Antalya haber... Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş turizmin yanı sıra tarım sektörünü de vurdu. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Rusya ve Ukrayna bizler için ana ihracat ülkeleri. Sadece Rusya, Ukrayna pazarı için ürettiğimiz ürünler var. Ancak her iki ülkeye de ürün gönderemiyoruz. İhracatçı da para akışı sağlanamayacağı endişesiyle ürün gönderemiyor” dedi.


EN ÇOK ANTALYA ETKİLENİYOR
Rusya ve Ukrayna savaşının, ülkemizi, kentimizi ve tarım sektörünü doğrudan ve dolaylı yollarla ciddi ölçüde olumsuz etkilediğini söyleyen Ali Çandır, “Bomba Ukrayna’ya düşse de yangını hem tarım hem turizm alanında bizlere ulaştı. Savaş, en çok da tarım ve turizmde her iki ülkeyle de güçlü ilişkisi olan Antalya’yı olumsuz etkiliyor. Bu savaşın uzamaması hepimizin ortak arzusu. Rusya ve Ukrayna bizler için ana ihracat ülkeleri. Sadece Rusya, Ukrayna pazarı için ürettiğimiz ürünler var. Dikenli salatalık, Kaliforniya biberi gibi…” şeklinde konuştu.
TİCARET GÜVENCEYE ALINMALI
Rusya’ya yaş meyve sebzede 1 milyar dolarlık ticaretimizin olduğunu ifade eden ATB Başkanı Çandır, “Bu toplam yaş meyve sebze ihracatının 3’te 1’i. Rusya pazarı hem yakın hem bizim için büyük pazar. Alternatif pazarı oluşturmamız yıllarımızı alır. Ukrayna’ya toplam ihracatımız 220 milyon dolar civarında, bunun büyük bölümü yaş meyve sebze oluşturuyor. Savaşın ardından Ukrayna’ya ihracat tamamen durdu. Rusya ve Belarus pazarında ise talep var ancak ihracatçımız para akışının sağlanamayacağı kaygısıyla ürün gönderemiyor. Bu pazarları kaybetmek de istemiyoruz ama ticaretin güvenceye alınacağı adımlar gerekli. İhracatçı öncelikle bölgeye daha önce gönderdiği ürünlerin parasını tahsil etmek istiyor. Bu konuda gerek savaşın ortamı gerekse SWIFT nedeniyle sıkıntılar var. Tahsilat ihracatçının önceliği” diye konuştu.
YAŞ MEYVE SEKTÖRÜ BİRBİRİNE BAĞLANTILI
Para akışının durması sadece ihracatçıyı ilgilendiren bir konu olmadığını da söyleyen Çandır şunları söyledi: “Özellikle yaş meyve sektörü birbirine bağlantılı bir yapıya sahip. Yani ambalajcısından üreticisine, gübrecisinden nakliyecisine birçok sektör birbiriyle bağlantılı. Para akışının durması domino etkisiyle birçok sektörü etkiliyor, etkileyecek. İhracatçımız bir de faizsiz krediye ulaşmak ve çeklerin ertelenmesini istiyor."
ÇİFTÇİ ÜRETİMİ DURDURABİLİR
Başkan Çandır, yaş meyve sebzenin stoklanabilir bir ürün grubu olmadığını ve ürün fiyatlarındaki gerilemenin geçici olduğunu söyledi. Çandır, “Hasat edilen ürünün pazara ulaştırılması gerekiyor. Rusya ve Ukrayna’ya İhracat yapılmayınca ürünler iç piyasaya veriliyor. Hallerde 23 Şubat’tan bu yana ürün fiyatlarında gözle görülür bir gerileme var. İç pazarda tüketici şu an ucuza yiyor gibi bir algı söz konusu ancak kriz devam eder ihracat yapılamazsa üretici yaş sebze üretiminden vazgeçer. Tüketici ise önümüzdeki sezon yaş sebzeyi daha pahalı yiyebilir. Bu istediğimiz bir durum değil” ifadelerini kullandı.Haberlerimizi Instagram, Facebook, Twitter, Telegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.