Koronavirüs'ten ölenlerin cenazelerinin zorla yakılmasıyla müslüman ve hristiyanlardan tepki çeken Sri Lanka Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili talimat verdi. Bakanlık talimatıyla kurulan Sri Lanka Hekimler Birliği Heyeti (CCPSL), Bakanlığa bağlı Bilim Komitesinin "Kovid-19'dan ölenlerin naaşlarının gömülmesinin virüsü çevreye yayabileceği" gerekçesiyle aldığı "zorunlu krematoryum" kararıyla ilgili rapor hazırladı.
Mynet.com'un haberine göre, 3 mikrobiyolog, 6 virolog, bir bağışıklık uzmanı ve bir aşı uzmanından oluşan 11 kişilik heyetin raporunda "Uzman heyeti, salgından ölenlerin cesedinin imhasına yönelik tavsiyeleri gözden geçirerek, sağlık tedbirlerine riayet edilmek kaydıyla ölü yakmanın yanı sıra toprağa verme işleminin de uygulanabileceğine karar vermiştir." ifadesi kullanıldı.
Raporda Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler ile Avrupa Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi gibi uluslararası kuruluşların yayımladığı standart kuralların da dikkate alındığı belirtildi.
Kovid-19'dan ölenlerin cenazelerinin sağlık riski oluşturmadan gömülmesi için zorunlu şartların sıralandığı raporda, defin işlemlerinin 24 saat içinde yapılması, ölen kişinin naaşının ailesine veya akrabalarına teslim edilmemesi, morgdan mezarlığa götürülürken sadece 4 kişinin bulunması, defin sırasındaki dini ritüellerin 10 dakika içinde bitirilmesi ve cenazenin 1,5 metre derinliğe gömülmesi gerektiği tespitine yer verildi.
KORONAVİRÜS CENAZELERİNE KREMATORYUM ZORUNLULUĞU
Sri Lanka Sağlık Bakanlığı, ülkede salgının yayılmaya başladığı Mart 2020'de "Koronavirüsten ölenlerin cenazelerinin gömülmesinin virüsü çevreye yayabileceğini" öne sürerek, cesetlerin din ayrımı gözetmeden krematoryumlarda yakılacağını açıklamıştı. Ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve azınlıklar, Müslümanların cenazelerinin yakılmaması için Yüksek Mahkemeye itirazlarını iletmiş fakat mahkeme, herhangi bir gerekçe göstermeden itirazları reddetmişti. BM'nin Kolombo'daki Koordinatörü Hanaa Singer, Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa'yı gönderdiği mektupta "Koronavirüs salgınıyla ilgili bu tür kararları gözden geçirmeye" çağırmıştı. Şimdiye kadar koronavirüsten 208 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede virüsten ölenlerin büyük bir kısmını Müslümanlar oluşturuyor.