Son dakika: Trafik kazasında 50 bin lira limit uyarısı! 1 Ocak 2022'den itibaren değişti!

02.01.2022 17:52

Son dakika haberi: Trafik kazalarıyla ilgili milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren bir düzenlemeye gidildi. 1 Ocak 2022 itibarıyla trafik sigortasının limitleri değişti. Maddi teminat yeni yılda araç başına 50 bin liraya, kaza başına da 100 bin liraya çıkarıldı. Trafik kazasında eğer bu miktarın üzerinde bir hasar olursa, masrafı cebinizden ödeyebilirsiniz. Dr. Oya Turhaner, mağduriyet yaşamamak için ek olarak ‘İhtiyari mali mesuliyet’ teminatı yapılması gerektiğini belirtti.

Son dakika: Trafik kazasında 50 bin lira limit uyarısı! 1 Ocak 2022'den itibaren değişti!

Son dakika: 2022 itibariyle bir çok ek yeni düzenlemede hayatımıza girmeye başladı. 1 Ocak'ta yürürlüğe giren düzenlemelerden biri de trafik sigortasıyla ilgili... Her araç sahinin yaptırması zorunlu olan trafik sigortasında karşı tarafa verilen hasarın yalnızca 50 bin lirasını karşıladığını hatırlatan Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner, araç sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları için ek olarak ‘İhtiyari mali mesuliyet’ teminatı yaptırılması gerektiğini belirtti. Dr. Öğretim Görevlisi Turhaner, "Maddi teminat 1 Ocak 2022’den itibaren araç başına 50 bin liraya, kaza başına da 100 bin liraya çıkarıldı. Eğer bu miktarın üzerinde bir hasar olursa ve sizin kusurunuz oranınız dikkate alınır ve üzerini cebinizden tamamlamak zorunda kalırsınız” şeklinde konuştu. İşte trafik sigortası ve ‘İhtiyari mali mesuliyet’ teminatıyla ilgili tüm detaylar...

MADDİ TEMİNAT LİMİTLERİ 1 OCAK'TA DEĞİŞTİ

Günümüzde ikinci el otomobil fiyatları 30-40 bin liradan başlarken değeri milyonlarca lira olan otomobiller de trafikte bulunuyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner, bir trafik kazasında trafik sigortasının karşı tarafa verilen hasarın yalnızca 50 bin lirasını karşıladığını hatırlatarak, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önlem almanın araç sahibinin elinde olduğunu söyledi. Dr. Turhaner, “Aracınızla ilgili iki sigorta var. Trafik ve kasko. Kırsalda seyahat ederken koyun keçi sürüsüyle karşılaşmak, karayolları bariyerlerine çarpmak, ev bahçesine girmek, başka bir araçla çarpışıp ona zarar vermek gibi sorunlarınız olabilir. Çarpışmayı takiben diğer araçtaki ve sizinkinde bulunan yolcular veya yayalar zarar görebilir. Trafik sigortası zararları karşılar. Tam kusurluysanız karşı araçtaki değer kaybı da karşılanır. Trafik sigortasının limitleri vardır. Maddi teminat 1 Ocak 2022’den itibaren araç başına 50 bin liraya, kaza başına da 100 bin liraya çıkarıldı. Eğer bu miktarın üzerinde bir hasar olursa ve sizin kusurunuz oranınız dikkate alınır ve üzerini cebinizden tamamlamak zorunda kalırsınız” şeklinde konuştu.

"İHTİYARİ MESULİYET SİGORTASI YAPTIRIN"

"Mağduriyet yaşamamak için ihtiyari mali mesuliyet sigortası yaptırın"
Böyle durumlarda mağduriyet yaşamamak için trafik sigortasına ek olarak ‘İhtiyari mali mesuliyet’ teminatı yaptırılmasını öneren Dr. Oya Turhaner, “Belirleyeceğiniz miktarda teminat talep edebilirsiniz, hatta sınırsız da olabilir. Bu teminat kasko poliçeleri ile beraber sunulmakta. Kasko yaptırırken bu teminatın limitlerine mutlaka dikkat edin. Sınırsız poliçe yaptırırken vereceğiniz birkaç yüz TL ile bir kaza halinde karşı tarafa verilen hasarın boyutu ne olursa olsun cebinizden hiçbir ücret çıkmayacaktır. Bununla birlikte herhangi bir sakatlanma, ölüm anında yine ihtiyari mali mesuliyet poliçesi devreye girecektir. Farz edin bir araca sizin aracınız ile zarar verildi. Karşı tarafa verilen zarar 200 bin TL diyelim. Önce trafik sigortası devreye girecek, 50 bin TL zarar karşılanacak. Gerisini siz ödemek zorundasınız. Ama genişletilmiş kasko poliçenizde ihtiyarı mali mesuliyet sigortası varsa cebinize elinizi atmadan önce sigorta poliçeniz devreye girer ve 150 bin TL daha ödemek zorunda kalmazsınız” diye konuştu.

Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner

SİGORTA POLİÇELERİNE DİKKAT!

Kaskonun kendi aracınızın zararlarını karşıladığını hatırlatan Dr. Oya Turhaner, “Yanma, çarpma çarpışma ve hırsızlık en yaygın bilinen teminatlar. Unutmayın, her hasarın ana nedeni ile poliçede yazılı teminat örtüşmelidir. Her kasko poliçesinde sel, su baskını ya da dolu teminatı yoktur. Bir araçta selden meydana gelebilecek hasarların karşılanabilmesi için poliçede seylap teminatı olması şartı aranır. Bu nedenle kasko poliçelerinde deprem, sel ve kötü niyetli hareketlere karşı ek teminat alın. Dolu zararlarına, doğal afetlere karşı ek teminat talep edin. Kasko poliçesi çarpma çarpışma, yangın, hırsızlık gibi olaylara karşı aracı korur. Yangın ile komple yanarsa ayrı bir süreç, hırsızlık gibi bir sorun ayrı bir süreç gerektirir. Aracın değeri poliçe üzerinde rayiç bedel olarak ifade edilir. Ancak rayiç bedel mevsim, ekonomik iniş çıkışlar, bulunduğunuz şehir, aracın plakası gibi muhtemel alıcıların etkisi ile değişkenlik gösterir. Aracınız ne zaman zarar görürse o zaman rayiç bedel araştırılacaktır. Sigorta şirketleri poliçede yer alan özel şartları ve genel şartlarda her ne yazıyorsa onu uygular. Bu nedenle poliçeleri imzalamadan önce mutlaka okumak gerekiyor. Aslında poliçe yaptırmak gelecekteki tehditleri azaltmak anlamına gelmiyor. Sigorta, finansal zorluklarımızı azaltmak için destek oluyor. Her bir ifadenin ne anlama geldiğini acentemize danışmalıyız, dinlemekten yorulmamalıyız” uyarısında bulundu.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı