ATSO Başkanı Çetin: Tek haneli enflasyon hedefi zor

03.02.2021 18:20

Ocak ayı enflasyonunun beklentileri aştığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, enflasyonda kararlı mücadele gerektiren yeni bir dalgayla karşı karşıya olunduğunu ve bu sürecin ekonomiyi durgunluğa sevk etmeden verimlilik reformlarıyla yürütülmesi gerektiğini söyledi.

ATSO Başkanı Çetin: Tek haneli enflasyon hedefi zor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2021 Ocak ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 1,68, Yİ-ÜFE’de yüzde 2,66 olarak açıklandığını hatırlatan Başkan Çetin, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 14,97, yurt içi üretici fiyatlarında %26,16 olmuş, çekirdek enflasyon göstergeleri de yükseldiğini kaydetti.

ENFLASYON YÜKSELİŞ EĞİLİMİNİ KORUYOR

Enflasyonun yılın ikinci yarısına kadar yükseliş eğilimini korumasının sürpriz olmadığını söyleyen Çetin, bunun Merkez Bankası öngörülerine uygun olduğunu, ancak buna rağmen Ocak ayı enflasyonu zam zincirine bağlı olarak yaygınlığı ve yüksekliğiyle beklentilerini bozucu nitelikte gerçekleştiğini söyledi. Enflasyonun gıda enflasyonu olmaktan çıktığını, fiyat artışlarının kur ve vergi gibi maliyet faktörlerine bağlı olarak yaygınlık kazandığını kaydeden Başkan Çetin, "TÜFE endeksinde kapsanan 415 maddeden 293’ünde artış olmuş, ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artışlar yüzde 4,25 ile “sağlık”, yüzde 3,02 ile “konut”, yüzde 2,90 ile “ev eşyası” grupları gruplarında gerçekleşirken, “giyim ve ayakkabı” yüzde 4,37, “eğitim” grubunda yüzde 0,03 düşüş gözlenmiştir. TUİK, fiyatı en fazla artan veya düşen ürün örnekleri olarak genellikle gıda ürünlerini seçmektedir. TUİK tarafından açıklanan en yüksek artış göstermiş seçilmiş maddelere bakıldığında ilk sıralarda yüzde 26,77 ile mandalina, yüzde 25,5 ile otoban geçiş ücreti, yüzde 21,29 ile salatalığın geldiği görülmektedir. Ancak enflasyon hesabında kullanılan madde sepetine bakıldığında Ocak ayında en yüksek fiyat artışları yüzde 47 ile televizyon, yüzde 43.4 ile benzinli otomobil, yüzde 41.3 ile köprü geçiş ücretinde ortaya çıkmıştır. Yıllık fiyat artışlarında da yüzde 113.4 ile benzinli otomobil, yüzde 94.9 ile oyun konsolu, yüzde 86.7 ile televizyon öne çıkmaktadır. Bulaşık makinesi, ütü, bilgisayar, yumurta, mercimek, yağ, yatak gibi ürünlerde de yıllık artışlar yüzde 50-70 arasındadır" dedi.

ENFLASYONU MEYVE SEBZE AŞAĞI ÇEKTİ

TUİK verilerinde taze meyve ve sebze enflasyonunun aylık eksi yüzde 1, yıllık yüzde 10 düzeyinde olduğunu, domates fiyatının aylık yüzde 16.7, yıllık yüzde 13.6 oranında düştüğünü kaydeden Çetin, mevsim geçişinin sona ermesiyle meyve ve sebzede ortalama olarak fiyatların düştüğünü ve enflasyonu aşağı çektiği bilgisini paylaştı. Buna karşılık gıda enflasyonunun et, süt ürünleri ve yağ fiyatlarındaki artış nedeniyle yükseldiğini kaydeden Başkan Çetin şöyle dedi:

"Maliyet enflasyonunu yansıtan Yİ-ÜFE ise, 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %2,66, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,66 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,16 olmuştur. Kur artışı dışında küresel emtia fiyatlarında artış nedeniyle gıda, demir-çelik, metal, inşaat girdileri, kağıt, plastik gibi birçok alanda maliyet artışı önemini korumaktadır."

TEK HANELİ ENFLASYON HEDEFİ ZOR

Dolayısıyla enflasyonda kararlı mücadele gerektiren yeni bir dalgayla karşı karşıya olduklarını ,enflasyonu tek haneye indirme hedefinin zorlaştığının açık olduğunu belirten Çetin, bu hedefe ekonomiyi durgunluğa sevk etmeden verimlilik reformlarıyla ulaşmak zorunda olduklarını kaydetti.

Batı Akdeniz'de TÜFE oranının, aylık bazda yüzde 1,32, yıllık bazda yüzde 15,69 olarak gerçekleştiğini söyleyen Çetin, bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artışın yüzde 3,07 ile “konut”, yüzde 3,04 ile “sağlık” ve yüzde 2,08 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” harcama gruplarında olduğunu ifade etti. Çetin, giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 6,44 düşüş gözlendiğini belirterek " Bölgemizde enflasyonun aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda yirmi birinci, yıllık bazda ise sekizinci sırada yer almıştır.”" diye konuştu

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O sü..

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!
Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı!..

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor
31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin yapıldığı gün Antalya'da hava nasıl olacak?

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin yapıld..

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin yapıldığı gün Antalya'da hava nasıl olacak?
Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz
Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024