Kapalı Maraş'ta Kıbrıs Millet Bahçesi inşa ediliyor

10.11.2020 20:06

KKTC basınında yer alan haberlere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, 15 Kasım’da Kapalı Maraş’ın ziyarete açılan noktasında yapacağı piknik için, bölgeye “Kıbrıs Millet Bahçesi” inşa ediliyor. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 28 Ekim’de gerçekleştirdiği KKTC ve Maraş ziyaretinde, yıkık kentin altyapısının ve onarımının Konya Belediyesi ile TOKİ iş birliğinde yapılacağını açıkladı.

Kapalı Maraş'ta Kıbrıs Millet Bahçesi inşa ediliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, 15 Kasım’da Kapalı Maraş’ın ziyarete açılan noktasında yapacağı piknik için bölgeye “Kıbrıs Millet Bahçesi” inşa edildiği ve yıkık kentin TOKİ-Konya Belediyesi işbirliğiyle onarılarak yeniden inşasının sağlanacağı belirtildi. Kentin onarım ve yeniden inşa maliyetlerinin asgari 10 milyar dolar civarında olacağı ifade ediliyor. 

Maraş’ı TOKİ ile Konya Belediyesi inşa edecek

Millet bahçesinin yapımına ilişkin incelemelerin, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 28 Ekim’de gerçekleştirdiği ve bölgenin Konya Belediyesi ile TOKİ iş birliğinde altyapısının inşa edileceğini açıkladığı Maraş ziyareti sırasında yapıldığı ifade ediliyor.

Millet bahçesi ihalesine Ankara’da çıkıldı

KKTC basınında yer alan bilgilere göre; Yapımına son sürat devam edilen “Kıbrıs Millet Bahçesi” projesine ilişkin ihaleye KKTC’de değil; Ankara’da çıkıldı. İhaleyi ise KKTC’de daha önce de ihaleler alan Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı İnşaat'ın aldığı öne sürüldü. 

Maraş nasıl alınmış ve neden kapanmıştı?

Rumların yaptığı katliamlar ve işgal nedeniyle 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı ile Maraş alındı. Gazimagosa şehrinde bulunan mahalle, Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi.

Yapılan anlaşmalar sonrası büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştı. Askeri bölge ilan edilen Kapalı Maraş'a 2020'ye kadar özel izinle girenler dışında sadece Birleşmiş Milletler görevlileri ve Türk ordu mensupları girebiliyordu. 8 Ekim 2020'de ise sahildeki 1 buçuk kilometrelik bir bölüm denize girmek üzere halkın kullanımına açıldı. Buraya girişler de polis ve asker kontrolünde, kimlikler bırakılarak yapılıyor. Sahile geçiş için gerekli olan Demokrasi Caddesi de kullanıma açıldı. Bu cadde ve sahil arasında kalan özel mülklerin olduğu bölgeye ise giriş yasak.

Türk Dışişleri Bakanlığı, BMGK açıklamasına yönelik yazılı bir açıklama yaparak "Bölgenin statüsünde bir değişiklik yapılmamaktadır. Dolayısıyla, bu kararın BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto