Antalya'da çocuklar tarımı ve hayvancılığı uygulamalı öğrendi

24.04.2022 14:28

Antalya haber... Ticaret Borsası(ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda “Tarım ve Çocuk Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştay kapsamında çocuklar teorik eğitimin yanında sahada pratik uygulamada yaptı.

Antalya'da çocuklar tarımı ve hayvancılığı uygulamalı öğrendi

Antalya haber...  Zeytinpark’ta düzenlenen çalıştayda; akademisyenler tarafından çocuklara, geçmişten günümüze tarım, çevre, su ürünleri, hayvanların ve bitkilerin dünyası konularında eğitimler verildi. Eğitimin ardından çocuklar, öğrendiklerini kendi aralarında tartışıp, tarımla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi. Ayrıca çalıştayda gelecek nesillere tarımı tanıtmak, tarımı sevdirmek, çocukların doğa bilincini ve tarıma olan ilgisini artırmak hedeflendi.
Çalıştayda, Prof. Dr. Bülent Topkaya çevre eğitimi, Prof. Dr. Jale Korun su ürünleri eğitimi, Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ekoloji eğitimi, Doç. Dr. Aşkın Galiç hayvansal üretim eğitimi, Doç. Dr. Nafiye Ünal bitkisel üretim eğitimi verdi.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, bu yıl 23 Nisan’da farklı bir etkinlik yapmak istediklerini belirterek, “ Antalya Ticaret Borsası’yla birlikte çocuklarımıza yönelik tarımla ilgili tarım ve çocuk çalıştayı düzenledik. Çocuklarımıza konusunda uzman üniversiteden hocalarımızla bitkiyi, tarımı, toprağı, su ürünleri ve hayvancılığı anlatalım daha sonra çocuklarımız bize öneri sunmasını istedik” dedi.

"ONLARIN FİKİRLERİNDEN YARARLANMAK İSTEDİK"

Dünyada en fazla konuşulan konulardan birinin tarım olduğunun altını çizen Karaca, “ Dünyada şuanda 800 milyon insan aç, bunun bir çok nedeni var. Kırsal nüfus sürekli azalıyor, gençler tarıma ilgisi az. Çocuklarımız ne düşünüyor, bizlere ne önerebilir öğrenmek istedik. Hem onlar tarımı sevdirelim hem de onların fikrilerinden yararlanmak için böyle bir çalışma yaptık. Salonlarda değil bunu doğada yapıyoruz” diye konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZ TARIMDAN UZAKLAŞTI"

ATB Başkanı Ali Çandır, pandeminden sonra iklim değişikliği ve son yaşanılan savaştan sonra tarımın gıdaya erişimin öneminin bir kat daha arttığına dikkat çekti. Tarımda sürdürülebilirlikle ilgili bir sorun olduğuna değinen Çandır, “ Bizde bu 23 Nisan’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüyle Antalya’nın 2 bin 630 dönümlük yaşam alanında öğrencilerle bir araya geldik. Tarımı onları anlatmak, onların bakış açılarından tarıma yön verecek bulgulara ulaşmaya çalışıyoruz. Kentleşmenin, küreselleşmenin getirdiği betonlaşmayla birlikte çocuklar tarımdan uzaklaştı, insanlar üretimi bıraktı. Biz şimdi tekrar çocuklarla bu bağı kurabilir miyiz, onların yaklaşımıyla tarıma itibar kazandırabilir miyiz, gıdaya erişimi yaygınlaştırabilir miyiz diye, çıktılar almaya çalışıyoruz. Buradan çıkacak sonuç bildirgesinde yapabilecek olduklarımızı yapmaya çalışacağız” dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ DAHA BAŞARILI OLACAK"

Bu çalıştayın iyi bir başlangıç olduğunu belirten Çandır, “ Biz artık tüketmekten çok, üretmeye, yıpratmaktan çok yenilemeye, yoketmekten çok geliştirmeye ihtiyacımızın olduğu dönemdeyiz. Özellikle çocuklarımıza, çevre bilincini, gıdaya erişimi, tarımı verebilirsek önemli bir çıktı elde etmiş olacağız. Bizler yeteri kadar sürdürülebilirlik noktasında başarılı olamadık, umuyoruz ki çocuklarımız bizden da çok başarılı olacaklar" diye konuştu.

"DOĞAYI KENDİLERİ KEŞFETSİN"

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı, yangın ekolojisi uzmanı ve çevre bilimci Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, üniversite öğrencilerinden çok daha önemli bir hedef kitleye eğitim vereceklerinin altını çizerek, bu tür eğitimlerin ne kadar erken başlarsa o kadar başarılı olabileceğini kaydetti.
Mümkün olduğunca çocukların keşfetmelerine yönelik eğitim vereceklerini ifade eden Neyişçi, “ Taştan toprağa nasıl geçilmiş, topraktan tarıma nasıl geçilmiş, tarımla orman arasındaki ilişki nelerdir, çocukların soruların sorarak yanıtı da kendilerinin vereceği bir sistem olacak. Çocukların görmesini istiyoruz. Doğayı kendisi keşfetsin, ilişkileri kendisi bulmaya çalışsın, öğreticisinden bağımsız olarak” dedi.

"İLK KUZU SEVDİM"

Öğrencilerden Fatma Betül Çolak, Kuzu seviyoruz. Burası çok güzel hayvanlarla iç içeyiz. Öğretmenlerimiz çok güzel ders anlatıyor. Çevre bilincini, orman, tarımı öğrendik. İlk kez kuzu seviyorum” diye konuştu.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı