Antalya'dan Rusya'ya ihracat hayal oldu

03.11.2017 20:19

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı yasağın resmi olarak kalkmasına rağmen şuana kadar Antalya’dan Rusya’ya herhangi bir domates ihracatının olmadığını söyledi.

Antalya'dan Rusya'ya ihracat hayal oldu

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı Mygazete.com’a  yaptığı özel açıklamada yasağın resmi olarak kalkmış olmasına rağmen Antalya’dan Rusya’ya herhangi bir domates ihracatının olmadığını söyledi.

Satıcı yaptığı açıklamada: “Yasağın kalkmasının üzerinden 3 gün geçmiş olmasına rağmen şuana kadar Antalya’da hiç ihracat olmadı.  Antalya Bölgesi’nde zaten bizi ilgilendiren iki tane firma var. Domateste ürünün kalitesi, fiyatı, arz ve talebi çok önemli… Domates ihracatı için Rusya tarafından muhtemelen uygun bir talep olmadığını düşünüyorum.  Ama bundan ziyade bizim buradaki bakış açımız zaten belli. Biz ihracatın sınırlı firmalar tarafından değil, fiyat standartları sağlanmış ve ürünlerde de hizmet kalitesini sağlamış firmalara da ihracat izni verilmeli. Belli sayıda firmaya ihracat izninin verilmesi çok sürdürülebilir ve kabul edilebilir değil. Bunun için hem Ekonomi Bakanlığımız hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Rusya’daki yetkililer ile görüşmelerini sürdürüyor. Şu aşamada bizi çok heyecanlandıracak bir ihracat yok. Zaten Rusya tarafından belli firma kısıtlamasının yanı sıra tonajlarla ilgili de sınırlama var. Bizim açımızdan aslında Rusya’ya sekte ihracat özellikle de domates kısıtlaması devam ediyor” dedi.

Rusya’nın ihracat sınırlamasının kaldırılmasının ürünlerdeki kalite standartlarıyla ilgili olduğunu söyleyen Satıcı, “Bizim bakanlığımız ürünlerin paketlenmesi ve hazırlanması aşamasında gerekli denetimleri yapıyor. Rusya’nın istediği standarda uygun ürün ihracatı yapabiliyorsak, bunu her gün yapabilmeliyiz. Ancak biz Rusya pazarının açılmayacağını hesaba katarak bir takım önlemlerimizi de aldık. Zaten ihracatçılarımız yasak zamanında farklı pazar arayışına yönelmişti. O ülkelere ihracatlarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Satıcı Antalya’dan Rusya’ya domates ihracatının ne zaman yapılacağı ile ilgili ise, her an başlayabileceğini ve ihracatın önünde herhangi bir sıkıntının olmadığını belirtti.

Rusya, Türkiye'den domates ithalatı yasağını resmi olarak 1 Kasım itibariyle yıllık 50 bin ton ürün için kaldırdı. Yasak öncesi yıllık 350 bin ton civarında olan ihracata miktar kısıtlamasının yanı sıra 4 firma şartı da getirilmesi sektörde ciddi tartışmalara neden olmuştu.

(Emre GÜNDOĞDU- Büşra TANRITANIR / mygazete.com)

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto