Fahiş fiyata karşı bir yeni adım: Zincir marketler artık o ürünleri satamayacaklar

06.10.2021 23:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta sonu alışveriş yaptığı kooperatif marketin çıkışında, kooperatife bağlı market sayısının artırılacağını, vatandaşa daha fazla çeşit ve ürün ulaştırılacağını söylemişti. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, açıklama yaparak marketlerin üstleneceği rolü önemsediklerini belirtti. Öte yandan zincir marketlerde fahiş fiyatın önüne geçmek için kırtasiye ve kozmetik gibi ürünlerin satılmasının yasaklanacağı belirtildi.

Fahiş fiyata karşı bir yeni adım: Zincir marketler artık o ürünleri satamayacaklar

Fahiş fiyatın önüne geçmek için kurulan Tarım Kredi Kooperatif Marketleri hakkında konuşan Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, marketlerin üstleneceği rolü önemsediklerini ancak bugüne kadar yeterli şubeleşme ağı oluşturulmadığı için üreticinin de tüketicinin de derdine derman olmadığını söyledi. Öte yandan süpermarketlerin raflarında bazı ürünlere yer veremeyeceği belirtildi.

ARTIK SATAMAYACAKLAR

Fahiş fiyat ve bazı marketlerin pahalı gıda politikalarına karşı alınan önlemlere her geçen gün yenileri ekleniyor. Sabah'ta yer alan habere göre, AK Parti, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yeni düzenleme üzerinde çalışıyor. Düzenlemeye göre, vatandaşa daha ucuz ürün satmak için otoyol kenarlarına yeni zincir marketler açılacak. Düzenlemede, bin 500 metrekareden küçük alanda hizmet veren zincir marketlerde kozmetik ve kırtasiye gibi ürünlerinin satışının yasaklanması tartışılıyor.

2017 YILINDA AÇILMIŞTI

Çiftçilerin ürünlerini kaliteli ve uygun fiyatlar ile doğrudan tüketicilere ulaştırmayı hedefleyen Tarım Kredi Kooperatif Marketleri ilk şubesini 2017 yılında açtı. Gıda ürünleri fiyatlarının dengelemesinde önemli rol oynaması beklenen kooperatif marketler 500 mağaza hedefine ise ulaşamadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta sonu ise alışveriş yaptığı kooperatif marketin çıkışında, kooperatife bağlı market sayısının artırılacağını, vatandaşa daha fazla çeşit ve ürün ulaştırılacağını söyledi.

Yeterli şube olmayınca, mal sirkülasyonu ve lojistik desteği de gelişemeyen kooperatif marketleri üreticinin de tüketicinin de derdine derman olamadı.

"ARACIYI DEVREDEN ÇIKARMAK TÜKETİCİYE FAYDA SAĞLAR"

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, konuyla ilgili İHA'ya açıklama yaptı. Çiftçiden ürünün alınarak direk tüketiciye ulaştırılması gerektiğini vurgulayan İncefikir, “Çiftçinin elinde ürün kaldığı zaman zaten bir tarafta mağdur olan birisi var demektir. Onu mağdur etmemek gerekir. Sistemli, planlı olarak gidersek Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin bu anlamda üstleneceği rolü önemsiyoruz. Ancak sadece bir yerde kalıp küçük, spot bir şekilde kalması yanlış olur. Daha yaygın, geniş bir şekilde üreticiden son markete kadar kooperatifin olması çok önemli. Aracıyı devreden çıkarmak, aradaki maliyetleri kaldırarak tüketiciye çok uygun fiyata ürün vermeyi sağlar” diye konuştu.

"MARKET ZİNCİRLERİNİN HIZLA ÇOĞALMASI GEREK"

Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin yanı sıra yerel yönetimlerinde market açması gerektiğini savunan İncefikir, daha sonra şunları söyledi;

“Sadece Tarım Kredi Kooperatif Marketleri değil, devletin kendi organizasyonuyla veya yerel yönetimler aracılığıyla bu tip marketler açması gerekir. Aracıları, tedarikçileri ve hali dışlayarak direk bunu yapabilir. Biz eskiden bahçeden ürünümüzü toplar, kamyona balık sırtı yükler ve İstanbul’a götürür pazarda tüketiciye sunardık. Bu anlamda Tarım Kredi Kooperatif Marketleri veya yerel yönetimlere bağlı market zincirlerinin hızla çoğalması gerekiyor. Akılcı, bilimsel, matematiksel bir şekilde denetleyerek tüketiciye bunu en uygun şekilde vermek lazım.”

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, marketlerin kurulmasının geç kalındığını da aktararak, “Eğer Tarım Kredi Kooperatifi’nin market açmak gibi bir işlevi varsa bana göre dünyanın en geç kalınmış şeyi budur. Neredeydiler bu zamana kadar anlamıyorum. Tarım Kredi Kooperatifi’nin bu rolü üstlenmesi çok geç kalınmış bir durum” ifadelerini kullandı.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı