Kredi verecek bankalar tek tek açıkladı! İşte Yeni Evim konut kredisi için başvuru şartları

16.01.2023 16:28

Ucuz faizli konut kredisinde beklenen gün geldi. Bugünden itibaren konut sahibi olmak isteyen orta gelirliler yeni evim kampanyası kapsamında bankalara başvurabiliyor. Peki 15 yıl vade, düşük faiz ve 5 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek olan tüketiciler hangi yolları izleyecek? Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları bugünden itibaren kredi vermeye başladı. İşte yol haritası ve ucuz faizli konut kredisi ile ilgili haberin detayları...

Kredi verecek bankalar tek tek açıkladı! İşte Yeni Evim konut kredisi için başvuru şartları

Düşük faizli konut kredisi, Yeni Evim konut kampanyası ile birlikte bugün devreye girdi. Orta gelirli vatandaşları 81 ilde uygun vade yapısıyla ev sahibi yapmayı amaçlayan "Yeni Evim Konut Finansman Programı" kapsamındaki başvurular bugün başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘kira öder gibi ev sahibi olduğunuz bir sistem’ diyerek tanıttığı konut kampanyasındaki detaylar da belli oldu. Yeni hafta ile birlikte orta gelirli vatandaşlar bankalara başvurarak ucuz faizli konut kredisi çekebilecek. 15 yıl vade, yüzde 10 peşinat imkanı, yüzde 0,69’dan başlayan faiz oranı 5 milyon liraya kadar kredi ve ilk 3 yılda taksitlere destek için belirlenen bankalara gitmek yeterli olacak. Vatandaşlardan herhangi bir ücret ya da kura sonucu beklemeleri istenmeyecek.

18 yaş üstü herhangi bir konutu olmayan ya da son 1 yıl içerisinde konut satışı yapmamış herkes ‘yeni evim’ kampanyasına başvurabilecek. Birinci bölge için hane halkı aylık gelirinin en fazla 80 bin lira, ikinci bölge için hane halkı aylık gelirinin en fazla 60 bin lira, üçüncü bölge için ise 45 bin lira olması gerekiyor.

Birinci bölge kapsamında İstanbul var. Çekilecek kredi miktarında sınır 5 milyon lira, ikinci bölge olan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla için ise üst sınır 3 milyon lira, üçüncü bölge olarak belirlenen diğer tüm illerde kredi miktarı da 2 milyon lira ile sınırlandırıldı.

HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK?

Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları bugünden itibaren kredi vermeye başlayacak. Vadeler 15 yıl ancak isteyenler daha kısa vadeli kredi de kullanabilecek.

İsteyene 3 yıl boyunca hazine desteği de sağlanacak. Örneğin 1 milyon TL kredi kullanan biri destekten yararlanırsa aylık 9 bin 719 TL yerine ilk yıl 4 bin 410 TL, ikinci yıl 5 bin 400 TL üçüncü yıl ise 6 bin 480 TL ödeyecek. Ardından gelen 4 yıl boyunca da 9 bin 719 TL ödeme yapılacak. Destek sona erince ise taksitler 11 bin 896 TL’ye sabitlenecek. Hazine desteğinden yararlanılmazsa 1 milyon kredi alan bir tüketici 15 yıl boyunca sabit olarak 9 bin 719 TL taksit ödeyecek.

Seçilen konutların sıfır olması şart yeni başlayacak projelerden ev sahibi olmak isteyenlerin konut projesinin bankalar tarafından kredilendirme için uygun olması ana kıstas olacak.

İNTERNET SİTESİ BUGÜN FAALİYETTE OLACAK

Projeye ilişkin detaylar bugünden itibaren açılacak bir internet sitesi üzerinden öğrenilebilecek ve vatandaşlar başvuru yapabilecek. Kampanya kapsamında ilk etapta 100 bin konutun satışı planlanıyor. Konut bedelinin yüzde 10'u peşin alınacak, dileyen daha fazla da ödeyebilecek. Emlak Konut Genel Müdürlüğünün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliğine bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri, teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olacak.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla'da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda bir yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati

NEBATİ VE KURUM'DAN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yeni Evim Kampanyası'na başvuruların bugün itibarıyla başladığını bildirdi.

Bakan Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bakan Kurum ile birlikte devreye aldıkları Yeni Evim Kampanyası'nda vatandaşların bugün itibarıyla katılım bankaları dahil, tüm kamu bankaları üzerinden başvurularını gerçekleştirebileceklerini kaydetti.

Bakan Kurum da Twitter'daki paylaşımında, ilk etapta 100 bin vatandaşı ev sahibi yapacak kampanyaya ilişkin tüm bilgilere "https://yenievimkampanyasi.com.tr" internet sitesinden ulaşılabileceğini ifade etti.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Antalya kaderi belirleyecek! 31 Mart Yerel 2024 seçimlerinde oy kullanacak seçmen sayısı açıklandı

Antalya kaderi belirleyecek 31 Mart Ye..

Antalya kaderi belirleyecek! 31 Mart Yerel 2024 seçimlerinde oy kullanacak seçmen sayısı açıklandı
Antalya'da öldürürken affetmedi! Hakim karşısında af diledi

Antalya'da öldürürken affetmedi! Hakim..

Antalya'da öldürürken affetmedi! Hakim karşısında af diledi