Antalya haber... ATSO’nun Aralık ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. 2022’nin son meclis toplantısında kent ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

GİRDİ MALİYETLERİ VE KREDİ SORUNU

ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, bu süreçte sektörlerden gelen taleplerin halen sıcaklığını koruduğuna dikkat çekerek, “Bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Sektörlerimizin en önemli sorunları girdi maliyetleri ve krediye ulaşmadaki sorunlar olarak öne çıkıyor. Enflasyonun yüksek olduğu bu ortamda işletmelerin enflasyon muhasebesine geçmesi de değerlendirilmelidir” dedi.

100’ÜNCÜ YIL ONURU

2023 yılına artık sayılı günler kaldığını belirten Öztürk, “Yeni yıl yeni umutlar, yeni başlangıçlar demektir. 2023 yılı bizler için çok ayrı ve özel bir yıl olacaktır. 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olacaktır. Bu yılı başından sonuna kadar Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışır bir biçimde etkinliklerimizi planlamalı ve bütün bir yılı buna uygun geçirmemiz bize en yakışanı olacaktır. 2023 hepimiz için gurur ve onur yılımız olacaktır” diye konuştu.

ANKARA GÖRÜŞMELERİ

Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaretler ve buralarda gündeme getirdikleri konuları anlatan Ali Bahar, Bakan Çavuşoğlu ile görüşmede Bulgaristan sınırındaki laboratuvar krizini görüştüklerini de açıkladı. Şu an yapılan girişimlerle sorunun büyük oranda azaldığını belirten Bahar, “Bulgaristan sınır kapısıyla ilgili konuştuk ve şu anda atılan iyi adımlar var. Akreditasyon merkezini bizim yapabileceğimiz, makinalarını bizim alabileceğimiz, bununla ilgili taleplerin de karşı tarafa iletildiğini konuştuk” dedi.

OTELLER İÇİN ARAZİDE GES ÖNERİSİ

Bahar, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’la yaptığı görüşmede ise OSB’de fabrikalarına uygulanan güneş enerji santrallerinin, otellere, hatta evlere de uygulanabileceğini söyledi. Bahar, ”Antalya OSB’de 2.5 milyon metrekare çatı alan var, bunun 1.5 milyon metrekaressi sabah 09.00-17.00 arası OSB tek kuruşluk elektrik parası ödemeden ihtiyacını karşılayabiliyor. Otellerde bu kadar büyük metrekareler yok, o yüzden taşlık alanda, arazide kurulabileceğini konuştuk” diye konuştu.

KARAİN’E İŞ JETLERİ DE İNEBİLSİN

OSB’ye yakın konumdaki Karain Havalimanı’nı da konuştuklarını dile getiren Ali Bahar, “Bu konu ilk defa gündeme geliyor. Şu an eğitim uçakları inmekte, 1000 metrelik piste sahip ve eğer pisti 1400 metreye uzatılırsa, sadece asfalta ihtiyaç var ve buraya iş jetlerinin inebilmesi sözkonusu. Helikopterler zaten inebiliyor. Bu bir turizm çeşitlenmesidir, şehrimiz ve Döşemealtı’nın gelişimine yakışacak bir projedir” dedi.

EYT KAYGILARINI ANLATTI

EYT’nin iş dünyasının gündeminde birinci sırada olduğunu belirten Bahar, “EYT’deki belirsizlik, finansman yükü ve istihdam bakımından kaygı yaratmaya devam etmektedir. Bu hususta KGF kredi paketinde EYT’ye yönelik bir destek bekliyoruz. EYT ile ilgili bir diğer önemli nokta da emekli olup tekrar işe dönecek çalışanlarımız için acil mevzuat değişikliği yapılmasıdır. Sistem bu şekliyle kalırsa emekli olup işe devam etmek isteyenler 3-4 ay ara vermek zorunda kalacaktır. Bu nedenle SGK kayıt sisteminde yeni tanımlamalar yapılmalı ve çalışanlarımızın otomatik olarak işe devam etmeleri sağlanmalıdır. EYT’de her sektörün önemli sorunlar yaşayabileceğine de dikkat etmeliyiz. EYT’de bir önemli mesele ise istihdam maliyetlerimizdeki artıştır. Bu koşullarda 250 TL’lik işveren desteği yetersiz kalmaktadır, mutlaka artırılmalıdır” dedi.

ÇALIŞANLARA KİRA VE ÇOCUK DESTEĞİ

Ülkemizde çalışanlara kira desteği, çocuk eğitim desteği gibi desteklerin devreye girmesi gerektiğini söyleyen Ali Bahar, Avrupa ülkelerinin bu şekilde istihdam maliyetini nispeten düşük düzeyde tutabildiğini kaydetti. Antalya iş dünyasında kira artışlarından yakınmanın arttığını da belirten Bahar, “Son açıklanan verilere göre Antalya’daki kira artış oranları yüzde 300’e ulaşmıştır, artık bu bir rekordur. Mahkemeler mal sahibi-kiracı davalarıyla dolmaktadır. Üyelerimiz işyeri kira artışlarına tavan getirilmesini talep etmektedir. Hem konut hem de iş yerleri için makul, kimseyi mağdur etmeyecek bir oran belirlenmesi zaruridir” diye konuştu.

SON İKİ YILA GÖRE 2022 DAHA İYİ

2022 yılına ilişkin genel değerlendirmede bulunan Ali Bahar, 2022’nin Antalya turizmi, ticareti, sanayisinde önceki 2 yıla göre daha iyi bir yıl olduğunu açıkladı. Bu yılın başındaki kötümser tahminlere rağmen turizmde ve ekonomik büyümede beklentilerin üzerinde bir performans kaydedildiğini belirten Bahar, “Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 5’in üzerinde bir büyüme yakaladı, biz Antalya olarak ülke ekonomisi üzerinde bir büyüme gerçekleştirip pandemi kayıplarını telafi etmeye başladık” dedi.

YABANCI NÜFUS, NİTELİKLİ DÖNÜŞÜM FIRSATI

Antalya’ya yerleşen yabancı nüfusu ise nitelikli bir dönüşüm için fırsat olarak gösteren Bahar, “Hayatın her alanında Antalya’ya yerleşmiş yabancıları daha sıkça görüyoruz. Bunu sadece konut fiyatlarındaki artışlar gibi negatif yönleri ile ele almamalı, uzun vadede elde edilecek fırsatlar, katma değer, ekonomik ve kültürel zenginlik gibi olumlu taraflarını da düşünelim. Dünya kenti olmak böyle bir şeydir. Antalya krizin içindeki fırsat ile yüzleşmelidir. Birlikte yaşamayı, birlikte çalışmayı öğrenmeli, ötekileştirmeden, entegre ederek, birlikten kuvvet doğurmalıyız. Bu fırsatı iyi değerlendirdiğimiz takdirde gerçek bir dünya kenti olabilir, müreffeh yarınların hayalini kurabiliriz” diye konuştu

YABANCI YATIRIMCI İŞTAHI

Antalya’nın cazibesinin yerli ve yabancı yatırımcının iştahını artırdığını görmekten memnun olduklarını da açıklayan Bahar, “Yatırım teşvik belgelerine bakacak olursak buradaki artışın ne kadar dikkat çekici olduğunu görmek mümkündür. 10 ayda alınan teşvik belgeleri yatırım hacmi geçen yıl 5 milyar iken bu yıl 29 milyarlık rakamlara ulaşmıştır. Pandemide tarım yatırımları artmıştı, şimdi turizmde yatırımlar yeniden başlamaktadır. Sanayide de yatırım talebinde önceki yılların oldukça üzerine çıktık. Hep hayalini kurduğumuz yüksek katma değerli ekonomi olma yolunda, daha yüksek ivme ile ilerleyeceğimize inanıyoruz” dedi.

TURİZMDE REKOR İNANCI

Antalya olarak 2023 yılına yeni ümitlerle, güven ve heyecanla girildiğini de dile getiren Bahar, şöyle devam etti: “Turizmde yeni bir rekor kıracağımız, yatırımlarda yeni bir hamle yapacağımız bir yıl olacağına inanıyorum. 2023 yılı aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olması bakımından ayrı bir önem taşımaktadır. 100’üncü yılın Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda demokrasimizi güçlendirecek, yapısal reformlarla ekonomide yeni bir sıçrama sağlayacak bir yıl olmasını diliyorum. Bu hedef 86 milyonluk milletimizin ortak hedefidir ve ortak görevimizdir.”

ÜYE AİDATLARINA ZAM YAPILDI

ATSO’nun 2023 yılı bütçesinin de görüşüldüğü meclis toplantısında, üye aidatlarının 5 katı bulan artışlara bazı meclis üyeleri itiraz etti. ATSO üyesi işyerlerinin büyük kısmını temsil ettiği belirtilen birinci derece şirketler için 600 TL civarındaki aidat ücretinin 2 bin 900 liraya çıkartılması ‘çok yüksek’ olduğu gerekçeleriyle tartışmalara yol açtı ve üyeler arasındaki tartışmalarda tansiyon zaman zaman yükseldi. Yönetim ise, 3 yıldır aidatlara zam yapılmaması, asgari ücretteki artışlar, tüm şirketlerin birinci derecede olmadığı, diğer derecelerdeki şirketlere yönelik aidat ücretinin de düştüğünü savundu.

BÜTÇE TOPLAMI 169 MİLYON TL

ATSO Başkanı Ali Bahar, yeni derecelendirmelere göre, toplam 40 bin 327 üyeden 1’inci derece 8 bin 26’sı için 2 bin 900 TL, 2’nci derece 9 bin 851 üye için 2 bin 500 TL, 3’üncü derece 9 bin 332 üye için 1900 TL, 4’üncü derece 5 bin 32 üye için 1500 TL, 5’inci derece 6 bin 239 üye için 1250 TL, 6’ncı derece 866 üye ve 7’nci derece 981 üye için de 975’er TL olduğunu açıkladı. Bahar, İzmir ve Bursa’dan örnek vererek, Antalya’nın aidat ücretlerinin daha düşük olduğunu da dile getirdi. Üye aidatlarına zam yapılmasına ilişkin madde oylama neticesinde oy çokluğuyla kabul edilirken, üyelerden 20 civarı ‘hayır’ oyu kullandı. Meclis oylaması neticesinde, ATSO’nun 2023 yılı bütçesi de yine oy çokluğuyla toplam 169 milyon 250 bin TL olarak belirlendi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.