Ülkemizdeki deprem dünya basınında da manşet! 16 ülkeden hissedildi

06.02.2023 08:49

Uluslararası haber ajanslarının 'acil' koduyla duyurduğu deprem, BBC'den CNN'ne, The Guardian'dan New York Times ve Al Jazeera'ya ilk haber. Yayın organları 'canlı blog'larla gelişmeleri aktarırken, USGS'nin yayımladığı harita şok etkisi yarattı.

Ülkemizdeki deprem dünya basınında da manşet! 16 ülkeden hissedildi

Türkiye'nin güneyinde meydana gelen deprem fırtınası, dünyada ilk haber. Uluslararası haber ajansları Associated Press (AP) ve Agence France-Presse (AFP), depremi 'acil' koduyla dünyaya duyurdu.

'7.8'lik deprem Türkiye'nin güneyini sarstı' diyen AFP, ilerleyen saatlerde 'Büyük deprem Türkiye'nin güneydoğusu boyunca binaları yıktı' başlığıyla gelişmeleri aktardı.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre 7.8'lik depremin yerin 17.9 kilometre altında gerçekleştiğini bildiren ajans, 15 dakika sonra ise 6.7 büyüklüğünde bir artçı şokun kaydedildiğini belirtti.

AFP, Türkiye'nin yanı sıra Suriye'de de yıkım yaşandığını, gece yarısı 04.17'de uykuda depreme yakalanan insanların pijamalarıyla dışarı fırladığını ve kar altında beklediğini yazdı. Lübnan, Suriye ve Güney Kıbrıs'taki AFP muhabirleri, depremi hissettiklerini bildirdi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, '7.8 büyüklüğündeki şiddetli deprem Türkiye ve Suriye'de binaları yıktı' başlığını kullandı. Çok sayıda binanın yerle bir olduğunu ve can kaybından korkulduğunu belirten ajans, Gaziantep'in yanı sıra Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya gibi şehirlerde yıkım yaşandığını yazdı.

Suriye'nin kuzeyinde tüm binaların yıkılmasıyla bir 'felaket' tablosu ortaya çıktığını aktaran AP, Halep ve Hama gibi şehirlerde de bazı binaların enkaza döndüğünü bildirdi.

Başkent Şam'da yaşayanların korkuyla sokağa fırladığını kaydeden AP, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ise yaklaşık 40 dakika süren sarsıntının ardından sokakların ana baba gününe döndüğünü duyurdu. Beyrut sakinleri evlerinden sokağa koştu ve araçlarına binip binalardan uzaklaşmayı denedi.

BBC'nin manşeti 'Ölümcül deprem Türkiye'nin güney ve doğusunu sarstı' oldu. Filistin Gazze Şeridi'ndeki BBC yapımcısı Rüştü Ebualuf, 45 saniye devam eden depreme evinde yakalandığını söyledi.

CNN International 'Son dakika-7.8'lik ölümcül deprem Türkiye'yi vurdu' başlığını tercih etti, ana depremin ardından sekiz şiddetli artçı sarsıntının kaydedildiğini yazdı. Televizyon daha sonra manşetinden 'Türkiye ve Suriye'deki büyük deprem ve artçı şoklar geride onlarca can kaybı bıraktı' ifadesiyle canlı blog yayınına geçti.

Haberi manşetine taşıyan Al Jazeera, 'Şiddetli deprem Türkiye ve Suriye'yi sallarken onlarca ölü' dedi, bir Gaziantep sakininin sözlerine yer verdi:

"40 yıllık hayatımda daha önce hiç böyle bir şey hissetmedim. Beşikteki bir bebek gibi en az üç kez şiddetli şekilde sallandık. Herkes arabalarında oturuyor, Sanırım Gaziantep'te şu an evlerde tek bir kimse bile yok."

Depremi manşetinden canlı blogla sunan The Guardian gazetesi, '7.8'lik şiddetli depremin ardından Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybı' dedi. Türkiye'nin en aktif deprem kuşaklarından birinde olduğunu yazan The Guardian, 1999 yılındaki 7.4'lük depremin son yıllardaki en kötü sonuçlara yol açtığını, 2020'de ise Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini belirtti.

Wall Street Journal, 'Şiddetli deprem Türkiye'yi vurdu, yüksek can kaybından korkuluyor' başlığıyla sunduğu haberde USGS'nin açıklamasına yer verdi. USGS, depremin meydana geldiği noktanın aktif bir sismik bölge olduğunu vurgulayıp sarsıntının merkez üssünü Anadolu, Arabistan ve Afrika levhaları arasındaki kavşak olarak tanımladı. USGS'ye göre, 7.8'lik son depremin merkez üssünün 250 kilometre çevresinde 1970'lerden bu yana büyüklüğü 6'yı geçen üç deprem gerçekleşti.

Depremin büyüklüğünü 7.8 olarak duyuran USGS'nin yayımladığı haritaya göre, tarihi sarsıntı Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra Lübnan, Ürdün, İsrail, Filistin, Mısır, Güney Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Irak, İran, Suudi Arabistan, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'da hissedildi. USGS'nin haritasındaki kırmızı ve sarı bölgeler, şimdiye kadar en çok yıkımın bildirildiği yerler olarak dikkat çekiyor.

Canlı blogla deprem haberini sayfasına taşıyan New York Times, 'İsrail ve Suriye'de de hissedilen ölümcül deprem Türkiye'yi vurdu' başlığını kullandı, USGS'nin can kaybı uyarısını haberin spotunda aktardı. Canlı blogda, 7.8'lik depremin 1939'dan bu yana Türkiye'nin yaşadığı en şiddetli sarsıntı olduğu vurgulandı.

Tıpkı New York Times gibi depremi canlı blogla aktaran Washington Post, '7.8 büyüklüğündeki deprem Türkiye ve Suriye'de onlarca can kaybına yol açtı' dedi, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada daha önce de ölümcül depremler meydana geldiğini hatırlattı. Columbia Üniversitesi araştırmasına göre, Türkiye her yıl saat yönünün tersine yavaşça yaklaşık 2,5 santimetre hareket eden ve batıya doğru kayan Dünya kabuğunundaki bir blok olan Anadolu Plakası'nın üstünde yer alıyor. Anadolu Plakası, Avrasya, Arabistan, Afrika ve Ege plakalarıyla çevrili. Komşu plakalarla çarpışmaların neden olduğu hapsedilmiş gerilim, sık sık depremlere yol açabilir.

Washington Post, 1999 yılında 17 bin insanın yaşamını yitirdiği büyük depremin Türkiye için acı dolu hatıralar barındırdığını da hatırlattı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı

Antalyada ruhsatsız çalıştırılan ambul..

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı
Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! G..

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek
SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O sü..

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!
Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı!..

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor