Son dakika: KKTC'de yine hükümet krizi! DP ve YDP hükümetten çekilme kararı aldı

29.04.2022 23:48

Son dakika: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi 100 günlük eylem planının imzalanmaması üzerine 3. Faiz Sucuoğlu hükümetine güven oyu vermeme kararı aldı. Kararı değerlendiren KKTC Başbakan Faiz Sucuoğlu, "Benim için sürpriz oldu" dedi.

Son dakika: KKTC'de yine hükümet krizi! DP ve YDP hükümetten çekilme kararı aldı

Son dakika: Demokrat Parti (DP) ve ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Merkez Yönetim Kurulu 100 günlük eylem planının imzalanmaması üzerine 3. Faiz Sucuoğlu hükümetine güven oyu vermeme kararı aldı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu

DP MYK’sında alınan karar şöyle:

“Parti MYK’sının gerçekleştirdiği toplantıda ülkenin ekonomik anlamda çok zor bir süreçten geçtiğini ve bu süreçte hükümette yapılması planlanan yasa ve tedbirlerin en kısa sürede icraata geçmesi konusu ele alındı.

Geçtiğimiz hafta DP ve YDP ile birlikte hazırlanan ‘100 günlük icraat metni’ güven oyundan önce imzalanmak üzere Başbakan Faiz Sucuoğlu’na iletilmişti.

Yapılan görüşmeler sonucunda ilk 100 gün içerisinde yapılması planlanan yasa ve tedbilreri içeren icraat metninin güven oyundan önce imzalanamayacak olması nedeni ile Faiz Sucuoğlu hükümetinin sürdürülebilir bir yapıda da olmayacağı düşünülmektedir.

DP MYK’sı oluşan bu durum üzerine 3. Faiz Sucuoğlu hükümetine güvenoyu vermeme konusunda bir karar üretmiştir.

DP bundan sonraki süreçte de ülkemizin problemlerinin çözümü ve halkımızın refahı için özveriyle çalışmaya devam edecektir” denildi.

YDP Genel Başkan Erhan Arıklı

"SIKINTILAR DEVAM EDECEKTİR"

YDP PM'nin açıklaması ise şu ifadelere yer verildi:

"YDP Parti Meclisi bugün toplanarak MYK’nın da tavsiye kararları doğrultusunda aşağıdaki deklarasyonu yayınlama kararı almıştır. Buna göre;

YDP Büyük iddia ve ideallerle kurulmuş bir siyasi Partidir. Bu Partinin amacı, kurulan bozuk düzeni devam ettirmek değil, kronikleşmiş sorunlara radikal ve köklü çözümler bulmaktır. YDP Bu düşüncelerle koalisyonlara girmiştir.

Ne yazık ki gerek Sayın Ersan Saner döneminde ve gerekse Sayın Faiz Sucuoğlu döneminde proje ve düşüncelerini hayata geçirme imkanı bulamamıştır. Saner Hükümeti döneminde 11 ay Kurultay kaygıları ile geçmiş ve müsbet bir icraat yapılamamıştır. Sayın Sucuoğlu’nun kurduğu Hükümette ise kabine savaşları ile günler heba edilmiştir. Önümüzdeki süreçte de UBP de Parti içindeki sıkıntıların devam edeceği anlaşılmaktadır.

Bu iki tecrübeden hareket eden YDP, Hükümetin diğer ortağı DP ile bir araya gelmiş ve birlikte Hükümetin ilk 100 gününde yapılması gereken acil icraatlarla ilgili bir eylem plan taslağı hazırlamıştır. Daha sonra bu Eylem Planı Sayın Sucuoğlu’na sunulmuş onun da yaptığı bir takım düzenlemelerden sonra bizzat Sayın Başbakan tarafından Bakanlar Kurulu üyelerine dağıtılarak onların da katkı koymaları talep edilmiştir.

Yine varılan mutabakat gereği bu 100 Günlük Eylem Planı güven oylamasından önce 3 Parti Genel Başkanı tarafından imzalanarak kamuoyuna sunulacaktı.

İKİ ÖNEMLİ KONUDA ANLAŞMAZLIK

Üzülerek belirtmeliyiz ki bu Eylem Planı, Perşembe günü UBP Parti Grubunun gündemine getirildiğinde kızılca kıyametler kopmuş ve UBP Milletvekilleri bu Eylem Planını 2 Küçük partinin UBP’ye bir dayatması olarak lanse etmiş, Sayın Başbakan haksız yere sert bir şekilde eleştirilmiştir. Bu tepkiler üzerine Sayın Başbakan bu Eylem Planını imzalama konusunda tereddüte düşürülmüştür.

Burada iki önemli konu öne çıkmaktadır.

Birincisi; UBP’nin, ortaklarını istepne olarak gördüğü ve Hükümet esnasında ortaklarının hassasiyetlerini dikkate almadığıdır.

İkincisi; UBP bu ülkede radikal önlem ve reformlar yapmaya hazır değildir. UBP statükoyu devam ettirmeye ve zamana oynamaya çalışmaktadır. Takvimlendirilmiş bir Eylem Planına tahammülü yoktur.

Böyle bir durumda, ortaklarının hassasiyetinin dikkate alınmadığı bir Hükümetin içinde olmak YDP açısından kabul edilebilir değildir.

Bu sebeple YDP Parti Meclisi 30 Nisan 2022 tarihinde yapılacak güven oylamasına katılmamaya karar vermiştir. Tavsiyemiz Sayın Faiz Sucuoğlu’nun görevi Sayın Cumhurbaşkanına iade edip geniş tabanlı bir hükümetin oluşmasına katkı koymasıdır."

KKTC Başbakan Faiz Sucuoğlu

SUCUOĞLU: KARAR SÜRPRİZ OLDU

KKTC Başbakan Faiz Sucuoğlu, Yeniden Doğuş Partisi ve Demokrat Parti’nin yarın Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştirilecek hükümetin güven oylamasına katılmama ve hükümetten çekilme kararının kendisi için bir sürpriz olduğunu dile getirdi
“Hayırlı olsun, söyleyecek bir şey yok” diyen Başbakan Sucuoğlu, “Sabah görüştük her şey yolundaydı, demek ki öğleden sonra karar değiştirdiler” diyerek, yarın UBP MYK’sı ve Parti Meclisi ile bir araya geleceğini ve hükümet kurma görevinin Cumhurbaşkanı’na iade edilip edilmeyeceğine karar verileceğini vurguladı.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Her evde bulunuyor! Sağlığa zarar veren 4 ev eşyası

Her evde bulunuyor Sağlığa zarar veren..

Her evde bulunuyor! Sağlığa zarar veren 4 ev eşyası
Meta'dan o uygulamaya Türkiye'de kapatma kararı! Tarih verdi!

Meta'dan o uygulamaya Türkiye'de kapat..

Meta'dan o uygulamaya Türkiye'de kapatma kararı! Tarih verdi!
Antalya'da 16 Nisan Salı günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 16 Nisan Salı günü elektrik..

Antalya'da 16 Nisan Salı günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! 16.4.2024

Antalya'da hava durumu! 16.4.2024

Antalya'da hava durumu! 16.4.2024
Aslan ikinci yarıda açıldı! Galatasaray, Alanyaspor'u deplasmanda 4-0 yendi

Aslan ikinci yarıda açıldı! Galatasara..

Aslan ikinci yarıda açıldı! Galatasaray, Alanyaspor'u deplasmanda 4-0 yendi
Motosikletten düşüp kamyonet altında kaldı! Bakın ilk neyi sordu!

Motosikletten düşüp kamyonet altında k..

Motosikletten düşüp kamyonet altında kaldı! Bakın ilk neyi sordu!