Kripto para yatırımcılarını üzecek haber! Kripto paralardan vergi mi alınacak?

25.02.2021 14:30

Kripto para piyasalarında anlık yükseliş ve düşüşler çok hızlı gerçekleşiyor. Herhangi bir finansal temele dayanmadan fiyat ve miktar hareketlerinin hızlı olmasından dolayı büyük kayıplar ya da kazançlar oluşuyor. En popüler kripto paralar yine düşüş eğilimine geçti.

Kripto para yatırımcılarını üzecek haber! Kripto paralardan vergi mi alınacak?

Kripto para piyasasında son günlerde yaşanan dalgalanmalar yatırımcılarını telaşlandırdı. Milyarder iş adamları kripto paralarla ilgili değerlendirmelerine devam ederken, kripto paralardan vergi alınacağı söylentileri gündeme geldi.

BAZI ÜLKELER ELDE EDİLEN KAZANÇLAR ÜZERİNDEN VERGİ ALIYOR

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; Türkiye’de herhangi bir otorite tarafından kurallara bağlanmayan ve vergiye tabi olmayan kripto para piyasasında alım-satımlar internet siteleri ve akıllı telefonlara yüklenen uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Ödenen tek ücret ise komisyon. Alım-satımlarda internet sitesi ya da uygulamanın sahibi olan kuruluşa cüzi miktarlarda komisyonlar ödenerek işlemler gerçekleştiriliyor. Genel olarak 0,25- 0,35 lira seviyelerinde komisyonlar ödeniyor. Gündemde ise son zamanlarda büyük ilgi odağı olan kripto paralara ilişkin vergi getirilmesi var. Herhangi bir açıklama yapılmamasına karşın işlem hacminin yükselmesi ve bir otorite tarafından kontrolünün olmaması nedeniyle sektöre ilişkin düzenlemelerin yakında gelebileceği tartışılıyor. Bazı ülkeler elde edilen kazançlar üzerinden gelir vergisi alıyor.

FİYAT HAREKETLERİNİ TAKİP EDEREK KRİPTO PARA ALINABİLİR

Fiyat ve miktar hareketlerini takip ederek kripto para almak mümkün. Alım ve satım yapmak sadece saniyeler içerisinde gerçekleşiyor. Ancak bazı kripto para aracı kurumları sert yükseliş ve düşüşlerde ekranlarını karartabiliyor ve sisteme erişilemiyor. Kullanıcılara bu durum genel olarak kayıp olarak yansıyor. Alım-satım yapmadan önce kripto paralara ilişkin bilgi sahibi olmak ve para kaybetmemek için güvenilir kurumlar vasıtasıyla işlemleri gerçekleştirmek ve bilgi eksikliği durumunda bir profesyonelden bilgi almak menfaatinize olacaktır.

ABD HAZİNE BAKANI YELLEN: "OLDUKÇA SPEKÜLATİF BİR VARLIK"

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kripto para birimlerinden Bitcoin'in çoğu zaman yasa dışı finansman için kullanıldığını belirterek, söz konusu kripto para birimini "verimsiz" ve "spekülatif" olarak nitelendirdi.

Yellen yaptığı açıklamada “Bitcoin'in bir işlem mekanizması olarak yaygın olarak kullanıldığını düşünmüyorum. Korkarım çoğu zaman yasa dışı finansman için kullanılıyor. İşlemleri gerçekleştirmenin son derece verimsiz bir yolu ve bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde tüketilen enerji miktarı şaşırtıcı. Oldukça spekülatif bir varlık. Bence insanlar aşırı derecede oynak olabileceğinin farkında olmalı. Yatırımcıların yaşayabileceği potansiyel kayıplar konusunda endişeliyim” dedi.

BiLL GATES: "ELON KADAR PARANIZ YOKSA DİKKATLİ OLUN"

Microsoft’un kurucusu Bill Gates Bitcoin konusunda “Parası olmayıp bu işe girmeye çalışanlar beni endişelendiriyor” dedi.

Gates “Elon’un çok parası var ve kripto para işini biliyor. Bitcoin’in yükselip alçalmasıyla ilgilenmiyorum. Fakat çok parası olmayıp bu işe girmeye çalışanlar beni endişelendiriyor. Bitcoin Elon için uygun. Bitcoin konusuna çok üstten bakmıyorum ama eğer Elon kadar paranız yoksa dikkatli olmakta fayda var” açıklamasında bulundu.

ŞİKAYETLER ARTTI

Kripto para piyasasına ilişkin yapılan bir araştırma sonucunda şikayetlerin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8 bin 616 oranında arttığı ortaya çıktı. Kripto paralarla ilgili şikayetler 2021 yılında zirve yapmış oldu.

KRİPTO PARALAR YİNE DÜŞÜYOR

Saat 12:55 itibarıyla Bitcoin yüzde 4.3 oranında düşüşle 357 bin 800 lira, Dogecoin yüzde 1.2 oranında yükselişle 0,39 lira, Bittorrent yüzde 7.3 oranında düşüşle 0,010 lira, Ethereum yüzde 6 oranına düşüşle 11 bin 676 lira, Ripple yüzde 7,5 oranında düşüşle 3,33 lira, Tron yüzde 4,5 oranında düşüşle 0,34 lira, Litecoin yüzde 7 oranında düşüşle 1288 lira, Holo yüzde 8,5 oranında düşüşle 0,229 lira seviyesinde işlem görüyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı

Antalyada ruhsatsız çalıştırılan ambul..

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı
Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! G..

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek
SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O sü..

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!
Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı!..

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor