Kongreden bir gün önce Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu adına Çin Gazeteciler Birliği ile işbirliği protokolü imzalayan TGK Genel Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı aynı zamanda MYGazete.com  Genel Yayın Müdürü Mevlüt Yeni dünyanın takip ettiği bu önemli kongreyi özel davetli olarak izledi. ÇKP Kongresini dünya basınıda yakından takip ediyor. 1858 gazeteci bu kongreyi haber yapıp ülkelerine duyurmak için Pekin'e geldi.

Mevlüt Yeni'nin Çin'in başkenti Pekin'den bildirdiğine göre; ÇKP'nin 89 milyon üyesinden seçilen 2 binden fazla delege, Xi Jinping'in sunduğu raporu, geçen dönem ÇKP Merkez Komitesi Disiplin Denetleme Komitesi'nin sunacağı çalışma raporlarını ve ÇKP Tüzüğü Değişim Taslağı'nı görüşecek. Dört gün sürecek olan kongre sonunda yeni dönem ÇKP Merkez Komitesi ve Disiplin Denetleme Komitesi de seçilecek.

90 milyona yakın üye sayısıyla uzun yıllardır Çin'de iktidar partisi konumunda olan ÇKP, dünyanın en büyük siyasi partisi.  5 yılda bir düzenlenen Ulusal Kongre ve kongrede seçilen ÇKP Merkez Komitesi, ÇKP'nin en yüksek liderlik organı konumunda.

Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ÇKP 19. Ulusal Kongresi'nin  açılış konuşmasında önemli mesajlar verdi. 
Xi'nin 19. Uusal Kongre'ye sunduğu rapora göre, 2035 yılına kadar Çin'de sosyalist modernizasyon gerçekleştirilecek.

İşte Xi'nin dünya başkantlerinde dikkatle takip edilen konuşmasından önemli notlar: 

ÇKP'NİN TARİHİ MİSYONU

Çin Ulusunun yeniden kalkınmasını gerçekleştirmesi, ÇKP'nin yeni çağdaki tarihi misyonu ve büyük rüyasıdır. ÇKP, büyük meydan okumaların üstesinden gelmek, büyük riskleri önlemek, büyük baskıları aşmak ve büyük çelişkileri çözmek için yeni tarihî özellikler taşıyan büyük bir mücadele vermesi gerekmektedir.
Xi, parti inşasını ilerletmek, sorunlarla yüzleşerek çözmek, Çin'e özgü sosyalizm çalışmalarını ilerleterek yol, teori, sistem ve kültür öz güvenini artırmak gibi görevlerle karşı karşıya bulunduklarının altını çizdi.

Xi Jinping, ÇKP liderliğine ve ülkenin sosyalizm sistemine zarar veren söz ve eylemlere tüm partinin karşı çıkmasını isteyerek, halktan uzaklaştıran eylemlere de karşı çıkılmasını önerdi.

TEMEL ÇELİŞKİ DEĞİŞTİ
Çin toplumunun yeni çağda karşılaştığı temel çelişki, halkın güzel bir yaşama artan ihtiyacı ile dengesiz ve yetersiz kalkınma arasındaki çelişkidir...Çin'in, sosyalizmin ilk aşamasında bulunma ve dünyadaki en büyük gelişmekte olan ülke olma konumu değişmedi. 

ÇİN'E ÖZGÜ SOSYALİZM VE ORTA HALLİ REFAH TOPLUMU

18. Ulusal Kongre'den bu yana "yeni dönemde Çin'e özgü sosyalizm düşüncesi" ortaya kondu. Bu düşünce, Çin halkının yeniden canlanmasını gerçekleştirme hedefinde kılavuz olarak görülüyor... Bu düşüncenin hedefi, 2020 yılında orta halli refah toplumu inşasını kapsamlı şekilde tamamlama temelinde Çin'i bu yüzyılın ortasında müreffeh, güçlü, demokratik, medeni ve uyumlu bir sosyalist çağdaş ülke haline getirmek.

Yeni dönemde Çin'e özgü sosyalizm düşüncesi gereği olarak ÇKP halk merkezli politika izleyerek ortak refahı hızlandırdı. 

ÇAĞDAŞ SOSYALİST BİR ÜLKE

Çin, 2020 yılında orta halli refah toplumu inşası temelinde, bu yüzyılın ortasında güçlü, çağdaş bir sosyalist ülke haline gelecek.Ülkenin ekonomik ve bilimsel gücü yükseltilecek, kültür gücü gözle görülür şekilde artırılacak. Hukuk devleti ilkesine dayanan ülke ve toplum inşa edilecek, ulusal yönetim sistemi ve yönetim yeteneğinin modernizasyonu gerçekleştirilecek. Kentsel ile kırsal kesimler arasındaki gelişmişlik farkı azaltılacak, temel kamu hizmetleri eşit şekilde dağıtılacak. Ekolojik ortam iyileştirilecek.Yüzyılımızın ortasında Çin müreffeh, güçlü, demokratik, medeni ve uyumlu bir sosyalist çağdaş ülke haline getirilecek.Çin, kapsamlı devlet gücü ve uluslararası etkisi bakımından dünyanın öncü ülkesi haline gelecek. Tüm halkın ortak refahı gerçekleştirilecek.

2020'YE KADAR YOKSULLUĞU ORTADAN KALDIRMA HEDEFİ

2020 yılına kadar yoksulluk sınırının altında kalan yoksul nüfus ve ilçeler yoksulluktan kurtarılacak. ÇKP, tüm parti ve tüm toplumun güçlerini seferber ederek, yoksullara isabetli yardım politikası ve merkez komite genel planı doğrultusunda idari bölgelerin genel sorumluluğunu üstlendi. 

GÜÇLÜ BİR ÜLKENİN TEMELİ EĞİTİMDİR

Eğitim açısından güçlü bir ülke inşa etmenin Çin ulusunun kalkınmasının temelidir. 

Şehir ve kasabalardaki zorunlu eğitimin bütünleşerek gelişmesinin ilerletilmesi, kırsal bölgelerde zorunlu eğitime büyük önem verilmesi, kaliteli okul öncesi eğitim, özel eğitim ve online eğitimin düzenlenmesi, lise eğitiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Çin'de dünyanın en ileri seviyesindeki üniversite ve bölümleri inşasının hızlandırılması, öğrencilere yardım sisteminin sağlamlaştırılması, kent ve kasabalarda yeni artan çalışanların çoğunluğunun lise eğitimi görmesi ve yüksek eğitim görenlerin arttırılması sağlanacak.

 ÇİN DÜNYANIN EN İYİ ORDUSUNU OLUŞTURACAK

Çin, bu yüzyılın ortasında dünyanın en iyi ordusuna sahip olacak. Çin ordusunun, dünyada yeni askeri devrimin gelişme eğilimine ve ulusal güvenlik ihtiyaçlarına uyum sağlaması gerekmektedir.

Çin 2020 yılına kadar orduda modernizasyonu gerçekleştirecek, bilişimleşme inşasında ilerleme kaydedilecek, stratejik kabiliyet yükseltilecek.

EKOLOJİK MEDENİYET İNŞASI

Çin, yeşil, düşük karbonlu ve dolaşımlı olarak kalkınan ekonomik sistem geliştirecek. Çin'in atmosfer, su ve toprak kirliliğini önleme çalışmaları güçlendirecek. Ekolojik sistemi koruma ve onarma projeleri uygulanacak. Kamu mülkü olan doğal kaynakları ve varlıkları yönetim kuruluşunun yanı sıra doğa ve ekoloji denetim kuruluşları kurulacak. Toprak geliştirme ve koruma sistemi oluşturulacak. 

ÇİN'İN PİYASAYA GİRİŞİ...

Çin'de piyasaya girişte negatif liste sistemi kapsamlı olarak uygulanacaK...Birleşik piyasayı ve adil rekabeti engelleyen kurallar ve eylemlerin kaldırılması, özel şirketlerin gelişmesinin desteklenmesi, çeşitli piyasa öznelerinin dinamiklerinin canlandırılmasının yanı sıra idari tekel kaldırılacakı, piyasa tekeli önlenecek, hizmet sektörüne giriş kısıtlaması gevşetilecek.

 ÇİN'İN EKONOMİK BAŞARILARI

Çin'in gayri safi yurt içi hasılası 80 trilyon yuana ulaşarak, dünya ekonomisine katkı oranı yüzde 30'u aştı.

- Ekonomik yapı durmadan iyileştirilirken dijital ekonomi gibi yeni endüstriler hızla gelişti.

- Tarımsal modernleşme davası ilerledi.

- Kuşak ve Yol inşasında somut neticeler elde edildi.

- Tiangong adlı uzay laboratuvarı, Jiaolong adlı insanlı denizaltı, dünyanın en büyük teleskopu Fast, karanlık maddenin varlığını araştıracak Wukong adlı uydu, dünyanın ilk kuantum uydusu Micius ve büyük jet uçağı gibi icatlar yapıldı.

- Güney Çin Denizi'ndeki adalar üzerinde inşa faaliyetleri sürdürüldü.

- Çin'in dış ticaret hacmi, dış yatırım hacmi ve döviz stoku dünyada ilk sıralarda yer almaya devam etti.

ÇKP İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT YOLSUZLUK

Halkın en nefret ettiği şey yolsuzluktur. Yolsuzluk ÇKP için en büyük tehdidi oluşturmaktadır.ÇKP, yolsuzlukla mücadele çalışmalarını kapsamlı bir şekilde gerçekleştirip rüşveti cezalandırarak, parti içinde çıkar grupları oluşmasını önleyecek.Yolsuzlukla mücadeleyle ilgili yasalar güçlendirilerek, disiplin ve denetlemeye dayalı bir ihbar platformu kurulacak.

ÇİN'İN BAĞIMSIZ DIŞ POLİTİKASI...

Yeni dönemde Çin bağımsız ve barışçı dış politikayı kararlılıkla sürdürecek. Çin, dünyanın diğer ülkelerinde halkların kendi gelişme yolunu seçme hakkına saygı gösterip, uluslararası eşitlik ve adaleti koruyacağı, kendi iradesini başkalarına dayatma ve diğer ülkelerin içişlerine karışma girişimlerine karşı çıkmaya devam edecek.Çin, kendi kalkınma hedeflerine ulaşmak için başka ülkelerin çıkarlarını feda etmeyecek, aynı zamanda kendi meşru haklarından da vazgeçmeyecek. Çin'in gelişme seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun, hiçbir zaman hegemonya peşinde koşmayacak.



( Haber ve Fotoğraflar: Mevlüt Yeni - MYGazete.com - Pekin )