Türkiye Azerbaycan arasında tarihi anlaşma!

15.12.2020 17:17

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğal gaz hattı kuruluyor. Nahçıvan'a doğal gaz tedarik edecek projenin imzaları iki ülke enerji bakanları arasında atıldı.

Türkiye Azerbaycan arasında tarihi anlaşma!

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğal gaz hattı kuruluyor. Nahçıvan'a doğal gaz tedarik edecek projenin imzaları iki ülke enerji bakanları arasında atıldı.

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde Doğal Gaz Tedarikine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalayacak.

İmza töreni öncesi konuşan Şahbazov, şunları ifade etti:

"İki ülke enerji konusunda dev projelere imza atıyor. Azerbaycan Türkiye'ye 18 milyar dolar yatırım yaptı."

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Dönmez ise şöyle konuştu:

"Kardeşliğimiz sayesinde yarınlara umutla bakıyoruz.Rekor sürede tamamladığımız TANAP'ta 30 Haziran 2018'den bugüne kadar 8,1 milyar metreküp gaz aktı. Projenin hayata geçmesi için gayretle çalışacağız."

YENİ HAT IĞDIR-NAHÇIVAN ARASINDA KURULACAK

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğal gaz boru hattı kuruluyor. Iğdır-Nahçıvan arasında kurulacak hat ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin doğal gaz ihtiyacı karşılanacak. Mutabakat zaptı ile Türkiye ile Azerbaycan devlet olarak bu alandaki işbirliğine her türlü desteği vermeyi taahüt edecek. Projenin hayata geçirilmesi için BOTAŞ ve SOCAR yetkili kılınacak. Projeyle, 500 bin nüfusa sahip Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin yıllık yarım milyar metreküp doğal gaz ihtiyacı karşılanmış olacak.

Bu projeyle, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TANAP doğalgaz hatlarından sonra Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir hat kurulmuş olacak.

Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgal edilmesinin ardından Azerbaycan'dan Nahçıvan'a ulaşan doğal gaz boru hattı işlevsiz hale gelmişti. İşgalin ardından Nahçıvan'ın doğalgaz ihtiyacı İran üzerinden sağlanıyordu.

Yeni hat ile hem Nahçıvan'ın ekonomisi yeniden canlandırılmış olacak, hem de bölgeye kesintisiz doğal gaz arzı sağlanacak.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto