Gram altında sert hareketlilik! Zirveden döndü

20.03.2023 10:16

Geçtiğimiz cuma günü ons altın 11 ayın zirvesini görürken, gram altın 1200 lirayı aşmıştı. Bu hafta ise çarşamba günü altın piyasasında yön belli olacak. Peki altın fiyatlarındaki sert hareketlerin sebebi ne? İşte detaylar...

Gram altında sert hareketlilik! Zirveden döndü

Geçtiğimiz hafta ABD’de banka iflasları para ve emtia piyasalarında fiyatlamaları etkiledi. Peş peşe 3 bankanın iflas etmesi ve ABD’nin en büyük 16. Bankası konumunda olan Silikon Vadisi Bankası’nın batması sonrası piyasalarda endişeler tırmanışa geçti.

ABD’DEKİ İFLAS DALGASI AVRUPA’YA SIÇRADI

Silikon Vadisi Bankası, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırma sürecini hızlandırmasıyla birlikte elinde tuttuğu hazine tahvili ve bonolardan zarar etti. Banka elindeki tahvilleri zararına sattıktan sonra mevduat sahiplerinin paralarını çekmek istemesiyle likidite sıkışıklığı yaşadı. Bankanın riski iyi yönetememesi sebebiyle de iflası kaçınılmaz oldu.

ABD’li regülatörler Silikon Vadisi Bankası’nın kurtarılmayacağını belirtirken mevduat sahiplerinin paralarının ise güvence altında olduğunu belirtti.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi ise İsviçre merkezli dev banka Credit Suisse’nin zor duruma düşmesiydi. Bankanın en büyük hissedarının daha fazla yatırım yapmayacağını açıklaması ile birlikte hisselerde büyük kayıp görülmüştü.Bu gelişmeler sonrasında İsviçre Merkez Bankası’nın, Credit Suisse’ye 50 milyar İsviçre frangı likidite sağlayacağını açıklamasının ardından piyasalar bir nebze de olsa rahatlamıştı.

YATIRIMCILAR ALTINA HÜCUM ETTİ

Küresel finans sektöründe görülen endişeler ise yatırımcıları güvenli liman altına yöneltti. Geçtiğimiz hafta cuma günü ons altın 1989 doları görerek 11 ayın en yüksek seviyesini test etti. Haftalık bazda ons altın yatırımcısına yüzde 6.4 oranında kazandırdı.

GRAM ALTIN 1200 LİRAYI AŞTI

Geçen hafta cuma günü ons altında görülen sert yükselişin etkisiyle birlikte gram altın 1216 liraya kadar yükselerek tarihi rekor kırdı. İlk kez 1200 lira bandını aşan gram altın haftayı yüzde 6.6 oranında değer kazancıyla tamamladı.

ALTIN PİYASASI CREDIT SUISSE’NIN SATIŞIYLA GERİLEDİ

ABD bankacılık sistemindeki krizin ardından Credit Suisse'nin daha zor bir duruma düşmesinin küresel finans sektörü için yarattığı endişeler ile 2000 dolar seviyesine yönelen ons altın fiyatı yeni haftada Credit Suisse'nin UBS tarafından devralınması sonrası geriledi.

Yeni haftaya 1987 dolardan başlayan ons altın 1968 dolara kadar geriledi. Ons altın şu dakikalarda 1975 dolardan işlem görüyor. Gün içerisinde en yüksek 1990 dolar seviyesi test edildi.

GRAM ALTIN DA DÜŞÜŞTE

Yurt içinde ise gram altın fiyatı ons altına paralel hareket ediyor. Haftaya 1214 liradan başlayan gram altın 1202 liraya kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 1207 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en yüksek 1217 lira seviyesi görüldü.

PİYASALARIN GÖZÜ KULAĞI FED FAİZ KARARINDA

Ancak analistler Fed'in yarın başlayacak ve çarşamba günü sona erecek FOMC toplantısında çıkacak faiz kararına kadar altında yukarı yönlü ivmenin korunacağını öngörüyor.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 59 yaşındaki kadın ölü bulundu

Antalyada 59 yaşındaki kadın ölü bulundu

Antalya'da 59 yaşındaki kadın ölü bulundu
Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal: Ayrışmaları aşmaya gücümüz var

Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal Ayrış..

Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal: Ayrışmaları aşmaya gücümüz var
Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı

Antalyada ruhsatsız çalıştırılan ambul..

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı
Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! G..

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek
SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi