Altın bozduracaklar dikkat! Gramda 'bin 500 lira' söylemi

26.03.2023 10:16

ABD kaynaklı olsa da bankacılık krizi Avrupa’ya da sıçradı. Riskten kaçan yatırımcının güvenli limanlarından biri altın oldu. ABD Merkez Bankası Fed, faiz artırımında vites küçültünce altın rekordan rekora koştu. Altının yıl boyunca yükseliş eğiliminde olacağıyla ilgili beklentiler de arttı. Bir başka deyişle 2023, altının yılı olmaya aday. Uzmanlar bu konuda öngörülerini paylaşırken “Altın bozdurmak için acele etmeyin. 1400-1500 liraları konuşacağız!” diyor. Öte yandan fiyatlarda hızlı yükseliş olunca gram altında al-sat makası da 30 liralara çıktı.

Altın bozduracaklar dikkat! Gramda 'bin 500 lira' söylemi

Amerika’nın (ABD) en büyük bankalarından olan Silicon Valley Bank 11 Mart’ta iflas etmiş ve bu, 2008 krizinden bu yana ABD’de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri olmuştu. Bu bankanın ardından yine ABD’de Silvergate Capital ve Signature Bank da iflaslarını açıkladı. Bankaların, kripto para piyasasında yaşanan düşüşler ve portföylerinde taşıdıkları yüklü ABD Hazine kağıtlarının zarar etmesi nedeniyle battığı açıklandı. Peş peşe gelen iflasların ardından ABD’deki krizin, ABD ve Avrupa’da diğer bankalara da yayılabileceği endişeleriyle yatırımcılar, ‘güvenli liman’ olarak gördüğü altına sığındı.

2 BİN DOLARI AŞTI

Gelişmelerin ardından altının ons (31.1 gram) fiyatı perşembe günü üçüncü defa 2 bin dolar seviyesinin üstünü test etti. Ons altın tarihinde ilk kez 5 Ağustos 2020’de 2 bin doları aşmış, en son zirvesini 2 bin 70 dolarla 8 Mart 2022’de görmüştü. Ons altındaki yükselişle birlikte gram da rekor kırarak 1.244 liraya çıktı. Ancak uzmanlar yine ekran ve piyasa arasındaki fiyat farkına vurgu yaptı. Kapalı Çarşı’daki kuyumcular, “Gram tarafında ekran fiyatıyla Kapalı Çarşı fiyatı arasında 30 lira makas aralığı var. Bu nedenle ekrandaki rakamı değil, serbest fiyata fiyatlarını göz önünde bulundurun” diyerek vatandaşı uyardı.

ALTIN VE PARA PİYASALARI UZMANI İSLAM MEMİŞ: RALLİ YENİ BAŞLIYOR

Bankaların iflas etmesi ve çeşitli krizler yaşamasının riskli varlıklara olan talebi azalttığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Altın, bankacılık krizlerinden aldığı destekle yükselişe geçti. Şu anda kâr satışları bekliyorum. Altındaki ralli henüz bitmedi hatta yeni başlıyor. Ons altın yaz aylarında 2 bin 350 dolara yükselebilir. Çünkü bankacılık krizi devam ediyor ve başka ülkelere sıçrama ihtimali var. Ayrıca ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarında yavaşlamaya gitmesi ve dünyadaki jeopolitik risklerin devam etmesi altını pozitif yönde etkiliyor” dedi.

HER GÜN REKOR KIRDI

Gram altının da gelişmeler ışığında hafta boyunca her gün rekor tazelediğini söyleyen Memiş, şöyle konuştu: “Gramda Kapalı Çarşı fiyatıyla ekranlarda görünen fiyat arasında 30 liralık makas aralığı var. Vatandaşlar ekrandaki rakama değil, serbest piyasa fiyatlarına baksın. Gram Kapalı Çarşı’da 1.264 liraya kadar yükseldi. Gram fiyatları ons nedenli ara ara düşse de bu düşüşler kalıcı olmayacaktır. Yazdan sonra gramda 1.300-1.400 liraları konuşacağız. Eylül gibi de 1.550 lira olabilir. O yüzden altını olan satmak için acele etmesin. Almayanlar ise düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirsin.”

10 KİŞİDEN 9’U ALIYOR

Kapalı Çarşı’da kuyumculuk yapan bir esnaf, vatandaşın altındaki hareketliliği takip ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Vatandaşlar şu andaki yükselişe rağmen alım gücüyle doğru orantılı olarak altın almaya devam ediyor. Döviz yerine altın alıyorlar çünkü döviz sakin seyrediyor. Şu anda Kapalı Çarşı’ya gelen her 10 kişiden 9’u alım, 1’i ise satış amaçlı geliyor. Satışlar ise kâr amaçlı değil daha çok ihtiyaç kaynaklı. Yani vatandaş aslında altında hâlâ yükseliş bekliyor ve parasının değerini korumak için altına yöneliyor.”

ALTIN VE PARA PİYASALARI UZMANI MEHMET ALİ YILDIRIMTÜRK: GRAMDA HEDEF YUKARI YÖNLÜ

Bankacılık sektöründe yaşanan olumsuzlukların piyasaları tedirgin ettiğini vurgulayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de “Her ne kadar yetkililer konuyla ilgili açıklamalar yapsa da yatırımcılar altına yöneldi. Ons altın 2 bin dolar seviyesine yükselerek rekor tazeledi. Gram da buradan hareketle 1.240 liraya yükseldi. Bundan sonraki süreçte merkez bankalarının tatmin edici açıklamaları sonrası biraz düşse bile aslında küresel riskler devam ediyor. Yani Avrupa’daki sokak hareketleri, Rusya-Ukrayna saldırıları ve bizdeki seçim süreci de altının seyrini etkileyecek” dedi.

ÇOK FAZLA DÜŞMEZ

Vatandaşın son zamanlarda enflasyon karşısında parasını korumak için altın yatırımı yaptığını belirten Yıldırımtürk, şunları söyledi: “Gramda 1.250 lira ilk hedef, daha sonra 1.300 liralara yükselmesini bekliyorum. Altın orta ve uzun vadeli alım fırsatı sunuyor. Örneğin hafta içinde 1.216 liraya kadar indi. Buraları alım için uygun görüyorum. Piyasalarda iyimserlik artarsa gram altın en fazla 1.200 liraya düşer. Daha aşağıya inmesini beklemiyorum. Satış içinse dünyada çok dalgalı bir seyir olduğu için kişiler kendi kâr beklentilerine göre hareket etmeli.”

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 23 Nisan coşkusu başladı

Antalyada 23 Nisan coşkusu başladı

Antalya'da 23 Nisan coşkusu başladı
Antalya'da kuvvetli fırtınada seralara zarar verdi! Minare külahı koptu

Antalya'da kuvvetli fırtınada seralara..

Antalya'da kuvvetli fırtınada seralara zarar verdi! Minare külahı koptu
Antalya'da zincirleme kaza! 3'ü halk otobüsü, 7 araç hasar gördü! Yaralılar var

Antalya'da zincirleme kaza! 3'ü halk o..

Antalya'da zincirleme kaza! 3'ü halk otobüsü, 7 araç hasar gördü! Yaralılar var
Dünya Takımlar Yürüyüş Şampiyonası yarın Antalya'da başlıyor

Dünya Takımlar Yürüyüş Şampiyonası yar..

Dünya Takımlar Yürüyüş Şampiyonası yarın Antalya'da başlıyor
Antalya'da etkili fırtına! Konyaaltı sahilini birbirine kattı

Antalya'da etkili fırtına! Konyaaltı s..

Antalya'da etkili fırtına! Konyaaltı sahilini birbirine kattı
Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü! Film gibi kurtarma operasyonu!

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü..

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü! Film gibi kurtarma operasyonu!