Rusya-Ukrayna savaşı için kritik gün... NATO liderleri bugün Avrupa'nın göbeği Belçika'da bir araya geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirvenin gerçekleştireleceği NATO karargahına vardı. Erdoğan burada Fransız mevkidaşı Macron ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede Türkiye’yi temsil etmek üzere Brüksel’e geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik ediyor. Erdoğan, zirve kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. İki liderin, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

NATO'DA AİLE FOTOĞRAFI

Macron görüşmesinin ardından Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi aile fotoğrafı çekimine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fotoğraf çekimi öncesinde ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir ile tokalaştı. Fotoğraf çekiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında İngiltere Başbakanı Johnson yer aldı. Liderler, daha sonra "NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları" toplantısına geçti. NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının sonuçlarının ele alınacağı, Çin’in bu krizdeki rolünün tartışılacağı ve NATO’nun savunmasını güçlendirmek için atacağı adımlar konusunda yeni kararlar alınacağı açıklanmıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirve öncesi yaptığı açıklamada, toplantıda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in zirvedeki liderlere hitap edeceğini söylemişti.

ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI

Kritik zirvenin ardından liderlerin ortak imzasıyla bildiri yayımlandı. Bildiriden öne çıkan başlıklar şu şekilde yer aldı:
  • NATO topraklarının her bir karışı savunulacak.
  • Putin derhal askerlerini Ukrayna'dan çekmeli.
  • Rusya Kiev'in işgali için Belarus'a ekipman gönderiyor. Rusya'nın saldırılarından Belarus'u da sorumlu tutuyoruz. Belarus'u kınıyoruz.
  • Çin Rusya'nın savaşına herhangi bir şekilde destek olmaktan kaçınmalı.
Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.