Yenilikçi ve çalışkan Japonların 700 yıldır ağaçları kesmeden, budama yöntemiyle kereste hasadı yaptıkları ortaya çıktı.

Düz ve kaliteli kereste veriyor

Yerel Japon halkı tarafından DAİSUGİ (sürdürülebilir ormancılık) olarak isimlendirilen tamamen doğayla barışık olan bu projede, sedir ağaçları kullanılıyor. Projenin gelişmesine neden olan unsurun ülkenin geniş bir ormanlık alana sahip olmaması olduğu belirtiliyor. Yani kereste sıkıntısı çeken Japonlar, kendi bölgelerinde yetişen sedirleri ‘budayarak’ bu sorunu aşmayı başarmışlar. Böylelikle hem ana ağaçlar kesilmiyor hem de düz ve kaliteli kereste elde ediliyor.

Dallar yukarı doğru sürgün veriyor

Peki Japonlar bu işi nasıl yapıyor? Gelen bilgilere göre Japonlar asırlarca yaşayabilen bu özel sedir ağaçlarını diktikten sonra düzenli bir şekilde bakımını yapıyorlar ve yukarıya doğru sürgün veren kalın dalları kesiyorlar. Bir meyve ağacı misali, meyve ve sebze toplar gibi ağaçlardan düzenli bir şekilde odun hasat ederek kereste üretebiliyorlar.

Torunlarınızı için dikebilirsiniz

Toprağa ekili ana gövdenin tepesindeki uzun dallar sanki başka bir ağaç gövdesiymiş gibi kesiliyor ve alttaki ana gövde sürekli yeni ağaç kolları üretiyor. Geliştirilen bu harika teknikle oldukça uzun, son derece düz ve sağlam gövdeler elde ederek istedikleri kalitedeki mükemmel keresteleri, yine doğaya ve ağaçlara zarar vermeden üretebiliyorlar. Bu sedirlerin dev bonzai ağaçları olarak da tanımlandığı ve hasadın 20 yıl sürdüğü ifade ediliyor. Daisugi için sabır ve kararlılık gerekiyor. Çünkü ormancıların ektiklerini budayabilmek için iki neslin geçmesi gerekiyor.