Bakan Ataoğlu Berlin'de KKTC turizmi ve 2023 hedeflerini Mevlüt Yeni'ye değerlendirdi

07.03.2023 22:22

Türk ve Kuzey Kıbrıslı turizmciler ve bakanlık heyetiyle birlikte Berlin’deki ITB Turizm Fuarı’na adeta çıkarma yapan KKTC Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, MYGazete.com Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt Yeni’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ataoğlu, Ada turizmini şaha kaldıracak projeleri hayata geçirmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Bakan Ataoğlu, yeni havalimanının da bir, iki aya kadar açılacağını müjdeledi.

Bakan Ataoğlu Berlin'de KKTC turizmi ve 2023 hedeflerini Mevlüt Yeni'ye değerlendirdi

Mevlüt YENİ / Berlin

KKTC hükümetinin çalışkan bakanlarından Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ITB Berlin Fuarı’nda MYGazete.com Genel Yayın Yönetmeni Mevlüt Yeni’ye yaptığı açıklamalarda KKTC’nin turizmde büyük bir şahlanma yaşatacak yeni projeleri anlattı. İşte Mevlüt Yeni’nin Bakan Ataoğlu ile yaptığı o çarpıcı röportaj;

Yeni: Bakanım, Yavru Vatanımızda turizm konusunda yaşanan çarpıcı gelişmeler konusunda neler söyleyebilirsiniz?

Fikri Ataoğlu: KKTC olarak yaz turizminin yanı sıra, doğa, gastronomi, kültür turizmi gibi sektörel çeşitlilik konusunda çok zengin bir potansiyele sahibiz. Her geçen gün Avrupa pazarından aldığımız payı yükseltiyoruz. Elbette elimizdeki bu büyük turistik potansiyeli geliştirmek için yeni projeler hazırlıyor ve yeni yatırımlar yapıyoruz. Öncelikle Adamıza yapılacak direk charter seferleriyle ilgili görüşmelerimizin sürdüğünü söylemekle yetineyim. Bu görüşmeler henüz tamamlanmadı ancak çok olumlu gelişmeler sağladık. Elbette turizm pazarlarındaki tanıtım ataklarımızın bize kazandırdığı yeni pazarlar ve turist sayısının artması otel yatırımları konusunda harekete geçmemizi de gerekli kılıyor. Bu yönde de çalışmalarımız var.

Yeni: Yani Kuzey Kıbrıs’ta mevcut otellere ek olarak yeni oteller açılacak. Yeni otellerle birlikte turizm çeşitliliği de gelişecek sanıyorum. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Fikri Ataoğlu: Eğer biz turizm adasıysak ve bütçe açığının yüzde 60’ını turizmle gideriyorsak, yeni açılacak olan havalimanımızı da gözönüne alırsak o zaman yeni otel alanlarının da açılması lazım. Bunun çalışmalarını da yapıyoruz. Sadece yeni otel olarak düşünmeyelim, alternatif turizm modelleriyle birlikte yeni otel alanları yaratmaya çalışıyoruz. Yeni turizm modelleri derken, golf ve futbol sahaları gibi birçok çalışmalarımız var.

Yeni: ITB Berlin Fuarında son derece renkli ve zengin bir KKTC tanıtımı görüyoruz. Bu fuardan beklentileriniz neler?

Fikri Ataoğlu: ITB Berlin Fuarı dünyanın en büyük turizm fuarıdır. En son 2019 yılında katılmıştık. Sonra pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kalındı. Ama bu yıl, ülkemizin ve otellerimizin kalitesiyle, doğal ve tarihi zenginliklerimizle tekrar bu önemli fuardayız. Pandemi sürecinde Kuzey Kıbrısımız büyük olumsuzluklar yaşamadı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, keyifle ve huzurla yaşanabilecek, gelip görülecek bir yer. Almanların yanı sıra, İskandinav ülkelerinden de turist gruplarını ağırlıyoruz. Türkiye Turizm Bakanlığı sağolsunlar, tanıtım konusunda büyük destek veriyor. Almanya, Rusya ve İngiltere’de de tanıtım projeleri gerçekleştirdik. Bu ülkelerin televizyon kanallarında reklamlarımız yayınlandı. Bu reklamların ardından olumlu geri dönüşlerin olması bizi çok memnun etti. Bunun yanı sıra fuarda dünya turizmcileriyle yüz yüze çalışmalar yapmak da Ada turizmimize büyük katkılar sağlayacak.

Yeni: Bakanlık olarak yaptığınız tanıtım çalışmaları sonucu KKTC’nin turizmde yıldızı yükselen ülkelerden biri haline geldiği konuşuluyor.

Fikri Ataoğlu: Kuzey Kıbrıs’ı sadece doğal güzellikleriyle değil, kültürel yanıyla da pazarlıyoruz. Hedefimiz Alman pazarından ve diğer pazarlardan daha fazla pay almak. Yaptığımız çalışmalarla Almanların en fazla kullandığı seyahat sitesi olan Trivago sitesinde ülkemizdeki şehirleri oldukça fazla tıklandı ve trendülkeler arasına girdik. KKTC’nin tarihi ve kültürel mirasını ön plana çıkararak, özel ilgi turizmine merakı olan turistlerin Ada’ya çekilmesi için çalışmalar da yürütüyoruz. Almanlar Kuzey Kıbrıs’ın havasını ve iklimini çok seviyor. Özellikle dağ ve deniz manzaralı yürüyüş yollarımızı tercih ediyorlar. Bakanlık olarak bizlerde alternatif turizm çeşitlerini artırmak için çalışıyoruz. Çünkü her ülke insanının tercih ettiği turizm modeli farklılık gösteriyor”

Yeni: Almanlar Ada’nın kalkınmasına başka nasıl katkılar sunuyorlar.

Fikri Ataoğlu: Almanların emlak sektöründe de Kuzey Kıbrıs’a olan ilgisinin her geçen gün yükseldiğini görüyoruz. KKTC’de yatırım yapmaya önem veriyorlar. Bu da KKTC için önemli bir kazanım. Ayrıca kış turizminde de varlar. Öte yandan yaşanan covid-19 salgını döneminde de Kuzey Kıbrıs destinasyonu gerek sağlık, gerekse güvenlik konularında öne çıktı ve böylelikle Almanlar tarafından daha fazla tercih edilen bir destinasyon oldu. Elbette Ada’nın turist profilinde Türkiye ilk sırada, Türklerin ardından Almanlar geliyor.

Yeni: Yeni havalimanı ne zaman tamamlanacak? 2023 yılı yaz sezonu için turist hedefi olarak bir öngörünüz var mı?

Fikri Ataoğlu: Şu anda pandemi öncesi, yani 2019 yılı rakamlarına ulaşmış durumdayız. 2022 sezonunda 2 milyon turist sayısını geçtik. Hedefimiz, dediğim gibi hem ülkemize daha fazla turist getirebilmek hem ülkemizdeki bütçe açığını daha fazla giderebilmek. Bütün bunlara da artan oranda hedef koyuyoruz. Ayrıca yeni havalimanımızın da açılmasıyla ülkemize daha fazla turist getirme imkanına ulaşacağız. Daha fazla yolcudan söz ettiğimize göre, bizim de hazırlığımızı buna göre yapmış olmamız gerek. Yeni turizm alanlarımızı belirleyip, yeni otellerimizi ve yatak sayımızı artırmamız gerek. Yeni havalimanımızın da  bir iki ay içerisinde açılacağını müjdeleyebilirim. Eğer her şey umduğumuz gibi giderse 2019 ve 2022 yıllarındaki turist sayısını aşma hedefindeyiz. Yeni pazarlar konusunda da son derece umut verici gelişmeler var. Hiç düşünmediğimiz ülkelerden turist gruplarının gelmesi bizi son derece mutlu ediyor.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı