Antalya bakın ne yiyoruz!

03.03.2020 15:38

Çin malı sarımsaklar, yüksek miktarda tarım ilacına maruz kalması, besin değerlerinin düşük olması ve mikroplu sularla sulanarak yetiştirilmesi nedeniyle dünyada büyük tepki görüyor. Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra, ölümcül ve bulaşıcı Korona virüsün pençesindeki Çin’den ithal edilen sarımsakların Antalya’daki hemen tüm zincir marketlerde satılması vatandaşların tepkisini çekiyor.
Ucuz olması nedeniyle tercih ediliyor
Çin, ürettiği sarımsakları dünya ülkelerinin yüzde 80’ine ihraç ediyor. Türkiye, ucuz olması nedeniyle yüklü miktarda Çin sarımsağı ithal ediyor. Çin’de bu sarımsakların tonu 500 ile 1000 dolar arasında satılıyor. (Kilosu 3 lira ile 6 lira arasında değişiyor) 


 

İthalat durduruldu ancak depolar dolu

Korona virüs salgını ardından Çin'den gıda ürünleri ithalatı ikinci bir emre kadar durduruldu. Şubat ayının ilk haftasında durdurulan ithalat nedeniyle Çin malı ürünlere sınır kapıları kapatılırken, yakın zamanda verilmiş izinler sayesinde getirtilen gıda maddelerinin piyasaya sürülmesi ise aralıksız devam ediyor. Özellikle Çin malı ay çekirdeği ile sarımsak Türkiye’deki marketlerde ve esnaf raflarında bolca yer buluyor.
Çin’den 3 liraya alıp, 30’a satıyorlar
Antalya’daki zincir marketlerin çoğunda Çin sarımsağı en çok satılan ürünler arasında yer alıyor… Vatandaşların sarımsak filelerindeki etiketi okumadığı ve bu nedenle bilmeden aldığı Çin sarımsaklarını tüketmeye devam ettiği belirtiliyor. Çin sarımsağının 250 gramlık paketleri 6 ile 9 lira arasında alıcı buluyor. Çin’den 3 liraya satın alınan sarımsağın kilosu bu marketlerde ortalama 30 liradan, yani alış fiyatının 10 katına satılıyor.

Antalya’daki marketlerin hepsinde satılıyor

Çin sarımsaklarının aşırı miktarlarda tarım ilacı kullanılarak yetiştirildiği ve besin değerleri ile lezzetinin çok düşük olduğu belirtiliyor. Öte yandan Çin sarımsağındaki en önemli sağlık tehdidinin, ürün yetiştirilirken arıtılmamış kanalizasyon sularının kullanılması… Ayrıca Çin sarımsaklarının klorla beyazlatıldığı ve ölümcül metil bromür ile tütsülendiği öne sürülüyor. Tüm dünya ülkelerinin medyası Çin sarımsağıyla ilgili bu olumsuz bilgileri vatandaşlarına veriyor. Ancak ithalatçıların, yüksek kar marjına sahip bu ürünü getirtmekten ve halkına yedirmekten vazgeçmediğinin altı çiziliyor. Antalya’da zincir marketlerin çoğunda satılan Çin malı sarımsaklar, üzerinde menşeinin yazmasına rağmen, etiket okuma alışkanlığı bulunmayan vatandaşlar tarafından satın alınarak tüketilmeye devam ediyor. 


 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları