuştu.

Bakan Pakdemirli, amaçlarının daha fazla etkileşim kurarak tüm paydaşların ortak aklı ile gelecek 5 yılın planını hazırlamak olduğunu söyledi.

Pakdemirli “25 yılın politikalarını da bu katılımcı yaklaşım şekillendirecek. Sürdürülebilir tarım politikası, katma değeri yüksek hasıla, üretici ve tüketiciyi koruyan politikalar geliştirerek tarım politikamızı şekillendireceğiz” diye konuştu.

Gramı 6,5 milyon TL 

Çukurova Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; ilaç sanayisinde kullanılan ve balon balıklarında mevcut “Tetrodotoksin” adlı zehrin 1 gramı, 1 milyon avroyu (yaklaşık 6,5 milyon TL) buluyor.

Balon balıklarının derisinde, kas yapısında, iç organlarında, karaciğerlerinde yer alan, kanser tedavisinde kullanılan bu zehir, ülkemiz için ciddi gelir kapısı olacak.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto