Aslan balığı bakın hangi ülkeden denize salınmış!

05.01.2021 16:32

Neredeyse tüm dünya denizlerinde görülmeye başlanan, Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarını da işgal ederek yerel türleri yok eden aslan balığının aslında akvaryum balığı olduğu ve ilk kez ABD’nin bir eyaletinden denize salındığı ortaya çıktı.

Aslan balığı bakın hangi ülkeden denize salınmış!

Denizlerde avcısı olmadığı için son beş yılda Akdeniz sahillerinde de hızla yayılan ve o bölgedeki yerel balık popülasyonlarını yüzde 90 azalttığı ortaya çıkan aslan balığı dünyanın başına dert olmaya devam ediyor.

aslan balığı 22

ABD’den Meksika’ya ve Karayipler’e yayıldı

Çarpıcı kırmızı-beyaz şeritleri ve zarif, kelebek benzeri yüzgeçleri ile evcil aslan balıklarının güney doğu Florida'nın kıyı sularına salınmasının, bölgedeki istilacı tür varlığının kaynağı olduğu düşünülüyor. Popüler akvaryum balıkları olan ve 80’li yıllarda ABD kıyılarından denize salınan aslan balıkları 2010 yılında Meksika’nın kuzey körfezine ulaşmadan önce Amerika’nın doğu kıyısı ile Karayipler’e yayıldı. Dikenleri zehirli olan ve doymak bilmeyen yapılarıyla sürekli yerel balıkları tüketen aslan balıklarının resiflere verdiği zararın da tahmin edilenin çok üzerinde olduğu belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR SHORTCODE

Derin su tuzakları kuruluyor

Denize ilk salındığı yer olan Florida sahillerinde de aşırı miktarda üreyen ve avlanarak restoranlarda dahi tüketilen aslan balıklarıyla ilgili bölgede yeni tedbirler alınması için çalışmalar sürdürülüyor. Florida'dan bir araştırma ekibi, Meksika Körfezi'ndeki istilacı aslan balıklarını yakalamak için yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor ve Amerika kıtalarının doğu kıyısındaki resiflere büyük miktarda zarar veren bu türü yakalamak için derin su tuzakları tasarlıyor.

aslan balığı 11

Zıpkınla avlama turnuvaları düzenleniyor

İstilacı aslan balıklarının ekonomik açıdan önemli olan orfoz gibi yerel balıkları da tüketmeleri nedeniyle verilen mücadelenin büyük önem taşıdığı vurgulanıyor. Bu balıkların varlıklarının yerli türlerde ve çeşitlilikte düşüşleri tetiklediği görülüyor ve zehirli dikenleri yerli avcıları caydırıyor. İstilacı aslan balıklarının okyanus asitlenmesi, aşırı avlanma ve kirlilik dahil diğer resif stres faktörleriyle etkileşim içinde olduğunun ortaya çıkması bilim adamlarını endişelendiriyor. Florida ve Meksika kıyılarında aslan balığı türünün azaltılması için zıpkınla avlama turnuvaları dahi düzenleniyor. Bu yılki Aslan Balığı Kaldırma ve Farkındalık Günü etkinlikleriyle, sadece iki günde Kuzeybatı Florida sularından yaklaşık 15.000 aslan balığı temizlendi. Ayrıca, aslan balığı yüksek kaliteli bir deniz ürünü olarak kabul ediliyor ve Florida restoranları, deniz ürünleri pazarları ve market zincirleri artık düzenli olarak aslan balığı servis ediyor.

aslan balığı 44

Derin suda onlarca kiloya ulaşabiliyor

Öte yandan derin su resifleri üzerinde yapılan araştırmalar, aslan balıklarının sığ resiflerdeki aslan balıklarından daha yüksek yoğunluklara ve daha büyük vücut boyutlarına sahip olduğunu gösteriyor.

aslan balığı 33

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı
Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dava!

Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm..

Serik Belediyesi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dava!
Son dakika: Eski Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz ölü bulundu

Son dakika Eski Spordan Sorumlu Devlet..

Son dakika: Eski Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz ölü bulundu
ATB Nisan Meclisi toplandı! Başkan Çandır: Reel bir büyüme yok

ATB Nisan Meclisi toplandı! Başkan Çan..

ATB Nisan Meclisi toplandı! Başkan Çandır: Reel bir büyüme yok
Meteorolojiden Antalya dahil 17 için sarı kod uyarısı! Gökyüzü kızıla mı bürünecek?

Meteorolojiden Antalya dahil 17 için s..

Meteorolojiden Antalya dahil 17 için sarı kod uyarısı! Gökyüzü kızıla mı bürünecek?
Alanya sahilinde ceset! 76 yaşındaki turist ölü bulundu

Alanya sahilinde ceset 76 yaşındaki tu..

Alanya sahilinde ceset! 76 yaşındaki turist ölü bulundu