Almanya'daki seçimlerde ilk sonuçlar

24.09.2017 19:49

Alman ARD kanalının seçimlerde sandıkların kapanmasının hemen ardından duyurduğu ilk seçim tahminlerine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar Partisi (CDU) yüzde 32.5 oyla ilk parti oldu.

Almanya'daki seçimlerde ilk sonuçlar

İlk sonuçların açıklanmasının ardından SPD seçimi kazanan Merkel'in partisi CDU ile koalisyon kurmayacaklarını açıkladı. SPD Genel Başkan Yardımcısı Manuela Scwesig, "Bu sonuçlar SPD için büyük bir yenilgi. Muhalefet görevini alacağız" açıklamasında bulundu. SPD Genel Başkanı Martin Schulz, "Bugün Schulz için çok acı bir gün, seçimi kaybettik" yorumunda bulundu. Aşırı sağcı AfD ise sonuçların üzerine yapılan yazılı açıklamada, "Bu ülkeyi değiştireceğiz" ifadesini kullandı. Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013’de yapılan son seçimlere göre oy kaybetti.4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti'nin oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdiği görülüyor.  Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,5 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak. FDP de yüzde 10,5 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

Yeşiller yüzde 9,5 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 9 oy oranına ulaşarak meclise girdi.  ARD’nin sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 216, SPD 133, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 63, Sol Pati 60

Kaynak: Hürriyet Haber

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto