Çalışanlar dikkat! İşte yenilikler: Kıdem tazminatında flaş değişiklik

19.07.2021 23:04

Çalışan kesimin en büyük güvencelerinden biri olan kıdem tazminatı ile ilgili olarak yeni düzenlemeler yapıldı. Özellikle koronavirüs salgını ile beraber çalışanlar için kolaylık sağlama adına kıdem tazminatı tavanı ve prim desteği şartı gibi kararlar yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeler, işçilerin hukuki haklarını bilmesi açısından da büyük önem taşıyor.

Çalışanlar dikkat! İşte yenilikler: Kıdem tazminatında flaş değişiklik

Koronavirüs salgını sonrasında çalışanlar için hayata geçirilen prim destekleri ve kıdem tazminatının tavanının yükseltilmesi gibi düzenlemelerin içeriği belli oldu. Çalışma hayatının içerisinde bulunan kişiler açısında, yapılan değişiklikleri takip etmek büyük önem taşıyor. Bunlardan biri de çalışanların güvencesi olan Kıdem tazminatı ile ilgili yapılan yeni değişiklikler. Detaylar haberimizde…

SALGIN TEŞVİKLERİNDEN HANGİLERİ SONA ERDİ?

2020 yılında ülkemizde etkisini gösteren koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayata geçirilen ve 30 Haziran 2021 tarihi itibarıyla sona eren olan uygulamalar bulunuyor.

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), işverence tek taraflı uygulanan ücretsiz izin ve ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara ödenen nakdi ücret desteği, fesih yasağı, 17256 sayılı istihdama dönüş teşviki, 7252 sayılı normalleşme teşviki, 27256 sayılı ilave istihdam teşviki gibi destekler 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle son buldu.

PRİM DESTEĞİ VE İSTİHDAM ŞARTI

Salgın sonrasında geçilen kademeli normalleşme dönemi ile birlikte sona erdirilen uygulamalar arasında koronavirüsün çalışma hayatı üzerindeki etkilerini azaltmak adına, 4447 sayılı kanunun geçici 27 ve 28'inci maddeleri kapsamında sağlanan prim destekleri de bulunuyor.

Söz konusu desteklerden yararlanan işverenlerin, destekten yararlandıkları sigortalıların yarısı kadar işçiyi, ilgili maddelerin uygulama süresinin sona ermesinden itibaren, destekten yararlandığı ortalama süre kadar fiilen çalıştırması gerekiyor.

Ancak, İŞKUR ve SGK arasında yapılan görüşmelerden sonra, bazı işten çıkış hallerinde teşviklerden yararlanan sigortalılar için öngörülen istihdam zorunluluğu kapsamında işverenlere sağlanan destek tutarlarının iptal edilmeyeceği açıklandı.

Buna göre, iş sözleşmesinin bazı durumlarda feshedilmesi durumunda, işverenin destek sonrası istihdam zorunluluğunu karşılayamaması halinde, yararlanılan prim destekleri gecikme cezası ve gecikme zammı geri alınıyor.

Yukarıda bahsedilen duruma sebep olabilecek fesih bildirimleri; Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi, Toplu işçi çıkarma, İş yerinin kapanması, Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi, Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi, Kampanya bitimi, Mevsim bitimi, İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih, İş yerinin devri ve diğer nedenler.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI YÜKSELDİ!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi’ne göre, 1 Temmuz ila 31 Aralık 2021 tarihleri arasında geçerli olan kıdem tazminatı tavanı tutarı 8 bin 284 TL oldu.

ÇOCUK YARDIMI VERGİ İSTİSNASI DEĞİŞTİ!

1 Temmuz ile 31 Aralık 2021 döneminde geçerli olmak üzere, çocuk yardımı ödemelerinin aylık gelir vergisi istisna tutarları ise 6 yaş üzeri çocuklar için 44.95 TL; 0 – 6 yaş arası çocuklar için 89.90 TL olarak belirlendi.

SALGIN NEDENİYLE ÖDEMESİ ERTELENEN PRİMLER NE OLDU?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan açıklamaya göre, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle mücbir sebep kapsamı içerisinde yer alan 65 yaşını doldurmuş olanlar ve kronik rahatsızlığını sağlık kuruluşlarından alınacak muteber belgelerle ispat edenler için uygulanan prim ertelemesi de 26 Haziran tarihinde sona erdi.

Bu anlamda 22 Mart 2020 tarihinden itibaren mücbir sebep nedeniyle kronik rahatsızlığı bulunan gerçek kişi işverenlerin ya da sigortalıların mücbir sebep halleri 26 Haziran 2021 tarihi itibarıyla sona erdirilmiş oldu.

Söz konusu kişiler için ertelenen prim borçlarının ise 26 Temmuz 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

SÜRESİ DIŞINDA VERİLEN BELGEYE AÇIKLAMA VAR!!

İşverenler tarafından yasal süresi içinde bildirilmeyen aylık prim ve hizmet belgeleri / muhtasar ve prim hizmet beyannameleri "B-Yasal süresi dışında verilen belgeler" kodu seçilerek sisteme girilmekteydi.

Ancak, yasal süresi dışında verilen belgelerin veya beyannamelerin sosyal güvenlik merkezince kontrolü aşamasında bu belgelerin hangi nitelikte ve sebepten dolayı verildiğinin bilinememesi nedeniyle işlemlerin sonuçlandırılması aşamasında zaman kaybı ortaya çıkmaktaydı.

Bu nedenle, SGK tarafından yapılan düzenlemeyle "B-Yasal süresi dışında verilen belgeler" kodu ile yapılan belge girişlerinde işverenlerin açıklama ekleyebilecekleri yeni bir alan eklendi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı
Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dava!

Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm..

Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dava!