Bilim insanlarından kritik uyarı: Tüm gezegene yayılabilir!

22.03.2021 01:09

Brezilya’da mutasyona uğrayan covid-19 virüsü P1 diye adlandırılan çok daha ölümcül ve tedavisi zor bir varyanta dönüştü. Japon bilim adamları P1’in tüm dünyayı etkisi altına alabileceğini belirterek, Brezilya’ya acilen mRNA aşısı gönderilmesi çağrısını yaptı. Dr. Ding ise, “Birçok hastanede entübasyon yapmak için sedatif ilaçlar bitiyor - bu nedenle doktorlar herhangi bir analjezik ilaç olmadan entübasyon yapıyorlar. Hastaneler çöktü” diye yazdı.

Bilim insanlarından kritik uyarı: Tüm gezegene yayılabilir!

Yeni tip koronavirüsün mutasyona uğradığı Brezilya, salgının başlangıcından bu yana en kötü günlerini yaşıyor. Üst üste günlük ölüm rekorlarının kırıldığı ve sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu ülkede P1 diye tanımlanan yeni mutasyonun üç kat daha bulaşıcı ve çok daha ölümcül olduğu ifade ediliyor. Sahip olduğu 269 bini aşkın ölümle Dünyada ABD’nin ardından salgından en fazla etkilenen Brezilya’da vaka sayısı da 10 milyonu geçti. Ölüm ve vaka sayılarının rekor kırdığı ülkede 4 Mart’ta 74 bin 285 yeni vaka ve bin 786 ölüm açıklandı.

TÜM EYALETLER KISITLAMALAR GETİRDİ

Brezilya’yı etkisi altına alan yeni dalga,  ülkenin başkenti Brasilia ve en büyük şehri Sao Paulo’da yeni kısıtlamaları tetikledi. Turistik kent Rio de Janeiro’de ise geçen Perşembe gününden itibaren şehir genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. En az 7 Brezilya eyaleti daha Covid-19 kaynaklı ölümlerdeki artış nedeniyle geçen hafta sokağa çıkma yasağı uygulama kararı aldı. Ayrıca, hükümetin aşı dağıtımda gecikmesi nedeniyle 210 milyon nüfuslu ülkede şimdiye kadar halkın yüzde 3,5’inden daha azı aşı oldu.

MUTASYONLAR ARTAN DOLAŞIMIN SONUCU

Brezilya’nın resmi sağlık otoritesi Anvisa'nın eski başkanı olan Gonzalo Vecina Neto, "Salgın başladığından bu yana  en kötü durumu yaşıyoruz. Mutasyonlar, virüsün artan dolaşımının bir sonucudur. Vaka sayısı ne kadar çok çoksa bulaşma o kadar hızlı gerçekleşir ve  daha fazla mutasyona sahip oluruz ”dedi. Öte yandan mutasyonun önceki enfeksiyonlarla elde edilen antikorları etkisiz hale getirebileceğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

KONTROLDEN ÇIKIP DÜNYAYA YAYILABİLİR

Ülkede bu gelişmeler yaşanırken, pandeminin başından bu yana sosyal meodya hesaplarından uyarılarda bulunan tanınmış bilim insanları yeni ikazlar paylaşmaya başladı. Sağlık Bilimci Dr. Eric Feil Ding, Brezilya varyantıyla ilgili yaptığı paylaşımda, “DİKKAT EDİN — Hepimizin dikkat etmesi gereken bir kriz var ve bu da eşi benzeri görülmemiş Brezilya dalgalanma P1 değişken, aşırı yüklü hastaneler ve keskin ölüm oranları. Daha bulaşıcıysa P1dünya çapında kontrolden çıktığımızda hepimiz tehlike altındayız” diye yazdı. Eric Feil Ding, “Birçok hastanede entübasyon yapmak için sedatif ilaçlar bitiyor - bu nedenle doktorlar herhangi bir analjezik ilaç olmadan entübasyon yapıyorlar. Hastaneler çöktü.” İfadelerini kullandı.

MODERNA VE PFİZER’DEN YARDIM İSTEDİ

İmmün sistem uzmanı Prof. Dr. Akiko İwasaki’de, Brezilya’daki varyantın riskini vurgulayarak, bu ülkeye acilen MRNA aşılarının gönderilmesi çağrısını yaptı. Prof. İwasaki, “Bir mutlak var Brezilya'da kriz yaşanıyor. En kısa sürede P1 dikenini kodlayan mRNA aşıları göndermemiz gerekiyor. Moderna ve Pfizer lütfen yardım edebilir mi???” ifadelerini kullandı.

P1 YENİDEN ENFEKSİYON YAPIYOR

Eczacı olan Dr. Muratt adlı Twitter kullanıcısı da, P1 varyantıyla ilgili uyarı yapanlar arasına katılarak, “Brezilya'daki yeni Covid mutasyonu, seyahatlar nedeni ile tüm dünyayı tehdit ediyor * 2-2,5 kat daha bulaşıcı * Gençlerde de fatal seyredebiliyor. * Yeniden enfeksiyon riski daha yüksek *Mevcut Aşılar etkili olamiyabiliyor. Etkili bir AntiViral ilaca ihtiyaç olduğu ortada.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Meteoroloji ve bakanlıktan uyarılar peş peş geldi! Bu saatlerde dışarı çıkmayın

Meteoroloji ve bakanlıktan uyarılar pe..

Meteoroloji ve bakanlıktan uyarılar peş peş geldi! Bu saatlerde dışarı çıkmayın
Wi-Fi'daki büyük tehlike! Her şeyinizi kaybedebilirsiniz!

Wi-Fi'daki büyük tehlike! Her şeyinizi..

Wi-Fi'daki büyük tehlike! Her şeyinizi kaybedebilirsiniz!
IBAN korkusu vatandaşı tedirgin etti! Herkes birbirini ihbar ediyor

IBAN korkusu vatandaşı tedirgin etti H..

IBAN korkusu vatandaşı tedirgin etti! Herkes birbirini ihbar ediyor
Antalya Valiliği Kepez Belediyesine seçim için yazı gönderdi.

Antalya Valiliği Kepez Belediyesine se..

Antalya Valiliği Kepez Belediyesine seçim için yazı gönderdi.
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden yağış ve toz aşımı uyarısı! 23.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden yağış ve toz aşımı uyarısı! 23.4.2024
Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbirinden renkli gösterilerle kutladı

Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbiri..

Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbirinden renkli gösterilerle kutladı