Holodomor kurbanları Türkiye’de anılıyor

28.11.2020 15:10

Ukrayna Büyükelçiliği Sovyet rejiminin 10 milyona yakın Ukraynalıyı, ‘Açlıkla öldürmesi’ anlamına gelen Holodomor matem törenleri kapsamında bu yıl da Türkiye’de mumlar yakılacak. Holodomor katliamında her gün yaklaşık 34 bin 560 kişi, her saat 1.440 kişi, her dakika ise 24 kişi hayatını kaybetmişti.

Holodomor kurbanları Türkiye’de anılıyor

Sovyet rejiminin 10 milyona yakın Ukraynalıyı, ‘Açlıkla öldürmesi’ anlamına gelen Holodomor matem törenleri bu yıl da Türkiye’de de mumlar yakılarak gerçekleştirilecek.

Sovyet Holodomor Kurbanlarını Anma Günü nedeniyle Ukrayna Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, her yıl Kasım ayının son Cumartesi günü Ukrayna’da 1932-1933 yılları arasında yaşanan Holodomor kurbanlarının anıldığı hatırlatılarak, “O gün Ukrayna ve Türkiye dahil olmak üzere başka ülkelerde yaşayan Ukraynalılar, öldürülen milyonlarca masum yurttaşlarımızı anmak adına matem tedbirlerinde veya kendi evlerinde mum yakarlar” denildi. 

"BÖYLE BİR POLİTİKA İZLENDİ"

Holodomor’un Ukraynaca’da “açlıkla öldürmek” anlamına geldiği vurgulanarak, “Bu kavramın 1932-1933 yılları arasında milyonlarca insanın canını alan felaketi adlandırmak için kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu korkunç facia kuraklık veya mahsul kıtlığı gibi doğal afetler sonucunda değil, Sovyet komünizm rejiminin Ukraynalıları yok etmek için uygulanan politikanın bir parçası olarak meydana geldi. Ukrayna'nın rejime karşı direnişini ve bağımsız bir Ukrayna devleti kurma çabalarını nihayet ortadan kaldırmak için böyle bir politika izlendi” ifadelerine yer verildi.

 10 MİLYONA YAKIN UKRAYNALININ ÖLDÜĞÜ TAHMİN EDİLİYOR 

Ukrayna Büyükelçiliği’nden yapılan açıklama şöyle; 1932’den Ukrayna bağımsızlığını kazanana kadar Holodomor konusunda abluka uygulandı. Ancak, totalitarizmin “demir perdesinin” arkasını ziyaret eden batılı diplomatlar ve gazeteciler bu vahşi suç ile ilgili bildiri ve röportajlar yayımlayarak dünyaya gerçek olayları aktarıyorlardı. Farklı değerlendirmelere göre Büyük açlık sırasında toplamda 7 ile 10 milyon arasında Ukraynalı kurban oldu. İnsanların en çok hayatını kaybettiği Haziran 1933’te her gün yaklaşık 34 560 kişi, her saat 1440 kişi, her dakika 24 kişi hayatını kaybediyordu.” 
Holodomor’un 87. yılı kaydediliyor 

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Ukrayna, hem iki taraflı hem de çok taraflı olarak, tarihsel gerçeğin tesis edilmesini, Stalin rejimi tarafından kasıtlı olarak yok edilen milyonlarca Ukraynalının hatırasını onurlandırmayı ve zaman aşımı olmayan bu insanlığa karşı işlenen suçun ideologlarını kınamayı savunuyor denilerek, “Bu sene Ukrayna’da Holodomor’un 87. yılı kaydediliyor. Anma etkinlikleri ve kampanyalar Ukrayna ve Ukrayna’nın yaşadığı Türkiye dahil birçok ülkede düzenlenecektir. İnsanlığa karşı işlenen bu tür suçların bir daha asla yaşanmaması için demokratik dünya Holodomor gibi tarihin korkunç sayfalarını hatırlamalı.” 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto